Полезни свойства и възможна вреда на рибения михалица

Burbot е единственият член на треската от клас, който живее в прясна вода. Той е хладнокръвен, защото се активира, когато температурата на водатае не повече от +10 градуса . Ето защо, почти не успява да улови през лятото, а студеният сезон, напротив, е най-благоприятното време за риболов.

Обща информация

Михалицата не може да се бърка с други риби. Отличителна черта едълъг вретенообразен торс , който е покрит с голям слой слуз и малки люспи. Главата е широка и плоска. В устата има много малки и остри зъби, в близост до ноздрите има един usa, и друг мустак под брадичката. Очите на михалицата са малки, от жълтеникав оттенък с тъмни зеници. Перките са дълги, но не и високи.

Михалица е хищник, който се храни с дребни риби, различни ларви, червеи, ракообразни и жаби. Михалицата може да се намери в почти всички водни тела с каменисто дъно и течаща вода. Размерът на индивидите зависи от продължителността на активната активност на рибата. Колкото по-дълго е то, толкова по-бързо расте растението.

Месото от този хищник е много питателно и черният дроб е разпознат като деликатес. Дебел, но доста нежен черен дроб може да достигне повече от 10% от общото тегло.риба.

Ползи и медицински показания

Диетолозите казват, че за човешкото тяло рибата е по-полезна от месото. Тъй като това е лесно смилаем продукт, който съдържа почти всички необходими полезни елементи:

 • Зрение . Филето съдържа много полезни минерали и микроелементи, и по-специално голямо количество витамин А, което е необходимо за нормалното функциониране на зрителните органи.
 • Кардио - съдова система . Месото от михали включва мастни киселини, които имат положителен ефект върху работата на сърдечно-съдовата система. Хората, които редовно приемат риба, са по-малко податливи на сърдечни заболявания. Уникалният състав на рибата и рибното месо предпазва от увеличаване на кръвта на вредния холестерол, предотвратява атеросклерозата и сърдечната исхемия, укрепва кръвните артерии.
 • По време на бременност . Месото от михалица има в състава си основната част от полезните елементи, които се изискват от бременните жени. Експертите препоръчват по това време да вземат риба за храна поне 2 пъти седмично.
 • Зъби и кости . Burbot се счита за най-добрия източник на протеин. Също така в черния дроб на тази риба е витамин D, фосфор, калий и много други хранителни вещества. Действайки в комплекс на тялото, те укрепват костите и също допринасят за тяхното здравословно развитие. Това е особено важно за деца и възрастни пациенти, които са изложени на риск от артрит и остеопороза.
 • Възползвайте се от загуба на тегло . Burbot е важносъставка в дневното меню за хора, които искат да отслабнат. В черния дроб и филетата е нискокалоричен протеин, т.е. той е идеален компонент за протеинова диета. Обогатен с протеинови продукти за дълго време може да осигури усещане за ситост, като същевременно осигурява на организма всички необходими минерали и микроелементи.
 • Защита на кожата от стареене . Хранителните вещества в филето на михали възстановяват метаболизма, който се осъществява в кожните клетки. Полезен състав подхранва кожната тъкан, предотвратявайки образуването на ранни бръчки.
 • Лечение на алкохолната зависимост . С помощта на месото от тази риба отдавна се лекува за алкохолна зависимост. Burbum излъчва специална слуз. И ако пациент, който злоупотребява със силни напитки, всеки ден ще изяде месото от тази риба, това ще помогне да се възстанови от алкохолизма.
 • По време на катаракта . За лечение на това заболяване, лекарите отдавна са използвали черния дроб (като правило, прясно уловена риба е бил използван), нарязани на малки парчета, поставени в стъклен съд и добавена изворна вода. След това контейнерът беше запечатан и останал на слънце една седмица. След това върху повърхността на състава се появи слой мазнина. Беше внимателно събран и преливан през тензух. За лечение на катаракта, мазнините са били погребани в очите за един месец.
 • Патологии на щитовидната жлеза . С тази риба може да се излекува увеличена щитовидна жлеза. За това ви е необходим всеки ден, за да вземете инфузия от свеж митеч. Най-многоОсновното е, че терапевтичният състав се състои само от два компонента: вода и риба. Забранява се добавянето на подправки.
 • Измръзване . Първо, зоните за измръзване трябва да бъдат третирани с масло, след като се направи компрес на основата на черния дроб.
 • По време на херния . Всеки ден се приготвя свеж бульон за лечение. Всеки ден трябва да се консумира най-малко 0,5 литра. За готвене, месото се сварява на слаб огън в малък контейнер за 4 часа.

Възможни вреди и противопоказания

При използване на burbim има някои противопоказания, основните от тях са както следва:

 • Хиперкалцемия (повишено количество витамин D в кръвта)
 • Алергия към рибена мазнина.
 • Местоположение на появата на камъни в бъбреците.
 • Тежко чернодробно заболяване.

Съвети и препоръки за готвене

Въпреки факта, че филето на михалиците е много вкусно от най-голямата риба, толкова е по-трудно. В този случай люспите са плътно прилепнали към тялото, поради което е трудно да се почистват.

Миризмата на риба може да бъде отстранена чрез накисване във вода с леко добавяне на оцет в продължение на 2-3 часа или с потъмняване със суха сол и оставена за15 минути .

Ястията от михалица са леко сладки на вкус, но това се отнася само за прясно уловена риба. След замразяване на месото се губи вкусът му. Поради тази причина, михалица не е уловен в промишлен мащаб, той се оценява само на свежо.

Можете да направите вкусен пастет от сандвич от черния дроб, нополучаването на пресен черен дроб е почти невъзможно. Защото трябва да знаете как да избирате замразено месо. Черният дроб трябва да има лек нюанс, без преобладаване на сивкав или жълтеникав цвят. На тялото не трябва да се нанасят ивици и различни вдлъбнатини. Качеството на черния дроб трябва да бъде гладко и еластично по време на размразяването.

Заключение

Burbot е основният продукт за готвене на различни ястия, като студени закуски, първи или втори курс. Рибите могат да бъдат пържени, варени, печени, мариновани и осолени. Свежа, тя е най-полезна. Всички ястия, които е възможно да се приготвят у дома, без никакви недостъпни съставки.