Сушена риба: каква е ползата и каква е вредата

Сушената риба е деликатес, получен чрез бавно сушене (дехидратация) при температура, която не надвишава 35o.

Това ястие със специаленуникален вкус , което не изисква никаква допълнителна обработка, е независимо и има много предимства пред другите рибни продукти.

Ценният състав на изсушения продукт. Калория

Бавното студено сушене (втвърдяване) е един от начините за запазване на храната. Каква е ползата от този метод за консервиране?

Риба, която е претърпяла процес на сушене, при стриктно спазване на технологичните изисквания, придобивавкусен и специфичен вкус . Вкусът на продукта го прави популярен сред различните сегменти от населението.

За този вид консервиране се използват: платика, хлебарка, рибена риба, шимали, червен кефал, корюшка, каспийска цаца. Тези видове риби преминават през процеса на сушене изцяло.

Ценните видове като есетра и сьомга по правило не са напълно скучни. За студено сушене са избрани вентралните и гръбните части на рибата (теши, балик).

Освен гастрономическиСтойностите на този вид продукт имат специфична стойност за човешкото здраве. Кланичният труп на изсушен деликатес съдържа:

 • Протеини.
 • Мазнини.
 • Калций.
 • Флуор.
 • Фосфор.
 • Полиненаситени мастни киселини (Омега-3, Омега-6).

Изсушената риба от морски дарове има предимство пред своите сладки води в съдържанието на полезни вещества. Поради тази причина енергийната стойност на продуктаварира от 88 до 139 Kcal на 100 g . Броят на калориите зависи от вида на продукта и времето на неговото улавяне.

Каква е употребата на сушен деликатес?

Сушен деликатес, който не оставя никого безразличен: съблазнителен аромат и кехлибарна прозрачност вършат работата си. Но, в допълнение към гастрономическото удоволствие, този продукт носи осезаеми ползи за здравето на хората:

 • Пречи на процеса на стареене на тялото.
 • Подмладява кожата.
 • Намалява риска от заболявания на сърдечно-съдовата система.
 • Служи като превантивна мярка за развитието на онкологични заболявания.
 • Укрепва зъбния емайл и предотвратява появата на кариес.
 • Подобрява тонуса и настроението.
 • Изчиства кръвоносните съдове от атеросклеротични плаки.
Изследванията, проведени от учени, показват, че периодичната консумация на тази чинияе полезна за всички възрастови категории , включително за възрастните и децата. Бременните жени, включително сушената риба в диетата си, осигуряват нормалното развитие на плода.

Правила за приготвяне на сушена риба у дома

InВ условията на пълно изобилие няма никакви проблеми при закупуването на деликатес, включително сушена риба, варираща от килка до есетра. Но тъй като процесът на сушене е един от методите за консервиране, той може да бъде полезен за запалените рибари.

За този метод на събиране всяка риба , както морска, така и сладка вода, е подходяща за бъдеща употреба. За да направите това, изберете пресен, непокътнат продукт, който трябва да бъде измит старателнос течаща вода . Това действие е необходимо, за да се отстранят примеси, слуз и тиня.

Следващият етап на преработка епродукти за осоляване . Всичко зависи от размера на рибата. Съответно, големите екземпляри от улова се държат в саламура (саламура) по-дълъг от дреболия.

Интериорът на едрите риби обикновено се отстранява. За да направите това, трупът се отрязва на гърба. Това се прави, за да се запази мазнината, която се съдържа в коремната част. Малка риба осолена цяло.

Суровата сол се използва за осоляване (с изключение на йодирана сол). Време на осоляване за любопитни факти -1 час . Средната риба трябва да бъде в саламураза най-малко 2,5-3,5 дни . По-голямото изисква по-продължително осоляване -до 7 дни .

Добре подсолената риба се измива с излишък от сол и се нанизва на низ от

 • 10-15 парчета . Приготвената по този начин риба се суши на добре проветриви места. Времето за съхнене, както може да се досетите, зависи от размера на продукта.

  Малките риби могат да се валят5-7дни . Средно - достатъчноот 15 до 17 дни . Големите риби за узряване изискватот 15 до 30 дни .

  Но едно умение не е достатъчно, за да се подготви правилно сушена риба. Готовите продукти все още трябва да се съхраняват правилно. Този продукт ще остане добре в суха хладна стая при температура не по-висока от 10.

  Може ли изсушен продукт да бъде вреден?

  Вероятно малко хора мислят, ядат вкусен продукт, за неговата вреда. Сушената риба поема по пътя, на пикник, като един вид студена закуска. Не го пренебрегвайте и любителите на бирата (бирата).

  Приятно на вкус, ястието, което може да достави истинско удоволствие, все още има някои ограничения върху употребата му. Съдържанието на сол в този деликатес достига 10%. Този имот го прави вреден за хората в следните категории:

  • Жени, които са кърмени.
  • При различни бъбречни заболявания.

  Важен фактор е свежестта и качеството на деликатеса. Тези индикатори се определят лесно визуално. Качествен продукт, който се произвежда и съхранява в съответствие с изискванията на процеса, трябва да изглежда така:

  1. Скална скала.
  2. Твърдо обратно.
  3. Сухи хриле.
  4. Липса на жълтеност в корема.

  Значителен показател е миризмата на продукта. Миризмата трябва да бъде приятна, без замърсявания от влажна, затлъстяваща или стара мазнина.

  Заключение

  Пресни и качествени продуктинищо друго, освен удоволствие и полза не носи. Специфичността на производството на сушена риба включва използването на голямо количество сол. Поради това, хората, които са показали диета без сол, автоматично се включват в списъка на противопоказанията.

  Поради високото си съдържание на сол този продукт трябва да се консумира умерено. Всички съмнения за това ще помогнат за разрешаване на консултацията с лекар.