Глина за храна: полза и вреда

Преди няколко хиляди години хората знаеха за полезните свойства на глината. Тя служи като материал за производството на кухненски прибори, с помощта на него укрепва дома и се използва в медицински и козметични цели.

Археолозите твърдят, че глина за първобитно общество си струваше златото. С течение на времето на човечеството стана ясно, че глина може да се приема като хранителни добавки. И някои видове от това вещество се считат за необичаен деликатес.

Какво представлява хранителната глина?

Хранителната глина енай-добрият естествен източник на минерали . Това е без преувеличение. Веднага си заслужава да направи резервация, че не всички глина е годна за консумация от човека. От многобройните си видове могат да се разграничат две храни:

 1. Бяло.
 2. Бяло и синьо.

Разбира се, всяка глина преминава през повече от един етап на обработка, за да бъде продуктът чист и екологично чист. Но най-ценният е каолинът, т.е. напълно бял, много подобен на обикновения тебешир. Снежно-белите парчета, без примеси, понякога приличат на кубчета рафинирана захар. Когато резорбция глина получава кисела текстура.

Каолинова глина

Въпреки че леко залепва към небето , той има доста лек и приятен вкус . Няма чувство, че в устата има парче земя. Най-големите руски находища на каолинв Челябинска област. Тук можете да видите голям брой езера с бели глинени брегове.

Ако говорим за синя глина, тогава парчетата му също са без добавки и примеси, очевидно е по-плътно, не поресто. Вкусът на тази глина е по-мазен, силно се придържа към зъбите. Много "гастрономи" твърдят, че този вид глина изглежда като проститутка от фъстъци. Най-богатите находища се намират в района на Воронеж и в Крим.

"Ядивна" глина ще помогне за запълване на липсата на различни микроелементи в тялото. На пръв поглед може да изглежда, че използването на каолин е екстремна дейност. Но това не е така! Напротив, ако правилно използвате знанията за този минерал, можете значително да подобрите собственото си здраве.

Полезни свойства на хранителната глина

Глината е суровина, дарена на човека по своята същност. Поради това всички естествени полезни елементи се абсорбират в тялото доста лесно и здраво. Най-съществените човешки вещества, включени в "изграждането" на тялото, присъстват в каолина:

 • Калций- влияе положително върху състава на костите, укрепва мускулната тъкан.
 • Натрий- регулира водно-солевия баланс, нормализира налягането и метаболизма.
 • Желязо- засяга дихателните процеси, повишава хемоглобина в кръвта.

Струва си да се отбележи, чеглината е радиоактивна . Съдържа радий. Но не се притеснявайте, в каолит - този микроелемент е естествен и не носи отрицателни ефекти.Напротив, благодарение на това „радиация“ много умрели вируси и вредни бактерии, „обитаващи“ организма. Радий позволява магнитно-електрически баланс на клетките и нормализира процесите, протичащи в стомашно-чревния тракт.

Някои учени са на мнение, че болестите се причиняват от липсата на радиоактивни минерали в клетките. С глината можете да подобрите състоянието за следните заболявания:

 • Гадене по време на бременност . Глината ще помогне за предотвратяване на парестезията, намаляване на симптомите на отвращение и гадене. През първата половина на бременността половин чаена лъжичка глинест прах трябва да се приема всеки ден, през втората половина - два пъти по-малко.
 • Инфекция с хелминти . В този случай глинената вода ще помогне - няколко супени лъжици на всеки час. Резултатът ще бъде забележим след един ден.
 • Слаба мускулно-скелетна система /кост . Тъй като глината е богат източник на калций, тя ще помогне за укрепването на скелетната система. Трябва да вземете една чаена лъжичка глина преди всяко хранене.
 • Сърдечни заболявания и проблеми с кръвообращението, атеросклероза . В тези случаи, курсът на "лечение" е не повече от три седмици. Можете да вземете няколко чаени лъжички глина на ден. Или ги разтворете в литър вода и пийте през деня.
 • Невроза, депресия, астения и повишена умора . Достатъчно е да се използват 5 грама глина 3 пъти дневно преди хранене. Ефектът ще бъде забележим след няколко дниприлагане. Ако е трудно да се яде „суха“ глина, можете да я разтворите в чиста вода.
 • Запек . В продължение на седем дни трябва да пиете по 300 ml глинени съдове всеки ден. В допълнение към лечението, можете да пиете по 100 ml разтвор всеки ден, за да предотвратите запек.
 • Простуди, грип, кашлица . За профилактика и лечение е необходимо да се разтворят 20 грама глина в половин литър вино, да се вземе една супена лъжица 3 пъти на ден. По време на силна кашлица можете просто да разтворите парче от този минерал в устата си. Освен това този метод отлично подобрява имунитета.
Можем да кажем, че глината дава сила, енергия и здраве на цялото тяло. Неговите свойства могат да бъдат сравнени с прахосмукачка, която абсорбира всички вредни и токсични вещества.

Увреждане на тялото и противопоказания

Наред с полезните свойства този „магически“ минерал също има противопоказания. Те трябва да бъдат взети под внимание при започване на самолечение. Освен идиосинкразията и алергиите има още няколко точки:

 • Периодът на обостряне на различни възпалителни процеси . Това се отнася и за проблеми с вътрешните органи, като възпаление на бъбреците или черния дроб. Трябва да бъдете внимателни при лечение на органи на зрението и слуха. Като цяло, офталмолози и отоларинголози не приемат самолечение с глина в тази област.
 • Онкологични заболявания, изискващи хирургични процедури . Ако някакви тумори /възпаления изискват намеса на хирурзи, тогава не си струваизползвайте "самолечение", защото глината може да се ползва само в началния стадий на заболяването.
 • Проблеми с храносмилането . Получаването на глина вътре може само да влоши положението и да увеличи болката в стомаха и хранопровода. Не е необходимо да се провокира и довежда до болести като гастрит и язва.
Във всеки случай, независимо от заболяването, за което се притеснявате, преди всичко трябва да се консултирате с лекар и да се консултирате. Много хора не знаят, че имат специална индивидуална непоносимост. Неправилното лечение може да доведе в най-добрия случай до хронични алергии.

Не трябва да забравяме, че глина трябва да се съхранява в суха керамика, на закрито с ниска влажност. По-добре е прахът да се разбърква с дървена лъжица или шпатула, така че да не се получават окислителни реакции без затопляне на получения разтвор.