Шампиони - ползи за здравето и вреда за здравето

Шампиньони - гъби, които могат да бъдат намерени на гишетата на почти всеки магазин. Те са питателни, вкусни и за сметка на цената им са достъпни за всеки купувач. Но в някои случаи използването им може да донесе не само полза, но и вреда.

Някои полезни сведения

Съставът на гъбичките е много интересен. Първо, основната част евода , около90% . След това - витамини B, D и C. Влакно, някои въглехидрати, протеини в лесно смилаема форма. Има дори повече протеин от месото.

Следователно хранителните, но без мазнини шампиони са често срещан компонент на много диети. Те са незаменими, когато трябва да загубите няколко килограма и е забранено да гладувате. В сухите гъби обаче съдържанието на калории е високо, така че те не са подходящи за намаляване на теглото.

Най-голямо количество витамини, намиращи се в шапките на гъби. В същото време младите шампиони се считат за по-полезни.

Гъби: полезни свойства

Богатият състав на гъбите може да бъде полезен в няколко ситуации едновременно. Например, с диети и някои болести.

Гъбите съдържат следните полезни вещества:

  • 100 g печурки съдържат приблизително 90% вода. Същите показатели са типични за краставиците.
  • Сухите гъби съдържат около 25% от протеините, които се абсорбират от тялото при 70-80%.
  • Мазнините не са повече от 3% , а при младите плодове те практически липсват.
  • Въглехидрати - около 10% , докато те съдържат много глюкоза и захароза.
  • Влакно, минерали и различни полезни микроелементи.

Диети

Гъби, особено нискокалорични, се препоръчват от специалистите по хранене на почти всички хора, които искатда отслабнат . Това се дължи на няколко причини. Благодарение на съдържанието на лесно смилаем протеин, продуктът насища тялото много бързо.

Те намаляват холестерола, което допринася за унищожаването на холестеролните плаки. Добре помага при превенция на инфаркти и атеросклероза.

Калият и медта в състава спомагат за ускоряване на метаболитния процес в организма. В този случай, можете бързо да се отървете от целулита.

Диабет

Гъбитене съдържат захар , така че те са напълно безопасни за диабетици.

Анемия

Шампиониса богати на желязо . Това означава, че те са полезни за хора с нисък хемоглобин и страдащи от анемия.

> Главоболие

Голямото количество витамини от група В, които се съдържат в този продукт, спомагаза намаляване на главоболието . Витамин В5 спомага за борбата с умората.

Повишено умствено усилие

Ако гъбите се появяват по-често в обичайната диета, тогава с времето процесът на запаметяване на информацията ще стане по-бърз иработата на мозъка ще се подобри .

Почистване на тялото

Отстранете тежките метали от тялото.

Укрепванеимунитет

Някои видове шампиони укрепват човешкия имунитет. Понякога те се използват дори при лечение на бронхиална астма.

Гъби: противопоказания

Някои хора се съветват от лекарите да ограничат употребата на тези гъби или да ги избегнат изцяло.

Хронични заболявания

Основно страдащи от хронични заболявания на бъбреците, стомашно-чревния тракт и черния дроб. Такива пациенти имат право да ядат само леки храни, а понякога гъбите могат да бъдат много трудни за храносмилане.

Трудности при усвояването

Тази категория включва също деца, чиято възраст не е достигнала 5 години. Техните тела все още не са в състояние да усвоят такава храна.

Вредни вещества

Ако шампионите са стари, те могат да съдържатхолестерол и различни алкалоиди . Те могат да причинят проблеми с работата на храносмилателната система и кръвообращението. Ето защо, най-добре е да изберете пресни млади гъби. Капачките им обикновено не са отворени и на тях няма тъмнокафяви плочи.

Забрана за употреба в онкологията

Освен това продуктът е забранен за хора, страдащи от рак. Съдържа фолиева киселина, която причинява повишена репродукция на раковите клетки.

Възможен алерген

Трябва да внимавате за хората, които са предразположени към различни алергии. Необходимо е внимателно да ги добавите в менюто по време на бременност или по време на храненето на бебето.

Нетраен продукт

Печурки са продукт, койтосе влошава много бързо . Препоръчва се да се използва в храната в деня на покупката. В противен случай гъбите губят вкуса и аромата си, започват постепенно да натрупват токсични вещества. Затова се препоръчва те да се съхраняват не повече от шест дни. Но е по-добре този период да се намали до три дни.

Просрочените гъби отделят опасни токсини, така че при първите подозрения те се изхвърлят без съжаление.

Правилно приготвяне и съхранение на гъби

Гъбите се сушат, варят, пържат и се използват като гарнитура за месо. Добавете към салати, супи, сладкиши, други ястия. От сушени гъби може да се приготви много вкусен, богат хайвер.

Как да готвя

За да се приготвят шампиньоните, те първо се почистват внимателно. След това веднага се измиват със студена течаща вода и се изсушават. Не се препоръчва дълго да се накисват шампиони, тъй като те ще загубят вкуса и аромата си. След лечението те губят около 25% от обема си. Това трябва да се вземе предвид в ситуации, при които се изисква стриктно спазване на рецептата.

Как да съхранявате

Ако гъбите се съхраняват в пластмасови контейнери , те периодично се отварят за достъп до продукти от свеж въздух. Това ще намали вероятността от кондензация.

Контейнерът трябва да бъде на тъмно място, като долния рафт на хладилника. Това се дължи на факта, че под влияние на светлината гъбите се влошават по-бързо. Предварително пържените или варени шампиони са подходящи за употреба в храниза около шест месеца(разбира се, когатосъхранение във фризера).

Ако шампиони се купуват за съхранение в бъдеще, те се подреждат внимателно в хартия или се поставят в пластмасов съд (периодично се вентилира). След това той се премества в долния рафт на хладилника, където е възможно да се съхраняваза около 5 дни . Магазин за нарязани гъби не по-дълъг от един ден.

Ползите и вредите от шампиони зависят главно от тяхното съхранение и подготовка. Ако няма индивидуални противопоказания за употребата на тези гъби, те могат да бъдат много полезни за предотвратяване на някои заболявания. И те са много вкусни, за които много хора харесват.