Майонеза: ползите и вредите за тялото

Известният сос от яйца, масло и горчица е много популярен по целия свят, и особено той е обичан, може би, у нас. Руските домакини запълват майонеза със салати, готвят месни и зеленчукови ястия със сос. Не правете без майонеза, и много закуски и странични ястия.

Въпреки това, наскоро в света е пометен от вълна на здравословен начин на живот и правилното хранене, и много майонеза са станали предпазливи и понякога дори враждебни, казват те, този продукт съдържа огромно количество мазнини и тялото може да донесе само излишни килограми, но благоприятства. Оправдана ли е тази гледна точка и дали майонезата може да бъде от полза за тялото?

Майонеза - основна информация за нея

Със сигурност всеки е чул известната история на соса. Преди няколко века британските войници обсадили френската крепост Маон. След известно време, французите свършиха почти всички хранителни запаси, оставяйки само яйца и зехтин. Омлети и бъркани яйца бързо се намокриха от войник, а след това готвачите измислиха вкусен и питателен сос от наличните продукти, който се наричаше „майонеза“.

Понастоящем основните съставки на този продукт не са се променили и сосът все още е направен от яйчен жълтък, растително масло (маслини илислънчоглед), горчица, оцет, сол и някои подправки.

Майонеза, произведена от тези продукти -е източник на добро и изключително вкусно деликатес . Но индустриалният сос най-често се консумира, а с този продукт трябва да бъде по-внимателен, тъй като натуралните продукти се заменят с евтини и много по-малко полезни аналози: вместо яйца се използва яйчен прах, а висококачественото и доброто масло се заменя с рафинирани, лишени от повечето полезни вещества.

Ползите от соса за тялото

\ t

Да, майонезата наистина може да бъде от полза за нашето тяло, но при условие, че сте приготвили соса у дома и от натурални съставки. Ползите от „магазинен“ продукт са много по-малко значими, затова всичко описано по-долу се отнася повече до домашно приготвения сос.

 • Учените показват, че горчичното масло в някои видове майонеза може да повлияе положително на нервната система и психиката иподобрява настроението . Това е така, защото горчицата има способността да увеличава производството на ендорфин (хормона на щастието) в тялото.
 • Сосът съдържа в големи количествавитамин Е , който поддържа косата, ноктите и епитела в добро състояние, както и изключително полезен за здравето на женската репродуктивна система.
 • Домашният сосне предизвиква прекомерно производство на холестерол , тъй като не съдържа вредни яйчен прах и мляко на прах в състава. Може също да служи източник на здравословни мазнини , който е полезен при недостиг на тегло или проблеми с менструалния цикъл. За да получите още по-голяма полза от соса, трябва да го приготвите от зехтин.
 • Оцетът в майонезатаускорява метаболитните процеси в тялото , а също така подобрява функционирането на храносмилателната система.
 • Горчицата в домашно приготвен сос има благоприятен ефект върху нашата имунна система и има противовъзпалителен ефект.
 • Странно, майонеза може да се използва закозметични цели . Въз основа на продукта можете да направите подхранващи маски за коса. Тази процедура ще ви позволи да дадете на косата си добре поддържан вид и дебелина, за да намалите загубата и счупването, но не забравяйте - маска от майонеза трябва да се използва само ако не страдате от високо мастен скалп.

Възможна вреда

Майонезата, приготвена във фабриките, причинява повече вреда, отколкото полза и се счита за един от най-вредните продукти случайно и поради тази причина:

 • На първо място, в „индустриалния“ сос всички естествени и здрави съставки се заменят с повечеевтини и вредни аналози : яйчен прах се използва вместо яйца, маслото се пречиства, вместо „добри“ мазнини, продуктът е пренаситен , Този сос влияе на нашето здраве и всъщност може да повиши нивата на холестерола, да забави метаболитните процеси в организма и да повлияе негативно на храносмилането.
 • ПромишлениМайонезата съдържавкусови емулгатории следователно се консумира в големи количества и води до пристрастяване. Като се има предвид високото съдържание на калории (повече от 800 калории на 100 грама), злоупотребата с продукта бързо причинява затлъстяване и всички свързани проблеми.
 • Майонезата можеда повлияе неблагоприятно здравето на кожата , да увеличи производството на себум и по този начин да допринесе за образуването на акне и обрив.
 • При печенето фабричният сос може да освободиопасни канцерогени , разбира се, изключително негативно да повлияе на здравето.
 • Злоупотребата с майонеза може да причинипроблеми с храносмилателната система : киселини, отравяне, диария, газове, подуване на корема.
 • Сосът не оказва много добър ефект върху здравето на сърцето.

Съвети за пиене

 1. Отказвайте да използвате фабричния сос, тъй като този продукт е напълно лишен от полезни свойства и може само да причини вреда на тялото. Пригответе се или закупете от доказани, добросъвестни производители, използващи натурални съставки.
 2. Рецептата за домашно приготвена майонеза е много проста. Ще ви трябват яйца, маслиново или слънчогледово масло, горчица, сол и захар, лимонов сок (или оцет). Можете да добавите пресни билки - копър или магданоз. След това, съставките трябва да се смесват добре и да се бият до гладко, и маслото се излива постепенно. Всичко, домашно приготвен сос, пълен с витамини, е готов!
 3. Ако по някаква причина не можете да направите майонеза и сте постоянно принудени да използвате магазина, по-добрезамени го с по-здрави сосове, като заквасена сметана или кисело мляко.
 4. Да не се злоупотребява с майонеза, дори и да е домашно приготвена. Той все още е много висококалоричен продукт.

Заключения

Майонезата може наистина да облагодетелства организма, но само ако е направена от естествени съставки. Най-полезният и вкусен сос ще бъде приготвен у дома.