Пита: добро и зло

Кавказката кухня има много разлики от европейските. Например, вместо обичайния хляб те пекат хляб. Този продукт изглежда като тънък лист изпечено тесто.

Хората, които гледат фигурата си, заместват обикновения хляб с лаваш, защото този продукт няма много въглехидрати, а простотата на състава го прави много полезен, което помага на човек със загуба на тегло. Но ако решите да използвате пита вместо обикновени хлебни продукти, тогава си струва да знаете какви полезни и вредни качества притежава.

Какво е пита?

Лаваш прилича на тънка торта, запечена втандур . Тандурът е специална пещ с дебели глинени стени, която е заровена в земята. Готовата пита може да бъде бяла или жълта.

Ориенталският хляб се прави просто. От съставките се използва само брашно, сол и вода. Голямата разлика от европейските хлебни изделия е, че тестото не съдържа дрожди. Често ролките с различни пълнежи се увиват в плосък кейк или се използват за приготвяне на сладкиши.

Има много видове кавказки хляб, но грузинският и арменският остават най-известните и вкусни.

Грузинското разнообразие от лаваше буйни, кръгли или овални плоски брашна, по-питателни от арменските. Често в тестотодобавете дрожди. Произвежда се в „тесто“, но може да се пече в обикновена фурна.

Грузински лаваш

Арменската пита има малко по-малко калории и прилича на тънък лист с полукръгла форма. Поради простата си композиция, която не включва дрожди и нищо друго освен вода, брашно и сол, тя се цени много от хората на диета. Случва се, че хлябът на пита дори не солта. Това се прави така, че да е вкус и да не влияе на вкуса на основното ястие. Тандур се използва за печене, отнема 20-40 минути.

Арменски пита хляб

Сто грама лаваш имане повече от 300 калории , разликата между арменските и грузинските видове е около 20, а само един грам мазнини. Но не трябва да ядете такъв хляб в много големи количества.

Ползи

Веднага трябва да се отбележи, че само тази пита ще бъде полезна, която се прави стриктно съгласно определената рецепта, без да се добавят никакви странични съставки към тестото, било то консерванти, багрила или стабилизатори. Правилно приготвеният кавказки хляб има много положителни качества, които влияят положително на състоянието на човешкото тяло:

  • Приготвен без мая.Поради липсата на дрожди в състава на пита от него се използва нормален въглехидратен метаболизъм в човешкото тяло.
  • Не повишава киселинността.Хората, страдащи от различни стомашни или чревни заболявания, могат да ядат без страх за здравето си. Млечна киселинабактериите, които се появяват по време на процеса на готвене, помагат за почистването на храносмилателния тракт.
  • Високо съдържание на витамини и минерали в състава.Ако продуктът е направен от грубо брашно, той ще повлияе добре на красотата и силата на косата и ноктите. Той също така ще увеличи имунитета и ще подобри качеството на вътрешните органи, поради наличието на необходимите минерали за тялото, като натрий, калий, фосфор и други. Тези елементи помагат на имунната система да се бори с вирусни заболявания и да подобри обмяната на веществата.
  • Нискокалорични.Грузинският сорт има 290 калории, а арменският - 275. Поради липсата на дрожди в тестото, употребата на последната ще донесе повече ползи на хората, които наблюдават фигурата си или губят тегло.

Вреди

Лаваш, приготвен без никакви примеси, не причинява вреда на човешкото тяло. Но има и други фактори, които правят кавказкия хляб по-малко полезен или като цяло засягащ човек:

  • Неправилно съхранение.Не винаги е възможно да се следи състоянието на всеки пакет в големи магазини. Следователно, има случаи на пакет с понижаване на налягането с пита. В такива случаи си струва да откажете да закупите този продукт, защото има възможност бързо да се покрие продуктът с мухъл.
  • Вредни съставки, които съставляват продукта.Както беше отбелязано по-рано, всички ползи от пита хляб се отменят, ако към тестото се добавят различни видове добавки. Това е такамогат да бъдат консерванти за по-продължително съхранение, хранителни неприродни багрила, емулгатори и овкусители. Лаваш, който съдържа по-голямата част от горното, е по-вреден, отколкото добър.

Няма други нежелани ефекти от употребата на този хляб. Но във всичко, което трябва да знаете мярката, така че не злоупотребявайте с този продукт.

Съвети за хранене и какво може да се приготви

Преди да започнете да приготвяте ястия от пита, трябва да го проверите за качество. Продуктът не трябва да бъде изтекъл или да има някакви следи от мухъл.

Можете да използвате кавказки тортила като основа за различни закуски, ролки, сладкиши. По принцип за това се използва арменският тип продукт, тъй като той е по-фин.

Традиционната кавказка предястие е много проста и не изисква много съставки. Ще имате нужда от твърдо сирене, което трябва да се втрие, пилешко яйце, твърдо сварен пипер и сол на вкус. Всички натрошени продукти се смесват, увити в тънък лист от арменски лаваш, след което могат да се изпържят получените триъгълници от двете страни на маслото до полагането на кора. Оказва се обилна закуска за закуска, обяд и вечеря.

Грузинският сорт, благодарение на неговата пищност, е чудесен за приготвяне на пица.

Заключение

Лаваш е отличен продукт, който можеда замени обичайния хляб . Проста композициялипсата на дрожди, наличието на много минерали и витамини, ниско калоричност, гъвкавост - всичко това го прави много полезен и незаменим.

Хората, които са противопоказани при употребата на обикновени хлебни дрожди заради чревни и стомашни заболявания, диабетът може да го замени с хлебче. Ако следвате фигурата си, този продукт просто е длъжен да попълни вашата диета.