Годжи плодове: полезни свойства, вреда и как да се вземат

Годжи плодовете са най-модерният продукт сред хората, които практикуват здравословен начин на живот. Доставя се само киноа, чиа семена и мачове за чай. Дали са полезни? Ще бъде ли нанесена вреда? Как да се използва правилно? Нека го разберем.

Годжи плодове - първо познаване

Плодовете на Goji също се наричат ​​ „китайски боровинки“ ,„горски плодове вълк“ , но на китайски език звучи катоNingxia Gotsi . В руски маниери “goqi” се произнася като goji. Първоначално нараства в Китай и страните от Азия, а сега се разтоварва по целия свят.

Това е храст,висок около 3 метра . Плодовете са червени, с дължина около един сантиметър, овални, подобни на грозде, но нито с грозде, нито с бръмбари, нито особено с вълковите плодове, те нямат нищо общо. Това е - китайски дереза.

В Китай предимствата на плодовете Goji отдавна са известни. Те лекуваха сърдечни заболявания, кръвоносни съдове, черния дроб и вярваха, че растението носи дълголетие и добро настроение.

Годжи е докаран в Русия в началото на деветнадесети век. Зърната са направени от сладко, изпечени с тях, но никой не знае за лечебните му свойства, известни в Китай.

Сега плодовете на goji са станалимодерен продукт , той се използва за различни цели, включително за загуба на тегло. Въпреки това, свойстватапродуктът не е напълно изяснен.

Какви са ползите от goji berries?

 • Основната употреба на goji berries е тяхнотоподмладяващо действие . Продуктът съдържауникална комбинация от 4 полизахариди- тази комбинация не се среща нито в растителни, нито в животински продукти. Всъщност, благодарение на тези вещества, годжи плодовете имат и други полезни свойства.
 • Годжи плодоветенормализират работата на стомашно-чревния тракт , а оттам и метаболитните процеси като цяло. Също така - нормализиране на отделянето на жлъчката, като резултат - състоянието и работата на черния дроб.
 • Този продукт е толкова добърускорява метаболитните процеси в тялото , че загубата на тегло се случва, бързо и относително безболезнено за всичките си системи. По същия начин, плодовете имат много компоненти за изгаряне на мазнини.
 • Плодовете, в допълнение към другите витамини, съдържатвитамин С . Той е там повече от 300 пъти повече, отколкото в цитрусови плодове. В същото време, ако по време на съхранение от плодове витаминът изчезне, тогава плодовете и, когато се изсушат, напълно го запазват.
 • Плодоветеса полезни за употреба по време на менопаузата , намаляват ефикасността и след хормоналните препарати - продуктът нормализира самостоятелното производство на хормони от организма, без да има пряк стимулиращ ефект върху жлезите. тя също така фиксира тайна по ред, която е полезна за хора с прекомерно изпотяване и мазна кожа /коса.
 • При продължително използване на годжи плодовете ще успокоят съня , облекчават безсънието. Те също ще бъдатполезни при нервни разстройства и хора, живеещи при постоянен стрес.
 • Червеният цвят на плодовете давапигментния зеаксантин . Това е каротеноид, той се намира в ретината, но не се синтезира от човешкото тяло. Той се произвежда като отделна хранителна добавка за подобряване на зрението и запазване на зрителната острота, превенция на катаракта. Този пигмент е в изобилие в goji, защото тяхното използване значително подобрява състоянието на зрението.
 • Също в тяхима много витамин А- “най-добрият приятел” на зрението и кожата. Витаминът стимулира производството на колаген - вещество, което е отговорно за еластичността на епидермиса.
 • Антиоксидантитев плодовете неутрализират свободните радикали и се борят срещу окислението на тялото, което дава не само подмладяващ ефект, но и превенция на рака.
 • Зърнатаувеличават работата на „сивото вещество“ : подобряват паметта и концентрацията.
 • Микро и макроелементи в goji berries
 • Ягодите са чисти и тънки, така че те ще бъдат полезни за хора с диабет.

Рискове, свързани с консумацията на goji berries

 • Първото нещо, което трябва да знаете преди въвеждането на годжи плодове във вашата диета е , че техните свойства не са напълно разбрани . Въпреки това, това е много популярен продукт сред здравословния начин на живот, защото им се препоръчва да се хранят почти за закуска, обяд и вечеря, а хората не винаги мислят за възможните рискове:
 • Диарияможе да се развие при свръх консумация на плодовете - те имат леко, но трайно слабително действие. специалентрябва да се обърне внимание на тези, които имат слаби черва, предразположеност към коремна дискомфорт и непоносимост към лактоза - малко количество "полезни" бактерии не могат да се справят с товара, който ще даде този продукт.
 • Никой не е отменилиндивидуалната непоносимост към продукта . Все още има малко изследвания по тази тема, тъй като годините са влезли в нашата диета не толкова отдавна. В допълнение, те участват в много процеси в тялото и следователно не се получават веднага от него, така че негативният ефект може да продължи дълго време.
 • Не препоръчвайте goji berries на бременни жени по време на кърмене - отново, ефектът на продукта върху развитието на плода и производството на мляко не е доказан.
 • Освен това, плодоветеповишават кръвното наляганеисвиват кръвоносните съдове- забрана за пациенти с хипертония. Ефектът на разреждане на кръвта може да има пагубен ефект върху някои заболявания на сърцето и кръвоносната система.
 • Чрез активиране на метаболитните процеси goji berries по този начинукрепват и ускоряват ефекта на лекарстватаи, разбира се, техните странични свойства. По същата причина е необходимо да се внимава с алергии - тялото ще стане по-чувствително към всякакви дразнители.
 • Не трябва да се разчита на плодове като панацея за всички болести - да, те се препоръчват дори за злокачествени тумори, но отново ефектът им не е проучен напълно, а в критични ситуации те могат да навредят и да влошат положението.

Как да се яде goji berries

На рафтовете на магазините тези плодове идват в изсушена форма. следователноТе се консумират като сушени плодове, или в суха форма, или чрез накисване.

Имайте предвид, че плодовете се довеждат до нас от далечни страни, защото се обработват с парафин и други вещества за дългосрочно съхранение. Ето защо, преди да ги използвате, се препоръчва да се загрее 10 минути в кипяща вода или поне да се изплакне с гореща вода.

Нормата за здрав възрастен е20-30 грама на ден . Такива плодове могат да бъдат поставени в сладкиши, в зърнени храни, салати, използвани заедно с сушени кайсии и сини сливи при готвене енергийни барове. Те не губят свойствата си по време на топлинна обработка.

Рецепта на витамин

Вземете:

 • Няколко клончета мента.
 • Една супена лъжица плодове от морски зърнастец.
 • Една супена лъжица плодове на годжи.
 • Нарязан на сантиметър корен от джинджифил.
 • Лимон и мед на вкус.

Мента и плодовете се месят в хаван или лъжица в чаша, налива се вряла вода и се оставя да се вари в продължение на 10-15 минути. Добавете мед и лимон, разбъркайте.

Заключение

Годжи плодовете могат да бъдат добри катохранителна добавка . Но те трябва да се използват с повишено внимание, защото този сравнително нов продукт може да даде неочакван резултат. Препоръчително е да започнете да ядете по 10 плода дневно всяка седмица по време на лека закуска, а ако тялото не дава тревожни сигнали, не се колебайте да влезете в диетата.