Канела - ползите и вредите за тялото

Канелата е един от най-древните подправки. Първото писмено споменаване на подправка, датирано от 2700 г. пр. Хр. например, намерени в Китай. Подправката е обичана от древните египтяни: добавена е към напитки, използвани при лечението на болести и балсамиране. В библейските времена християните са използвали канела, тъй като в Стария Завет има редове.

Търсенето на подправка беше огромно. Доставянето му от местата на растеж в Европа е трудно, опасно и дълго. За да доставят товара без загуба, караваните бяха придружени от военна охрана. Ето защо, канелата беше скъпа: за 1 килограм злато дадоха 7 килограма подправки. Когато липсваше, цената нарасна още повече. Поради това се водиха войни, хората и цели държави се обогатяваха и рушаха.

Кралица на подправките

Родината на растението е Азия: Шри Ланка, Китай, Индия, Лаос. В първоначалната си форма канелата е вечнозелено дърво с височина 15 метра.

За производството на подправки се използва вътрешен слой от кората на стъблото и клони на младо растение. В процеса на сушене суровината се усуква в тубули, които се нарязват на парчета с дължина до 10 cm. В продажбата на подправки идва под формата на канела пръчки, и в основно състояние.

Качеството на продукта зависи от района на отглеждане. С тази характеристика подправката се разделя на три основни категории:

 1. Цейлонблагородна канела . Най-популярният, вкусът е по-тънък и по-добър от други сортове. Тя расте в Шри Ланка, както в дивата природа, така и на насажденията. Сега отглеждат в Индия и на други места. Характеризира се с малко количество кумарин в състава, деликатен аромат и дебелина на кората по-малка от 1 мм. Оформят се в тръбички от двете страни.
 2. Китайска канела (Касия) . Родината й е Южен Китай. Известно от дълго време, първото споменаване в ръкописите датира от 2700 г. пр. Хр. д. Поради високото съдържание на фенолни съединения има остър мирис и вкус.
 3. Малабар (кафява, дървена) канела . Тя расте в Индия, се различава от първите два вида с дебелина до 3 мм. Изглежда като истински парчета кора, не се навива в тръби. Вкусът е по-остър и горчив от този на касия, цветът е кафяво-кафяв.
Отличителна черта на всички видове е специфичен аромат, сладък и пикантен, с остра горчивина. Оказа се, че това не е единственото предимство.

Състав

Биологично активните вещества, които се съдържат в подправките, имат благоприятен ефект върху храносмилането, подобряват благосъстоянието на човек на всяка възраст.

Канелата съдържа много полезни съставки в уникални комбинации. Стойността на продукта се определя не само от протеини, мазнини и въглехидрати. Спайс също съдържа:

 • Минерали: калий, фосфор, калций, магнезий, манган, желязо, мед, селен, цинк.
 • Витамини, необходими за човека: група В, ретинол (А), аскорбинова киселина (С), токоферол (Е), ниацин (РР).
 • Други биологично активни съставки: диетични фибри, алкохоли, етерични масла, полифеноли, кумарин.

Всички тези компоненти влияят върху свойствата на подправката и имат лечебен ефект.

Полезни свойства

Ползите от канелата са в антиоксидантните, антимикробните и аналгетичните способности:

 • Етеричното масло съдържалетливо производство, а евгенолъте растителен антисептик. Поради това подправка има депресивен ефект върху много видове бактерии и вируси.
 • Танини , характеризиращи се с тяхната кисела природа, имат стягащи, противовъзпалителни и хемостатични свойства. Благоприятно се отразява на състоянието на чревната лигавица.
 • Полифенолътв състава на подправката го прави инсулинов аналог, така че канелата се препоръчва за диабетици.
 • Взаимодействието на компонентите на подправката предотвратява тромбоза и намалява вискозитета на кръвта.
 • Канелата можеда нормализира липидния метаболизъми да понижи холестерола. Това свойство стимулира загубата на тегло.
 • Витамин Ссъчетава настинки с етерични масла и алкохоли. Това позволява на подправката да се използва за грип, бронхит и кашлица.
 • Витамини Е и Ав комбинация с канелено масло са мощен антиоксидант. Когато се използва, имунитетът се засилва, кръвта се пречиства, цялото тяло и по-специално кожата се тонизират.
 • Диетичните фибриелиминират спазми в червата, премахват газове. Канелата помага да се нормализираметаболитни процеси.
 • Витамините от група В имат положителен ефект върху нервната система , повишават устойчивостта на стрес и имат антидепресивен ефект. Витамин В6 е отговорен за производството на серотонин, подобрява настроението и В12 предотвратява сенилната деменция. Ето защо, канелата е толкова полезна за възрастните хора.

