Крейда за храни: ползите и вредите

Няма толкова много хора, които могат да бъдат изненадани от факта, че някой наблизо гърчи тебешир. Но за да отговори на въпроса: откъде идва това желание, не може всеки. Въпросът за ползите от креда за храни също е далеч от празен ход.

Креда за храни: какво е това? Химичен анализ на продукта

Естественият тебешир е един от видовете варовик или седиментна скала, образувани от зоогенния фактор. Този бял минерал има мека, ронлива структура, която не се разтваря във вода.

Естественият (естествен) варовик се състои откалциев карбонатс лека смес от магнезиев карбонат. Наличието на метални оксиди, фини частици от кварц и калцит също е възможно. Много често се срещат праисторически фосили.

Такава креда, разбира се, не е подходяща за храна. Също се счита за несъбираем продукт, който се използва в училище, строителство и промишленост. Храна (медицински) креда се изчиства от вредни примеси.

Защо хората ядат тебешир? Каква е ползата от него?

Навикът за дъвчене на креда, необичаен за мнозина, всъщност има добре обосновано обяснение. Причината за това странно поведение може да бъде:

  • Липса на желязо в кръвта(желязодефицитна анемия, анемия).
  • Друга причина за склонността към креда ениското съдържание на калций втялото . Такъв дефицит може да се обясни с лошото хранене, по-специално - небалансирана диета.
  • Бременните жени могат да бъдат хванати по-често чрез употребата на тебешир. И тази "храна" не трябва да се приписва на странните предпочитания на тази категория хора. Тялото на жена, носеща плода, изисква увеличено количество калций, за да образува скелета на нероденото дете.
  • Промените в ендокринната системасъщо предизвикват желание за използване на естествен калций. При заболявания на щитовидната жлеза настъпва повишено отделяне на калций от организма.
  • Липсата на калций в тялотосе отразява на външния вид на човек: заболяване на зъбите, тъпота и крехка коса, ексфолирани нокти. Тези симптоми са сигнал за липса на минерал за функционирането на вътрешните органи.
Предупреждение! Храната (медицинската) кредане е лекарство . Това е само хранителна добавка, която може да даде на организма липсващия минерал.
Понякога естествен източник на калций се консумира от хора с повишена киселинност на стомаха. Минералът бързо премахва дискомфорта, причинен от киселини. Въпреки това, за да се отстранят тези симптоми, не е необходимо да се използва креда.

Фармакологичната промишленост произвежда лекарства, които могат да се използват за нормализиране на киселинно-алкалния баланс в стомаха. Същите лекарства с антиацидни свойства се предписват за лечение на дуоденит и стомашни язви.

Понякога за ядене на тебеширМожете да хванете малко дете. Това действие може да бъде проявление на детското любопитство, защото децата обичат да вкусят всичко ново. Ако такава „храна” е харесала детето и той проявява явен интерес към нея, това вече е тревожен сигнал за родителите.

Това поведение показва, че тялото на малък човек се нуждае от допълнително количество калций. Причината за това може да бъде ниска степен на хемоглобин в кръвта.

Малко парче тебешир, измито с прясно изцеден сок от цитрусови плодове, определено ще донесе много повече ползи, тъй като при тези условия тялото ще го абсорбира по-лесно.

Истинският въпрос за това, какво точно употребата на креда за храни е: полза или вреда - лекарите не дават категоричен отговор. Малко количество креда, разбира се, не причинява вреда на здравето.

Този минерал обаче не трябва да се приема като лекарство или като безопасен продукт, който може да се консумира без никакви норми.

Вредни свойства на продукта

Храната (фармацевтичната) несъмнено е богата на калций и някои други минерали, които имат благоприятен ефект върху човешкото здраве. Умерената употреба на този продукт помага за формиране на скелета на детето, укрепване на костната тъкан на възрастните хора.

В същото време креда може да бъде полезна (в земна форма) за здравето на зъбите, ноктите и ноктите. Този продукт обаче може да причини вреда на тялото. Отрицателните ефекти могат да бъдат изразени, както следва:

  • Естествен калций, доставен наорганизъм от естествен материале труден за смилане . Седиментните скали не се разтварят напълно във вода. По същия начин, той се държи вътре в човека. Това свойство е предпоставка за образуването на пясъчни отлагания и камъни в бъбреците.
  • Най-пълната абсорбция на продукта се получава само ако се консумиразаедно с витамин Сили сокове с високо съдържание на този витамин.
  • За поглъщане е разрешено да се използва самоспециално изработени креда за храни . Всички други видове продукт не са подходящи за храна. Тази категория включва креда за фураж (за животни), строителство и училище. Различни добавки, използвани за производството на тези видове, не са включени в категорията на годни за консумация.
  • Прекомерното хранене на минерал може да доведе до разграждане на вътрешните органи . Освен това сухият продукт се отлага върху лигавицата на дихателните пътища. Съществува риск от увреждане на зъбния емайл, което води до последващо заболяване на зъбите.

Липсата на минерали в организма може да се определи чрез анализ. Само лекуващият лекар има право да реши дали пациентът се нуждае от естествен компонент или трябва да бъде заменен с подходящи лекарства за лечение.

Заключение

Официалното лекарство разглежда желанието за гризане на тебешир като случай наперверзия на храната . Ако претеглят всички плюсове и минуси, тогава е невъзможно да се установи подробно какво повече може да се очаква от този продукт: полза или вреда.

В най-добрия случай можеще се счита за вещество, неутрално за човешкото здраве. Редки случаи на употреба на този минерал могат да се считат за гастрономически прищявка.

Въпреки това, ако човек чувства непреодолимо желание систематично да похапва парчета тебешир, има основателна причина да потърси медицинска помощ.