Райс мляко - полза и вреда

Необходимостта от продукт, който може да замени млякото и е не по-малко хранителен, възниква при много хора. Причините за търсенето на такава алтернатива могат да бъдат като непоносимост към лактоза и алергични реакции и лични убеждения. Стани отличен заместител на зеленчуци, познат на всички краве мляко, може ориз, който, от своя страна, не е по-малък от него в хранителното съдържание и вкус.

Какво е оризово мляко

Оризовото мляко е любимото питие на маврите. Използва се за производството му:

 • Бадем.
 • Оранжева вода.
 • Захар.

Популярността на оризовото мляко е нараснала много пъти, когато испанците са научили за съществуването на напитката и са я разпространили по целия свят. Съставът се променя поради липсата на оригинални съставки. Бадемите, портокаловата вода и захарта бяха заменени с питейна вода и ориз.

Отличителна черта на напитката на маврите е все ощевисокото съдържание на въглехидрати , влакното и разнообразието от микро и макро елементи, а ниското съдържание на калории ви позволява да го използвате дори по време на диета.

Мляко без лактоза, произведено от ориз, което се предлага от съвременните производители, съдържа калций, протеини, витамини от група В и желязо, които се добавят изкуствено по време на готвене, което го правинай-сходно с обикновеното мляко от животински произход.

Полезни свойства на оризово мляко

\ t

Оризовото мляко е уникална и здравословна напитка. Редовната му употреба има положителен ефект върху организма:

 • Нормализира нервната система . Напитката е в състояние да преодолее безсънието, да облекчи силното напрежение и раздразнителност, както и да облекчи състоянието на жената в предменструалния период.
 • Положителен ефект върху зачеването и развитието на плода . Съставът включва голям брой микро- и макроелементи, които имат благоприятен ефект върху женската репродуктивна система, създавайки благоприятни условия за зачеване на дете. Освен това, редовната употреба намалява риска от развитие на фетални аномалии.
 • Спира процеса на стареене . Кожата, косата и ноктите реагират положително на състава на напитката. Лицето придобива здрава, естествена сянка, бръчките на лицето изчезват, а кожата запазва младостта и красотата си от много години.
 • Укрепва костите и мускулите . Растителното мляко укрепва човешката костна тъкан, оказва релаксиращо въздействие върху мускулите и облекчава болковия синдром при свръхнапрежение.
 • Предотвратява развитието на сърдечни заболявания . Положителни ефекти върху сърцето поради високото съдържание на калий в състава. Микроелементите, открити в оризовото мляко, предотвратяват натрупването на холестерол.
 • Засяга положителночревна моторика . Напитката има благоприятен ефект върху чревната перисталтика, която предотвратява развитието на опасни заболявания.
 • Повишава нивата на хемоглобина в кръвта . Желязото и другите микроелементи могат да нормализират нивата на хемоглобина в кръвта. В допълнение, оризовото мляко увеличава съсирването на кръвта.
 • Подобрява имунната система . Напитката има силен антивирусен ефект. Редовната му употреба активира защитните функции на организма, предотвратява проникването на вируси и подпомага имунната система.

Вреди

Въпреки многото полезни свойства, този вид растително мляко е противопоказан за деца от по-млада възрастова категория -до 5 години , което се обяснява с съдържанието на арсен в оризови шрот. Веществото може да има сериозно отрицателно въздействие върху тялото на детето, докато възрастният няма да причини вреда.

Терапевтите насочват вниманието на пациентите си към факта, че оризовото мляко трябва да се използва с повишено внимание:

 • Хора, страдащи от недостиг на витамин . Всичко е в състава му - практически няма протеин в напитката, наситен е с голямо количество въглехидрати, което може да причини ендокринна дисфункция.
 • Диабетици . Голямо количество захари и въглехидрати води до рязко покачване на нивата на кръвната захар, което може да предизвика състояние на кома и да се превърне в заплаха за човешкия живот.

Оризното мляко може да има положителен ефект.ефекти върху тялото, но за да се пренебрегне предпазливостта при употребата на тази напитка не си струва. За да се избегне отрицателното въздействие, специалистите препоръчват редуващи се видове растително мляко. В този случай тялото ще получи пълната гама от витамини и съществени елементи. Този подход елиминира отрицателните ефекти на растителното мляко.

Съвети за готвене у дома

Доверието в качеството и естествеността на използвания продукт може да се появи само ако е подготвено само по себе си.

Метод на получаване:

 1. Измийте добре ориза с течаща вода.
 2. Оставете зърното да стои във вода.
 3. Зърната се смилат с блендер.
 4. Поставят се в тенджера с вода, като се спазва съотношението - 1 част от ориза, 4 части вода.
 5. Млякото се прецежда чрез марля.

Всеки поддръжник на мляко без лактоза може да се справи с приготвянето на оризова напитка, като използва не само рецептата си, но и съветите за готвене:

 • Могат да се използват както бял, така и кафяв ориз. Въпреки това, ползите от напитка, направена от кафяв ориз, ще бъдат много по-високи и вкусът ще бъде по-богат.
 • Преди готвене се препоръчва да се остави във водата за една нощ.
 • Преди започване на подготовката, зърната трябва да бъдат измити старателно, за да се предотврати навлизането на замърсявания в млякото.
 • Опитни домакини препоръчват предварително подправени оризови зърнени култури. Тази манипулация осигурява наличието на приятен, изразен вкус в готовияпие.
 • При смилане на ориз, водата трябва да се добавя постепенно.
 • Сместа се кипва по-добре на слаб огън, което ще предотврати изгарянето на дъното на тигана.
 • Готовата напитка се съхранява в стъклен съд, не повече от 5 дни.

Мед, канела, захар или ванилия могат да се добавят преди пиене.

Оризовото мляко е една от най-полезните напитки без лактоза. Благодарение на състава си, той има положителен ефект върху цялото тяло, като го насища с витамини и полезни елементи. Въпреки това, преди въвеждането му в ежедневната диета, трябва да сте запознати с противопоказанията, за да не навредите на собственото им здраве.