Положителният ефект върху организма предизвиква търсенето на подправки. Въпреки това, преди употреба е необходимо да се вземат предвид възможните отрицателни последици.

Противопоказания

Канелата, както всеки друг продукт, може да бъде отрова и лекарство. Всичко зависи от дозата. Източна подправка се ползва с ограничена консумация: не повече от 7 грама дневно за здрав човек. За здравословни проблеми трябва да вземете под внимание основните противопоказания:

 • Не трябва да се използва в чист вид и на празен стомах . Това дразни стомашната лигавица до язвата. Най-добрият вариант - приемане като част от храна или напитка.
 • Бъдете внимателни, когато използвате аритмия . Спайс има способността да увеличава броя на сърдечните удари.
 • При лечението с лекарствени средства си струва да се въздържат от консумация на подправки. Той е в състояние да взаимодейства с лекарства, да променя фармакологичните им свойства и да влияе на лечението.
 • Външното и вътрешното кървене е окончателно противопоказание поради способността на канелата да разреди кръвта.
 • Наличието на кумарин в подправка ограничава неговата употреба. Характеристика на този компонент: полезно, ако количеството не надвишава 0,1 mg на 1 kg телесно тегло. След това започва вредното въздействие върху черния дроб, до цироза. Като се има предвид факта, че пазарът е представен главно от касия (съдържанието на кумарин е 100 пъти по-високо от това при Цейлонската канела), средната допустима доза е 6 mg на ден.
 • Подправка е категорично противопоказана при бременни жени. Той може да причини свиване на матката, последвано от спонтанен аборт.
 • Тенденцията към алергични реакции и непоносимост към компонентите, както и към възрастта на децата, са причините да се откаже от подправката.

Ароматът и вкусът на канелата са привлекателни, но е необходимо да се вземат предвид съществуващите противопоказания и принципът на използване - умереност.

Използване

Приложното поле на източната подправка се дължи на свойства. Използва се в три основни области:

 1. При готвене.
 2. Като средство за защита.
 3. В козметологията.

При готвенето, канелата се използва широко. Ароматът му е свързан с детските спомени, с миризмата на пресни топъл кифлички. Спайс се вижда в кухнята на много народи по света. Лесно се използва от сладкари за ароматизиране. Добавете канелените напитки, плодови салати, сладкиши. Какви са известните кинабони? Използването му не се ограничава само до сладкиши. Канелата се използва за приготвяне на месни ястия, зърнени храни, консервирани зеленчуци и плодове. В Русия, пищен и бисквити са печени с нея, те са били подготовка sbitni и квас.

Най-известните и успешни кулинарни комбинации: кафе и печени ябълки с канела. В първатаВъв втория случай подправката омекотява горчивината на напитката, а във втория подобрява аромата на плода.

Като средство за защита, източната подправка е била високо ценена в старите дни. Използва се за заболявания, свързани с храносмилането. Те знаеха за антисептичните свойства, способността да вдигат настроението. За съвременната медицина канелата е загубила своето значение, но е останала в народни рецепти. Тя се лекува от настинки. Популярни в този смисъл, комбинацията от мед и канела. Смята се, че тази смес предотвратява образуването на кръвни съсиреци и понижава холестерола.

Свойството на подправкитеза стимулиране на кръвообращениетосе използва от козметолозите за подобряване на състоянието на кожата и косата с помощта на маски. Търговско, канелено масло се използва в производството на парфюми. Необходимо е да се създадат различни парфюмни композиции и ароматна устойчивост.

По-добре е продуктът да бъде закупен под формата на пръчки, които е невъзможно да се фалшифицират, а срокът на годност е по-дълъг. Ако е необходимо, те се смачкват в специална мелница за подправки. За предпочитане е да се купува Цейлонска канела, но тя е малка на пазара. Продавачите внасят касия: струва по-малко.

Историческа стойност

За да се намери място, където расте толкова скъпа и търсена подправка, от Европа бяха изпратени морски експедиции. В резултат на това бяха открити нови земи и народи, Тихия и Индийския океан. Появиха се търговски отношения между Средиземноморието и Близкия изток. Това е началото на създаването на европейски колонии. Това обстоятелство определяло появата на съвременния свят. Етотака канелата влияе върху хода на историята.