Безалкохолна бира - добра и лоша

Много фенове на обикновена бира в определени ситуации (шофьори зад волана, бременни жени, които наистина искат да пият алкохол, но не могат) предпочитат да го заместят с безалкохолни двойки и да го смятат за абсолютно безвредно. Има обаче някои нюанси, които трябва да се вземат предвид, преди да си позволиш да изпиеш чаша-две.

Какво е това

Произходът на появата на безалкохолна бира датира от времето на приемане на „забраната“ в Съединените щати, когато производителите, опитвайки се да заобиколят новите ограничения, започват да варят бира от много слаба крепостоколо 0,5% . Така се появи продукт, който придоби голяма популярност сред населението и го запази след премахването на всички ограничения.

Друга стъпка е опитът на американските производители на алкохол да проникнат на арабския пазар. Тъй като не би било възможно да се продава обикновен алкохол в държавите, изповядващи исляма, корпорациите започнаха да измислят начини да сведат до минимум концентрацията на етилов алкохол в техните продукти.

Последният импулс за появата на пазара на безалкохолна бира през 70-те години на миналия век е необходимостта от намаляване на броя на пътнотранспортните произшествия, дължащи се на шофиране в нетрезво състояние, тъй като по това време на пътя имаше много автомобили поради напредналата автомобилна индустрия. Някои шофьори не саможеше да се задържи от пиене преди да седне зад волана, което често води до тежки последствия. Затова производителите на бира си мислят как да премахнат алкохола от напитката, така че водачите да не се напиват от него и да могат безопасно да управляват превозно средство.

Безалкохолната бира е сходна по състав с обичайната, като основната разлика ениско съдържание на алкохол(до 0,5%, докато при традиционната концентрация максималната концентрация достига 15%). Вкусът на безалкохолния аналог все още е по-малък от оригинала, тъй като няма острота, за която е отговорен етилов алкохол - почти всички потребители са съгласни с това.

Такава напитка се произвежда по много начини, от които само неферментиралият метод (без добавяне на дрожди в пивната мъст) позволява да се постигне наистина нулево съдържание на алкохол. Други методи (спиране на ферментацията чрез студена, диализа, мембранна или вакуумна дестилация, замразяване и др.) Не отстраняват напълно етанола, неговото съдържание варира от 0,1 до 0,5%.

Ползите от безалкохолните бири

Сред положителните свойства на тази напитка са следните:

 • Ниска концентрация на етанол- отрицателните ефекти на алкохола (нервно възбуждане, сънливост, сънливост) са много по-слабо изразени или напълно невидими.
 • Намаленото съдържание на етанолсе дължи на по-ниското калорично съдържание на безалкохолния вариант: хранителната стойност е само 31 kcal /100 g, за обикновената - от 45 kcal и повече.
 • Седация , причинена от съдържаниетохмел в състава. Този компонент подобрява съня, намалява тревожността.
 • Положителният ефект от умерената консумация на такава бира върху сърдечно-съдовата система, подобно на червеното вино, е установен от много проучвания.
 • Съдържанието на витамини от групата Б, РР , някои микроелементи (калий, калций, фосфор, магнезий).
 • Способността за редуциране на риска от злокачествени новообразувания, потвърдена от резултатите от лабораторни изследвания на мишки, проведени от японски учени. По време на експериментите, животните бяха инжектирани с лекарство с висока канцерогенна активност, по време на което една група мишки получи безалкохолна бира за пиене и другата вода беше оставена да пие. първата група се оказа по-устойчива на ефектите на инжекциите.
 • По-малко влияние върху уриниранетов сравнение с обикновената бира, която увеличава диурезата и провокира дехидратация.
 • Някои проучвания са открили ползата от разумната консумация на такава напитка по време на кърмене, тъй като тя може да стимулира синтеза на хормона пролактин, който увеличава производството на кърмата. Този метод обаче не е подходящ за подобряване на лактацията при висока (повече от веднъж в 2.5-3 часа) честота на хранене.

Вредно въздействие върху безалкохолната бира

Другата страна на монетата е вредните свойства на такава напитка:

 • Съдържанието на етилов алкохол, макар и минимално, може да повлияе неблагоприятно на хората с намалена алкохолна устойчивост, което е особено критично зашофьори, хора с алкохолна зависимост. В последния случай употребата на такава "безвредна" напитка може да провокира срив и да остави нова заповед.
 • Съвместното използване на безалкохолна бира с лекарства, несъвместими с алкохол (антибиотици, антидепресанти), може да даде непредсказуем резултат въпреки ниската концентрация на етанол.
 • Добавяне на безскрупулни производители на вредни синтетични примеси, които в безалкохолния аналог са много повече, отколкото в класическите версии.
 • За мъжете прекомерната консумация на каквато и да е бира, включително безалкохолни, е изпълнена с хормонални проблеми, дължащи се на съдържанието на ксантохумолв хмела- силен фитоестроген, който може да потисне производството на тестостерон в организма, който се замества с естроген. Това може да доведе до образуването на мастни натрупвания в гърдите, корема, бедрата, еректилната дисфункция и дори безплодието.
 • Страстта на жените към подобна напитка има обратен ефект -собственият естроген се заменя с тестостерон . Това може да доведе до намаляване на тембъра на гласа, растежа на косата над горната устна, върху брадичката или гърдите, както и върху развитието на безплодие.
 • При някои заболявания тази напитка също е противопоказана. При стомашна язва или гастрит, хемороиди, цистит, тя дразни лигавиците на стомаха, ректума и пикочния мехур, съответно. Пиенето на бира чрез епилептици може да предизвика припадък, причинен от повишаване на кръвното налягане, причинено отпрекомерно натоварване на бъбреците. При подагра или други заболявания на ставите е невъзможно да се пие поради факта, че пикочната киселина, вредна за ставите, се образува по време на обработката на бирата от организма. Не можете да използвате напитката и в нарушение на функциите на черния дроб и бъбреците, простатит, диабет, атопичен дерматит.
 • По време на бременността (особено през първите три месеца) пиенето на безалкохолна бира може да окаже неблагоприятно въздействие върху плода.

Как да се използва правилно

Този въпрос е от особено значение за водачите. За тях правилата са:

 1. Не повече от 0,5 литра пиене наведнъж.
 2. Седнете зад волана не по-рано от един час след употреба.
 3. Не забравяйте да закусите.
 4. Използвайте продукти, които могат да убият миризмата на алкохол: цитрусови плодове, джинджифил, индийско орехче, дъвка (но не мента, но плодове).
 5. Да не се пие безалкохолна бира заедно с наркотици, съдържащи алкохол, кумис, квас, бонбони с алкохолен пълнеж (ром, водка, алкохол), зрели плодове.
За всички останали препоръките се свеждат до умереност и като се отчита състоянието на тяхното здраве. Ако тялото е в състояние, в което дори оскъдно количество алкохол е противопоказано, безалкохолната бира трябва да се изхвърли.

Заключение

Всеки сам решава дали да пие безалкохолна бира или не. Понякога можете да си позволите малко питие, но ако можете, по-добреотказвайте и алкохола като цяло в полза на по-здравословни напитки и се грижете за здравето си.