Стриди: ползите и вредите за тялото

Когато става дума за правилно хранене, любителите на здравословния начин на живот често отбелязват средиземноморската диета, която предлага да се консумират много зеленчуци, зърнен хляб, сирене, постно месо и ... стриди. Няма въпроси за първите четири продукта, но петият не е чест гост в менюто и това е причина да научите повече за това какво е то.

Накратко на стриди

Gillardo, belon, "бяла перла" - какво е в менюто на ресторанти, какво на рафтовете на магазините, можете да намерите повече от един сорт от тези морски мекотели. Въпреки това, стридите, които попадат на масата, има само два вида:

 • Плосък ( ostrea )
 • Дълбоко, те са японски ( срасстория ).

Плоските стриди имат заоблена черупка, теглото им варира средноот 80 до 120 g . В дивата природа те са често срещани в плитките води на Атлантическия и Средиземно море.

Плоски стриди

Дълбоките стриди, собственици на продълговати черупки, не са по-малки по размер, но тяхната родина е Тихият океан. От средата на 70-те години Япония започва да ги изнася в Европа и оттогава ценителите избират тези мекотели поради по-крехкото си месо и сладникав вкус.

Дълбоки стриди

Представителите на двата вида са традиционно консумирани сурови, но топлинно обработени (готвене, задушаване,печене) с правилното изпълнение не прави вкусът по-лош.

Каква е употребата?

Когато купувате нещо за първи път, купувачът винаги иска да знае какви са ползите от покупката. Това се отнася и за стридите, но самият факт, че те са включени в менюто на най-полезната диета, според експерти, говори много.

 • Стридитеса богати на протеини и не съдържат почти никакви мазнини , така че тяхното калорично съдържание е приблизително същото като това на суха морска риба - приблизително 70-75 kcal на 100 g. който е на диета.
 • Черупчестите мекотели съдържат омега-3 мастни киселини, които отдавна са доказали, че са мощно средство за превенция на рака. Същите тези киселини укрепват стените на кръвоносните съдове и ги правят по-еластични, намалявайки риска от сърдечни заболявания.
 • 5 броя средно големи стриди са достатъчни, за да задоволят дневната нужда на човешкото тяло замед и желязо . Хематолозите препоръчват включването на този морски деликатес в храненето за превенция и контрол на всички видове анемия.
 • Само 100 г месо от стриди съдържаповече от 130% от дневната цинкова норма , която: участва в процеса на образуване на кръв, повишава способността на червените кръвни клетки да пренасят кислород, подобрява паметта, помага за фокусиране, укрепва имунитета на организма, носи отговорност за ноктите и косата Цинкът също играе важна роля в синтеза на половите хормони и увеличава либидото, тъй като черупките преди няколко века са придобили слава като силен афродизиак.
 • Порадивисоксъдържанието на тиамин(витамин В1), месото от стриди с редовна употреба има благоприятен ефект върху нервната система, което я прави по-устойчива на стрес и увеличава психологическата издръжливост като цяло.
 • Ценителите на суровите стриди с уважениестриди "ликьор"- течността в черупката на прясна мекотело, която се състои от собствен сок и морска вода. "Ликьор" е богат на микроелементи и особено на йод, който е необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза.
 • Друг вид вещество, с което са богати тези безгръбначни, естероли . Тези сложни органични съединения регулират нивото на холестерола в кръвта и предотвратяват отлагането му по стените на кръвоносните съдове.

7 причини за отказ от деликатес

Като чуете за ползите от месото от стриди по телевизията, не бива да бързате да купувате един на пръв поглед полезен продукт. Използването му понякога е не само вредно, но и опасно.

 • Стридите се избягват при наличието нанепоносимост към морската риба- алергиите, като правило, в този случай причиняват протеини, специфични за морската фауна.
 • Алергиятаза този деликатес често възниква спонтанно и припадъците му се срещат в тежка форма, тъй като не трябва да се консумират от бременни и кърмещи.
 • Ако водата, в която растат морските обитатели, се е увеличила до прегряване, консумацията им би могла да застраши вибриоза , т.е. замърсяване от бактерии от определен вид. Те причиняват много заболявания, от обикновеното храносмилане до сепсис именингит.
 • Богатите на протеини стриди не се препоръчват за тези, които са диагностицирани като бъбречна недостатъчност, камъни в бъбреците, артрит, подагра. Тези заболявания имат една и съща природа (нивото на пикочната киселина в кръвта се повишава, което след това се отлага в органите и ставите) и важен елемент в тяхното лечение е намаляването на количеството на животинските протеини в храната.
 • Високото съдържание на йод (100 mcg на 100 g месо с дневна необходимост от 200 mcg за възрастен) прави морските безгръбначни нежелани за хора схиперфункция на щитовидната жлеза .
 • Начинът на живот и начинът на хранене на мекотелите предполагат, че те се натрупват в тъканитесоли на тежки метали , ако живеят в мръсна вода. Той заплашва с отравяния, което означава, че има основателна причина да се спре използването на диви стриди.
 • Неправилното отваряне на черупката от стриди може да доведе дотрески, попадащи в храната . Тъй като са случайно погълнати, те не се усвояват и с остри ръбове лесно могат да увредят хранопровода и стомаха, причинявайки сериозно увреждане на здравето или дори смърт.

Гурме съвети

 1. Само живи мекотели са подходящи за храна. Те имат тежка мивка с плътно затворени врати и приятен йоден аромат на морска вода.
 2. Най-вкусните стриди са сурови. Ако те трябва да бъдат сварени, топлинната обработка не трябва да отнеме повече от минута.
 3. Не много плодово вино с киселост, за предпочитане бяло или розово, е подходящо за морския деликатес.Червените вина му придават вкус на желязо.

Ползите от стридите са факт, който е без съмнение, а липсата на вреда често е изцяло отговорност на доставчика. Баналната грижа и четенето на етикети при пазаруване в този случай е това, което ще направи използването на този дар на морето наистина безопасно.