Ползите и вредите от сушените плодове за тялото

Излагането на въздух и слънце е най-старият метод за събиране на сладки плодове. Ценните сортове тропически плодове се съхраняват слабо в прясно състояние. Сушенето от древността дава на хората от всички континенти достъп до съкровищницата на тропиците по всяко време на годината. Развитието на науката обясни изключителните свойства на сушените плодове.

Съвременните доставчици ги поставяткато алтернатива на бързото хранене , което е екологично чист продукт. Скептиците говорят за агресивна химия, заменяйки изсушаването и морето от консерванти, осигурявайки представяне и срок на годност. Но първо първо.

Ползите от сушените плодове

\ t

Източник на естествени антиоксиданти

\ t

Свободните радикали унищожават ДНК и клетки на тялото. Големите оксидативни процеси провокират рак и тежки увреждания на организма. Антиоксидантите, присъстващи във всички сушени плодове се борят със свободните радикали. Най-вече в сушени круши, стафиди, сини сливи.

Висока енергийна стойност

Поради високото си съдържание на захар, сушените плодове напълно задоволяват глада и подхранват мозъчните клетки. Когато изсушаването на плодовете губи вода, калорийното съдържание на продукта се увеличава. Така калоричното съдържание на 100 g стафиди е264 kcalи съответства на приблизително 400 g грозде.

Високо съдържание на витамини и микроелементи

\ t

Сушени плодове - концентриран източник на хранителни вещества.Съдържанието на микроелементи в тях е няколко пъти по-високо от това на пресните плодове. В сушени кайсии много калий, полезен за сърцето, и витамин Е. Стафиди - източник на бор, фосфор, желязо.

Сушени сливи съдържат естествен лаксативсорбитол, който стимулира червата дори в малки дози.100 грама от продукта съдържат 49,6% от дневния прием на витамин К.

Високи концентрации на витамини:

 • Каротеноиди(в организма се превръщат в витамин А)
 • Група В(сред витамините "жизненост" тиамин, фолиева киселина и др.)
 • Никотинова киселина(ензими на въглехидрати, протеини, метаболизъм на мазнините)
 • Други витамини, в зависимост от вида.

Микроелементи:

 • Калий(необходим за правилния сърдечен ритъм)
 • Калций(99% от калция в тялото е в костите и зъбите)
 • Магнезий(здраве на нервите и мускулите)
 • Фосфор(мускулно здраве, умствена дейност)

Принос за отстраняването на токсините от тялото

Освен витамините и микроелементите, които допринасят за елиминирането на токсините, сушените плодове съдържат не смилаеми растителни влакна - фибри. Недостатъчната му употреба се счита за една от причините за рак на червата. Консумацията на фибри допринася за елиминирането на токсините, почистване на чревните стени, понижаване на холестерола и захарта. Това е влакно, което подхранва полезните бактерии, които живеят в храносмилателния тракт. Разтворими фибри нормализира изпражненията.

Превенция на тежки заболявания

Сушените плодове са богати.растителни стероли: 100 грама дати съдържат 66,8% от дневните фитостероли. Учените са установили експертно противораковите свойства на това вещество. Фитостеролите участват в образуването на клетки, намаляват абсорбирането на червата на "лошия" холестерол.

Увреждане на сушени плодове

 • Наличие на консерванти . Най-често срещаният серен диоксид. Въпреки твърденията за безопасността на концентрациите и наличието на сяра в тялото на здравия човек, веществото може да предизвика дразнене на лигавиците и усложнения при астматици. Консервантът потиска растежа на бактерии, плесени, насекоми. Широко се използва в хранително-вкусовата промишленост. Ярко оранжеви сушени кайсии със суха, твърда повърхност - продукт с високо съдържание на серен диоксид.
 • Наличието на канцерогени в продукта, подложен на печене . Броят на печени сушени плодове не е голям. Олиото за пържене по време на кипене освобождава канцерогени и вредни вещества, които се натрупват в организма. Такива чипове са твърде високо съдържание на калории, високата температура на пържене унищожава витамини и полезни вещества. Опасна употреба на пушени сушени плодове. Течният дим и продуктите от горенето, които се натрупват в сини сливи и круши “с дим”, са вредни за здравето.
 • Използване на химическа обработка . Мащабът на световната търговия принуждава производителите да спестяват време и средства за сушене. Неясните естествени продукти изкуствено дават представянето. За бързото изсушаване на плодовата каша плодовете с плътна кожа се третират с сода каустик. Да се ​​елиминират загубите на културисушени плодове се третират със сярно анхидрид във високи концентрации. За запазване на масата и придаване на блясък на продуктите, смазани с растителни масла, глицерин.
 • Рискът от закупуване на мръсен, гъбичен или засегнат от насекоми продукт . Закупуването на сушени плодове без консерванти е изпълнено с риск от отравяне от един развален продукт, както и от сушени плодове, засегнати от гъбички или насекоми. Евтини сушени плодове са замърсени с почвени частици.
 • Високо съдържание на захар . Когато се изсушат, плодовете губят по-голямата част от водата си. Концентрацията на захарите се увеличава няколко пъти. Повече от половината от захарите се състоят от сладки сушени плодове: дати, стафиди, сушени кайсии. Поради тази причина те са забранени за диабетици. Те се използват с повишено внимание от хора, страдащи от наднормено тегло, повишени нива на захар.

Тайни за подбора на сушени плодове

Противно на общоприетото схващане, не всички сушени плодове са задължително обработени с консерванти или сушени в промишлени пещи. Скъпите опаковани продукти, особено вносните, наистина се третират с химикали. Естественото сушене и ръчният труд не пренебрегват производителите от страните от ОНД, които внасят сушени плодове на най-ниска цена в големи количества. Доходността на овощните градини в южните страни надвишава вътрешното потребление, а фокусът на управлението е по-изгоден износ, например памук.

Сушените плодове, изсушени на сянка, без лечение с консерванти, са много различни от обичайните.Сушени кайсии, меки и ароматни, цветът прилича на шоколад. Изсушен на слънце - напротив, много здрав, светложълт. Трудно е да се дъвче, без да се накисва.

Стафидите са черни на цвят, с набръчкана суха кожа, естествен синкав цвят на грозде. Костите на естествените кайсии са напукани с малки количества сладки кайсиеви ядки. Естествени круши, ябълки, дюля - здрави, напълно сухи на допир, тъмни, много евтини и невероятно здрави.

Как да се използва правилно

Сушени плодове се приготвятс ядки и мед , консумирани на малки порции през студения сезон. Най-добрите компоти се варят през зимата от естествени, южно сушени плодове. Преди да се използват пресни, те се обливат с вряща вода, след което се изплакват с топла вода.

Продължителното излагане на високи температури ще намали количеството на хранителните вещества и ще доведе до краткотрайно измиване на праха и унищожаване на бактериите. Мазнините от кожата се измиват със специални почистващи препарати. Най-добре е да се използват сушени плодове преди хранене, в малки количества. Те се абсорбират слабо със сурови зеленчуци.

Пазарът на изцяло естествени сушени плодове е ограничен до няколко вида , доставяни от страните от ОНД. Захарни кайсии, черни стафиди, сушени кайсии от шоколад, незабележими kompotnye смеси - екологично чисти продукти, продавани в тегло. По-популярни сортове стафиди, умерено портокалови сушени кайсии, скъпи дати в кутии са отличен източник на енергия и редки микроелементи, които могат да заменят пресните плодове. doubtfulnessизползване на пържени плодове, китайски продукти, преработени със захар и оцветители, гости от далеч в чужбина с неестествено ярки, големи плодове.