Водороден пероксид за зъби: какво е полезно и какво е вредно

С възрастта емайлът на зъбите губи своята белота, особено ако не е една сутрин без чаша горещ чай или кафе. Те съдържат специален пигмент, който буквално се храни в зъбите. Пушачите са още по-засегнати. Има много начини да избелите зъбите си, например при зъболекар или с помощта на народни рецепти. Така че избелващият емайл с помощта на пероксид е доста обичаен метод, който при незначителни разходи ще помогне за възстановяването на белотата на усмивката.

Обща информация

Процесът на избелване се основава наокислителната реакция . По време на тази химична реакция органичното вещество се разлага на: въглероден диоксид и вода. Въпреки това, заедно с избелване на зъбите, пероксидът изтънява емайла и дразни устната лигавица.

Следователно, този метод не е подходящ за хора с болести на венците или много чувствителни зъби. Колко силни зъби могат да бъдат разпознати от реакцията към студена или гореща храна.

Пероксидът прави възможнода се отърве от жълтия скарф , потъмняване на емайла и някои пигментни петна. По правилосе използва 3-6% състав . Редовната или невнимателна употреба на пероксида допринася за унищожаването на естествения емайл, този процес вече е необратим. Случайни изгаряния също могат да бъдатрезултатът от това избелване. Следователно, все още няма нужда да се злоупотребява с лекарството при провеждането на евтина избелване.

Необходимо е също така да се разграничат моментите, когато агентът се използва като антисептичен препарат за гаргара. В тези случаи се използва слабо съединение, а не чист пероксид. Той е напълно безвреден, но не избелва емайла.

Ползите от пероксид за зъби

Има три най-популярни начина за избелване на емайла у дома:

 • Избелваща паста за зъби . Можете да използвате всяка паста, но най-добре - с добавянето на флуорид. Това намалява риска от странични ефекти на емайла. На четката трябва да нанесете пастата, след което изпуснете няколко капки лимонов сок и пероксид. Методът не е много нежен, но и не е много агресивен.
 • Избелване с пероксид и сода . Този метод е доста ефективен, тъй като осигурява работа едновременно на две вещества. За да избелите зъбите, ще ви трябват 3% пероксид и обикновена кухненска сода, всички компоненти се смесват до образуването на каша. Необходимо е да си миете зъбите с това съединение без да използвате четка, тъй като ефектът върху емайла ще бъде изключително агресивен. Нанесете кашата с пръсти, масажирайте малко и изплакнете с вода. Необходимо е да се контролира, че структурата не може да попадне на дъвка, тя може да доведе до дразнене.
 • Изплакване . Необходим е 3% пероксид, преди употреба трябва да се разреди с вода в съотношение 1: 1. Така, концентрацията на състава ще бъде 1.5%. Първо почистете зъбите сисъдържанието на флуор, след това изплакнете устата с разтвор за една минута. Завършете изплакването на устата с чиста вода. След половин час използването на каквито и да е продукти е забранено.

Възможни противопоказания

Този метод показва добър ефект при плака от различни "замърсители": кафе, цигари, плодови бои. Отзивите показват отличен резултат от избелването на зъбите със сода и пероксид, тъй като в същото време има механичен и химичен ефект върху зъбите. Но за злоупотреба със състава не е необходимо, за да не се унищожи повърхността на емайла. Също така, този метод няма да може да помогне на хората с тъмни зъби от природата.

Странични ефекти от този метод за избелване:

 • Rebleaching- не се наблюдава често, но понякога се появява при хора, които редовно прибягват до този метод. Появява се поради почти пълното изтриване на лъскавия горен слой на емайла, когато вътрешният слой е изложен. Зъбите приличат на цвят на тебешир, и това условие изисква незаменим лечение на зъболекар.
 • Свръхчувствителност- отбелязана в почти 99% от случаите. Основната причина е изтриването на емайла и образуването на "мостове" за реакцията на нервните корени. За да се отървете от дискомфорта ще помогне специална паста, блокиране на реакцията на нервни окончания или подхранване на зъбите с полезни микроелементи.
 • Не е необходимо да се използва този метод за избелване по време на преминаване на бременността, напреднал кариес и заболявания на устната лигавица, със свръхчувствителност иизползване на скоби или след определено време, когато те бъдат премахнати.
 • Деминерализациятасе появява в резултат на абразия на емайла. Това се посочва от петна по белите зъби. По-късно в тези области се появява кариес.

Съвети и как да го използвате

Рецептата за всички избелващи съединения може да причини вреда, която може да бъде намалена чрез следните препоръки:

 1. Не чакайте непосредствения ефект, като правило резултатът може да се видисамо за 3-4 дни . Общата продължителност на процедурите трябва да бъде не повече от 14 дни и не повече от четири пъти годишно.
 2. Използвайте пероксид в концентрацияне повече от 3% .
 3. Ако по време на процеса на избелване започне да се наблюдава дискомфорт, парене или друг дискомфорт, незабавно завършете избелването, старателно изплакнете устната кухина с вода и след 2-3 дни опитайте друг метод за отстраняване на плака, например с обикновена сода.
 4. Преди започване на процедурите, с всички средствапосетете стоматологичния кабинет . Ако лекарят диагностицира кариес и увреждане на устната кухина, избелването трябва да се отложи до пълно излекуване.
 5. Постоянно използвайте само пресен пероксид, който се съхранява в плътно затворен буркан в хладилника. При контакт с въздуха, лечебните свойства се губят.
 6. Уверете се, че няма алергична реакция към активните съставки на използваните съставки.

Обобщаване

Водородният пероксид е един от най-достъпните и относително безопасни методи за почистване на лигавиците и избелващия емайл. Използвайки това вещество, не забравяйте, че съставът има отрицателно въздействие върху водно-солевия баланс. Следователно, не злоупотребявайте с описаните по-горе методи за грижа. И преди процедурите, не забравяйте да се консултирате с вашия зъболекар.