Ползите и вредите на контрастната душа за тялото

Все повече хора се интересуват от здравословен начин на живот и се стремят да положат максимални усилия, за да се чувстват добре. За да се запази красотата, да се затегне тялото, да се засили имунната система и да се избегнат много болести, има много методи. Контрастен душ - един от тях.

Какво е душа?

Процедурата е много проста и не изисква нищо друго освен наличието на работеща душа. Долната линия е последователно изливане на студена вода (до + 20-22) и гореща (+ 40-45) вода за известно време.

Тези много прости действия с минимална загуба на време и енергия имат много положителни ефекти и имат добър ефект върху тялото, освежават я, укрепват и закаляват. В допълнение, контрастният душ е много полезен за онези, които искат да отслабнат, защото помагат за борба с отпуснатата кожа и целулита.

Ползи от процедурата

 • Контрастните души са предимноелемент на втвърдяване , следователно, сред предимствата на процедурата трябва да се отбележи повишаването на имунитета на организма, неговата способност да се противопоставя на болести и толерира спад на температурата.
 • Ефектът от студена или гореща вода причинява рязко стесняване и разширяване на съдовете, което води до по-бързо циркулиране на кръвта и следователнометаболизмът се увеличава.тялото . Ускоряването на метаболизма, както е известно, е ключът към успешната загуба на тегло и загубата на мазнини.
 • Обучението на кръвоносните съдовее също така предотвратяване на много заболявания, главно - разширени вени, сърдечни заболявания и нервни разстройства.
 • Подобряването на кръвния потокпо време на обливане със студена вода ще помогне за разрешаването на друг проблем - подпухналостта.
 • Душът има приятенмасажен ефектвърху цялото тяло.
 • Той има благоприятен ефект върху състоянието на кожата . По време на процедурата порите активно работят, разширяват се и се стесняват, в резултат на което външният вид на кожата се подобрява, стяга и става по-еластичен. Следователно, процедурата е изключително ефективна в борбата срещу целулита и стриите.
 • Контрастен душ, като нищо друго, ще помогнебързо да се развесели , за да преодолее сънливостта.
 • В същото време, иза нормализиране и подобряване на съня , душът също е много добър - достатъчно е да завършите процедурата, като излеяте топла, а не студена вода върху мускулите, така че мускулите да се отпуснат и да ви заспи.
 • Контрастният душ е особено приятен и полезен в горещите летни дни, а хладната водаще спомогне за по-доброто издържане на топлината .
 • За да се повиши ефективността на контрастиращата душа, ще се използва следният метод: по време на напояването трябва активно да търкате тялото (или само проблемните зони) със суха твърда четка или специални кърпи. Това е особено полезно за отслабване и тези, които се борят с целулита и стриите.

вреда ипротивопоказания

 • Процедурата е противопоказана за хора, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система, скока на налягането, хронична сърдечна болест.
 • След консултация със специалист - хора със заболявания на кръвоносната система.
 • Бременните жени също не трябва да вземат душ, поне без да се консултират с лекар.
 • Забранено е да се разбърква при студ, грип и АРВИ.
 • Възпалителните процеси в организма също са противопоказани.
 • Момичетата по време на менструация не трябва да се обливат с твърде студена вода, тъй като това е изпълнено с цистит.
 • Не е необходимо да се извършва контрастен душ за хора с респираторни заболявания (например астма).
 • Ако току-що започвате да се втвърдява, не включвайте твърде студена вода, в противен случай студът и хрема са неизбежни. Нека тялото ви се адаптира към температурата, постепенно го понижете.

Съвети и трикове

Следва да се припомни: процедурата ще се ползва само ако се прилага в съответствие с правилата.

 1. Тялото трябвапостепенно да свикне с температурата на водата , така че не трябва да започвате с лед или, напротив, твърде гореща вода.
 2. Начинаещите могат да действат в съответствие със следния план: първо да налеят топла вода на удобна температура, след това да се превърнат в горещо (но не и изгаряне) и да държат тялото под него за 30 секунди, след това рязко - 15 секунди хладно - 30 секунди горещо 15 хладно.
 3. И самоСлед седмица можете да повишите разликата между температурите и времето, прекарано в студена и топла вода.
 4. С течение на времето увеличаването на контраста е не само възможно, но и необходимо, за да се постигне максимална полза.
 5. Ако игнорирате правилата, можете само да навредите на собственото си тяло: да се настинете, да намалите имунитета ... Затова не забравяйте да следвате препоръчаните режими (в идеалния случай, разбира се, трябва да говорите с Вашия лекар преди процедурата).
 6. Не мокрете главата си- това ще има лошо въздействие върху състоянието на косата и понякога може да предизвика простуда.
 7. За да се постигне максимален резултат за здравето, обливането трябва да се извършва редовно (за предпочитане ежедневно)!
 8. Не бъдете мързеливи и правете упражнения преди да отидете на душ - тогава ефективността на обучението ще бъде няколко пъти по-висока.
 9. В края на процедурата за по-добри резултати, трябва да разтриете тялото добре с твърда кърпа.
 10. Контактът със студена вода върху тялото е много ободряващ, така че трябва да се вземе контрастен душ сутрин, за предпочитане след зареждане, защото тогава ефектът от тренировката ще се увеличи.
 11. Ако абсолютно не можете да понасяте студена вода, не бива да се подигравате на тялото. Опитайте друг метод на втвърдяване - например, разтривайте тялото си с кърпа, напоена с хладка вода.
 12. Не е необходимо да се извършва душ за малки деца. Допустимо е да се започне темпериране не по-рано от шест или седем години и само след разговор със специалист!

Заключение

Изливането на топла и ледена вода е много бюджетно, ефективно и най-важното, изключително полезен начин за подобряване на външния вид, подобряване на здравето и имунитета и подобряване на настроението. Но само ако подхождате към въпроса отговорно и внимателно и наблюдавате температурния режим.

Здраво и тонизирано тяло, бодрост и винаги високо настроение ще бъде вашата награда!