Уайтинг - ползите и вредите за тялото

В храненето на здравословен човек поне два или три пъти седмично трябва да има риба. Но как да разберем коя риба не вреди на здравето и как да я подготвим по такъв начин, че да запази своите полезни свойства колкото е възможно повече? Освен това ще говорим за синя путас - риба, която не е позната на много хора, но с маса от полезни и вероятно отрицателни свойства за някои групи от населението.

Уайтинг - каква е тази риба?

Уайтинг е морска риба, принадлежаща към семейството натреска . Тя може да бъде разпозната по своята външна красота: тя се отличава със сребристия си цвят от страните и лилавата горна част. Повечето от тези трески се намират в източната част на Атлантическия океан, като варират от бреговете на Исландия и завършват със Средиземно море. В Русия може да се намери в Баренцово море. Предпочита да се постави в меджид в достатъчна дълбочина - повече от петстотин метра, в някои случаи във водния стълб.

В различните региони размерът на замазването варира: на север той достига много по-малки размери, отколкото роднините му на юг. Северната риба може да достигне до тридесет и пет сантиметра дължина, а максимум четиристотин грама тежи, докато на юг теглото му надвишава един килограм, а дължината му е повече от петдесет сантиметра.

Ползите от мерланг

Поради използването на мерланг с уникален състав:

 • Това еотличен диетичен продукт . Има много малко мазнини и много аминокиселини и протеини (17%), които лесно се абсорбират от организма. Съдържанието на мазнини не надвишава 1,2%, тъй като разнообразието от риби се счита за нискомаслено.
 • Филетата са полезни за деца на първата година от живота (разрешени за допълнителни храни от 10 месеца), както и за възрастни хора след сериозни заболявания и наранявания.
 • Рибата съдържа многовитамин А- един от основните витамини, които осигуряват нормалното функциониране на организма. Витамин А поддържа зрението на човек, бори се с преждевременното стареене, укрепва имунната система, лекува кожата и косата, а също така насърчава ускореното лечение на наранявания и рани.
 • В него има многовитамин D , който помага на калция да се абсорбира правилно, затова предотвратява развитието на рахит при деца и остеопороза при възрастни.
 • Нискокалоричен продукт ( около 80 килокалории на 100 g продукт ), тъй като той трябва да бъде включен в диетата по време на диета за отслабване.
 • Високото съдържание на йодще бъде полезно предимно за хора с тиреоидни заболявания или за тяхната превенция. Йодът подобрява мозъчната функция, вниманието, паметта, концентрацията.
 • Калциятв състава си има благоприятен ефект върху растежа и развитието на скелета и зъбите, намалява риска от рахит и остеопороза.
 • Фосфорът , с който тази риба е богата, помага за по-доброто усвояване на калция и подобрява състоянието на зъбите и костите, като ги прави по-силни. Фосфорът също има положителен ефектумствена дейност.
 • Витамини А, Е и С в мерлангперфектно укрепват имунната система , предотвратяват преждевременното стареене, проблемите с кожата и зрението, както и репродуктивната функция.
 • Той също е богат на синьо северно като на хранителни вещества катомагнезий(полезен за сърцето и мускулите),манган(укрепва костите, образува колаген, осигурява на тялото енергия, стимулира щитовидната жлеза, лекува рани и предотвратява развитието на захарен диабет),сяра(се бори с вредните микроорганизми с бактерии),натрий(необходим за поддържане на водно-солевия баланс в организма), и също така съдържа хром в по-ниски концентрации; , мед, цинк, молибден, калий и желязо.
 • Рибата имависока екологичност . Факт е, че изкуствено мерлангът почти никога не се отглежда и затова хората купуват рибата, която е уловена в нейното естествено местообитание - в Тихия океан и Атлантическия океан или в моретата - в магазините. Ето защо, диетата му е изключително естествена, предимно състояща се от планктон. Такива риби няма да бъдат пълнени с антибиотици или вредни вещества в случай, че местообитанието е безопасно за околната среда.
 • Рибите могат да се консумират със специална диета за проблеми със стомашно-чревния тракт - с гастрит, ентерит, други заболявания на стомашно-чревния тракт и черния дроб.

Възможна вреда

По-често можеш да видиш медала не на масата, а в купа за храна при някое животно от кожи в зоологическата градина. непопулярностпродукт поради няколко причини.

 • Тази риба по-често от други видове може да бъдезаразена с паразити . Разбира се, след замразяване и топлинна обработка, те умират, но има риск от заразяване с паразити при приготвянето на прясна риба.
 • Няма един гостза този продукт , според който океанската замразена риба е събрана. Защото го подготвят за продажба на технически стандарт на флота. Това не означава, че продуктът с ниско качество достига до масата, но продуктите по ГОСТ се подлагат на по-задълбочена проверка.
 • Рибите са опасни при преяждането . Това води до тежест и болка в стомаха, подуване на червата, гадене. Допустима част от меджид - не повече от двеста грама.
 • При някои хора продуктът може да предизвика алергични реакциипод формата на гадене, болки в храносмилателния тракт, оригване и някои други специфични симптоми.
 • Рибите не са мазнини, тъй като не трябва да бъдат отнесени от хора с дефицит на тегло.

Съвети за избор на качествен продукт

 1. Разбира се,прясната риба , а не замразена или варена, има голям набор от полезни свойства. По-добре е да се даде предимство на охладени изкормени трупове, винаги без повреда.
 2. Върху корема на рибата не трябва да има бучки, панделки и спирали (следи от червеи).
 3. Прясната риба трябва да бъде еластична - ако я натиснете с пръст, тя бързо ще възстанови формата си.
 4. Очите в прясната риба са видими, неусложнени и светли на цвят. Ако медНеправилно качество, очите ще бъдат кухи и скучни.

Заключение

Но мерлангът е много полезна риба. С неговата системна употреба е възможно да се подобри състоянието на косата, кожата и ноктите, да се изгладят фините бръчки, да се укрепи имунната система, да се подобри функционирането на повечето органи и системи, както и да се справят със стресови ситуации. В края на краищата, мерлангът съдържа много витамини и минерали. Тя не вреди на фигурата, тя може да се яде дори и при наличие на сериозни заболявания, включително патологии на стомашно-чревния тракт. Основното нещо е да се избере продукт с добро качество, за да се извлече максимална полза от него и да не се увреди здравето.