Храна на скара: полезни свойства и възможна вреда

Едно от правилата за здравословно хранене е, че ако храната може да бъде осъдена на грил, няма нужда да се прибягва до други методи. Тъй като храната обикновено е по-здравословна. Нека разгледаме дали този метод за готвене е наистина толкова полезен и какво трябва да се вземе предвид при готвенето.

Какво е скара и как да готвя на него?

Грил - метод за приготвяне на месо, зеленчуци и др. на скара или на шиш. За месни ястия обикновено се използват специални алуминиеви, набраздени и перфорирани тави, които осигуряват свободно движение на горещ въздух и не позволяват на мазнините да изгарят. Това е важно, защото изгарянето на мазнини при нагряване може да доведе до освобождаване на вредни химични съединения, като карциногенни липидни пероксиди.

Трябва да се помни, че решетката трябва винаги да се измива старателно. Оставащата върху него мазнина е източник на токсични вещества. Препоръчително е да се използва специален въглен от широколистни дървета като материал за запалване.

Полезни свойства

 • По-малко мазнини . Когато храната се приготвя на скара, в нея остава по-малко мазнини, защото излишното количество мазнини изтича през решетката и не остава на храната. За разлика от тиган, от който мазниниНикъде да отиде, така че се абсорбира в храната и в крайна сметка това вещество се събира заедно с ястието на масата.
 • Зеленчуците запазват витамини . Повечето хора не знаят, че зеленчуците на скара запазват повече витамини и минерали. Това е особено вярно за тези зеленчуци, които имат ниско съдържание на вода. В допълнение, зеленчуците, приготвени по този начин, обикновено са пресни и сезонни, така че няма нужда да прибягвате до консерви, които са по-малко полезни. Също така, приготвянето на зеленчуци на скара е по-просто и по-целесъобразно от кипене или пържене.
 • Месото запазва хранителни вещества . Когато на огъня се постави парче месо, запазват се витамини като рибофлавин и тиамин. И двете хранителни вещества играят жизненоважна роля в здравословното хранене.
 • По-малко петрол . Ако готвачът е професионалист и не усвоява храната, тогава с помощта на скара можете да получите сочно месо и вкусни зеленчуци. Тъй като грилът запазва повече влага и следователно почти няма нужда от масло или подправки. Освен факта, че такива ястия съдържат по-малко калории, не е необходимо да се използват продукти, вредни за здравето.
 • Активна почивка . Процесът на готвене на скара се извършва на открито, на улицата. Обикновено това предполага активен отдих със семейството и приятелите. Докато вечерята се подготвя, можете да се ангажирате с енергична дейност, например, да играете с топка или да наваксате тревата.

Вреди

 • Нездравословна храна.Ако месото не е упоено, тогава можепричиняват инфекция с бактериални инфекции. Това се отнася за всеки вид месо. Затова трябва особено внимателно да следим степента на готовност на месните продукти.
 • Опасен олово . Особено вредни са храни на скара, за които вестниците са използвани като запалителни материали. Проблемът е, че при печатното мастило съдържа олово, което се натрупва в белите дробове и може да се натрупва в тялото.
 • Диоксини . Това е едно от най-токсичните съединения, известни на науката. Диоксини се появяват по време на готвене на скара. След 2 часа се освобождава същото количество диоксини, както при изгаряне на 220 хиляди цигари. Концентрацията на тези съединения на няколко метра от решетката може дори да надвишава нормите за допустими емисии до седем пъти. Проучванията показват, че диоксините, в допълнение към увеличаването на вероятността от развитие на рак, могат също да увредят ендокринната, нервната, имунната и репродуктивната системи, да повишат инсулиновата резистентност и да насърчат развитието на диабета.
 • Фурани. Подобно на диоксините, фураните се класифицират като така наречени устойчиви органични замърсители (УОЗ) - това са химикали, които се характеризират с висока устойчивост, способност да се натрупват в мастната тъкан и бързо се разпространяват в околната среда. Основният източник на техните емисии са горивните процеси. Фуражите активно се открояват по време на готвене на скара.
 • Полициклични ароматни въглеводороди (PAH).Товагрупа включва повече от двеста съединения. Много от тях са канцерогенни. Сред PAHs най-известен е бензопиренът. Съединенията от този вид не причиняват сериозни реакции в организма, но хроничната експозиция може да бъде много опасна. Научните изследвания показват, че те могат да причинят туморни промени в различни тъкани на тялото. Основният източник на емисии на ПАВ са горивните процеси, или по-точно процесите на непълно изгаряне на въглеводороди. По време на готвене на скара, тези вредни вещества са особено активни.

Как да се предпазите от излагане на вредни вещества?

Печенето на скара става все по-популярен начин за готвене. Малцина обаче знаят, че това може да представлява опасност за здравето. При преработката на месо и зеленчуци на скара се образуватканцерогенни съединения . Количеството и токсичността им се увеличават с увеличаване на времето за готвене и температурата на нагряване на храната. Ето защо, трябва да се придържат към правилата на готвене, което ще спести от излагане на вредни вещества.

Излагането на токсини, образувани по време на преработката на храна на скара, може да бъде намалено по следните начини:

 1. Не поставяйте колбаси на скара, а само прясно сурово месо. Защото колбасите често съдържат консерванти, които под въздействието на температурата се превръщат в опасни токсини.
 2. Месото трябва да бъде мариновано преди печене. Това ще спести време за готвене и ще намали количеството на произведенототоксини.
 3. Месото трябва да се приготвя само с въглен от широколистни дървета. Иглолистните дървета съдържат смоли, от които могат да се отделят токсични вещества по време на горенето.
 4. По-безопасно е месото да се поставя върху алуминиеви палети, а не директно върху решетката. Те осигуряват защита от вредни вещества в дима.

Готвенето на скара е бърз начин за получаване на вкусно и здравословно ястие, но горните препоръки трябва да се следват, за да се сведе до минимум степента на вредни вещества върху тялото.