Фъстъци, неговите ползи и вреди за тялото

Ядките са важен компонент от човешката диета. Те сахранилище на хранителни вещества и витамини . Фъстъците са най-достъпният вид ядки, могат да бъдат намерени в много сладкиши или дори като основна съставка на някои продукти. Причината за относително ниската цена е проста: фъстъците са лесни за култивиране. Колко полезна е тя и може ли да навреди на тялото, ако се консумира прекомерно?

Какво е това?

Строго погледнато,фъстъците не са ядки . Малкото растение, което произвежда тези плодове, принадлежи към семейството набобови растения . За разлика от добре познатите грах и боб, той има интересно свойство: до крайната форма се развиват само долните яйчници, които се огъват надолу към земята и постепенно се гърчат в почвата. Вече там, под защитата на гъста суха черупка, овални семена узряват. Поради тази функция се появи второто име на фъстъци - фъстъчено.

Одомашването на фъстъците се е случило преди много векове в Южна Америка. Неговите образи, направени от древни индианци, са достигнали нашето време. Испанските конквистадори доброволно заемат полезна култура и я разпространяват по света, във всяка от многобройните южни колонии.

Растението ги привлече с удобството си на съхранение и лекота на отглеждане - за богата реколта от достатъчно дълготрайна топлина и доброосветление. Освен това, както и други представители на бобови растения, фъстъците обогатяват бедните почви с азот и затова могат да се използват като естествен тор.

Благодарение на тази собственост и ниските производствени разходи, тя се превърна в истинска масова култура на южните щати. С негова помощ фермерите възстановили земята на насажденията, изчерпани от отглеждането на памук. В същото време известната американска фъстъчено масло е включена в традиционната американска закуска.

Ползите от фъстъците

Фъстъците се намират във всеки магазин и са с голямо търсене. Мнозина оценяват неговия вкус. Той се използва активно от вегетарианци. Той дори стана национален продукт на някои страни. Какви са полезните вещества в фъстъците?

 • Голямо количество растителен протеин . 100 грама фъстъци съдържат 26,3 г протеин - повече от една четвърт от общата маса. Освен това, по отношение на степента на смилаемост и разнообразие от аминокиселини, тя почти не отстъпва на животинските продукти. Този факт прави фъстъците изключително важни за онези, които отказват да ядат месо и мляко в полза на растителни храни.
 • Внимателно изследвайки фъстъците, учените открили антиоксиданти. Тези вещества имат положителен ефект върху здравето на сърдечно-съдовата система и забавят стареенето на организма.
 • Фъстъците съдържатголямо количество витамини от групата B , включително B9 , по-известна като фолиева киселина, и B6 . , Това означава, че редовната употреба на тези ядки подобрява психо-емоционалното състояние, паметта, нивото на хемоглобина в кръвта,здравето на кожата, косата и ноктите, както и предотвратява развитието на язви и гастрит.
 • Сред минералите, съдържащи се във фъстъците, са калций, фосфор, магнезий, желязо, цинк, селен. Освен това, по количеството на фосфора, тя ще даде шанс за всяка риба - 350 микрограма на 100 грама, което е една трета от дневната надбавка на лицето.
 • Фъстъците са склонни даимат високо съдържание на витамин Еи ненаситени мастни киселини. Последните са важни участници в метаболитните процеси. Редовната консумация на фъстъци намалява риска от съдова атеросклероза и подобрява имунитета.
 • Според някои изследвания фъстъцитеимат положителен ефект върху репродуктивната функция- както при мъжете, така и при жените. Той е в състояние да стимулира производството на хормони, да помогне в борбата срещу възпалителните процеси на репродуктивната система, повишава либидото и потентността.

Вред на фъстъците

Необходима е мярка във всичко - това важи и за храната. При всичките си предимства, фъстъците имат някои недостатъци.

 • Висококалорични . Всички видове ядки са малки складове с хранителни вещества. Те имат много мазнини, фъстъците не са изключение. 100 грама съдържа 600 ккал, почти една трета от дневния хранителен режим на обикновен човек. Диетолозите съветват да се ограничи използването на фъстъци 20-25 ядки на ден. За щастие, високото съдържание на мазнини и протеини прави този продукт изключително задоволителен, така че ще бъде лесно да се спазва правилото.
 • Отрицателен ефект върху възпалените стави . Ограничете или напълно премахнете използването наФъстъците се препоръчват за хора с артрит и подагра. Съдържанието на протеин и пурин провокира влошаването на тези заболявания.
 • Вероятността за силни индивидуални реакции . В световен мащаб има около 3 милиона души, за които консумацията на фъстъци може да завърши с анафилактичен шок. Поради тази причина дори е изключен от стандарта на хранене за учениците в Съединените щати, където фъстъченото масло се счита за национално богатство. Поради вероятността от алергични реакции, фъстъците не се препоръчват за бременни и кърмещи жени.
 • Последици от неправилното съхранение . Суровите фъстъци трябва да се съхраняват на хладно и сухо място. При навлажнени токсични вещества в орехите могат да се натрупат неблагоприятни въздействия върху състоянието на черния дроб и имунната система. Бременните жени са изложени на най-голям риск - голямо количество растителни токсини може да предизвика дефекти в развитието и смърт на плода.

Как да ядем фъстъци?

При готвенето фъстъците се използват в три състояния:

 1. Печени семена, цели или натрошени.Поради ниската си цена, фъстъците са се превърнали в често срещана съставка в сладкиши: торти, сладкиши и бисквити. Той също е пържен и осолен, е популярна закуска и закуска за бира.
 2. Брашно.От фино смлени и частично обезмаслени ядки се приготвя специален вид макаронни бисквити. Бадемовото брашно се препоръчва в оригиналната рецепта, но по-евтиното фъстъчено брашно го замества по подходящ начин. Също и тяИзползва се като панировка при печене на месо, допълвайки сосове на основата на мед.
 3. Паста.Фъстъченото масло, понякога наричано масло, е здраво закрепено като самостоятелен продукт, с който можете да направите обилни сандвичи. В допълнение, той може да се използва при печене на торти.

Фъстъците могат да се консумират под всякаква форма, но има една тънкост. Суровите семена са покрити с тънка кафяво-червена обвивка, която има горчив вкус. Той може да причини лека диария или обостряне на индивидуалната непоносимост, така че се препоръчва да се отстрани. Тази кора се отстранява лесно след обработка - печене или пълно изсушаване.

Фъстъците са здравословен и достъпен хранителен продукт, с който можете да преодолеете витаминните дефицити, да нормализирате обмяната на веществата и да приготвите голям брой вкусни ястия.