Течен хлорофил: полезни свойства и вреда

Интензивните работни графици, редица стресови ситуации в живота, както и нездравословната диета могат да доведат до срив. Човек става апатичен, по-податлив на настинки. Можете да възстановите енергията не само чрез решаване на текущи проблеми, но и като се държите на физическо ниво, а именно, като вземете курс по хранителни добавки.

Какво е течен хлорофил

Както е известно от курса по биология на училището, хлорофилът езелен пигмент , който оцветява растенията в зелено. Благодарение на него има процес на фотосинтеза - абсорбция на светлинна енергия, както и нейното превръщане в химически.

Но как можете да получите тази съхранена и несъмнено полезна енергия? В повечето случаи хлорофилът се получава отлюцерна , тъй като именно това растение държи рекорда за съдържанието на хлорофил в листата му. Процесът на получаване включва няколко стъпки: първо, сокът се изцежда от растението, след което се изсушава. Готовото вещество се нанася в концентрирана форма.

Ползи

 • Ускоряване на регенерацията на тъканите . Хлорофилът забавя размножаването на много бактерии, ускорявайки зарастването на раните. От 40-те години на миналия век, веществото е компонент на много мехлеми, използвани за лечение на отворени рани или пролежки. Освен това, лекарството не само намалява възпалението, \ tсъпътстващи наранявания, но също така премахва неприятната миризма на гниене.
 • Ефект върху стомашно-чревния тракт . Добавки нормализира храносмилането, поддържа нормален баланс на чревната флора, стимулира чревната перисталтика, а също така премахва шлаките и токсините.
 • Срещу артрит . Противовъзпалителният ефект на лекарството има широк ефект, който се забелязва не само от външната страна, например върху кожата, но и отвътре - върху ставите. Ето защо, хлорофил често може да се види в препарати против артрит и фибромиалгия.
 • Дезодориращ ефект . При постоянна употреба течният хлорофил е в състояние да намали всички неприятни миризми на тялото: крака, пот, дъх и т.н.
 • Влияние върху кожата . Почиства кожата от обриви, акне, черни точки, нормализира водния баланс. Антивирусните свойства на добавката ви позволяват успешно да я прилагате под формата на лосион за лечение на херпес и лишеи.
 • За кръвоносната система . Външно, молекулите на хлорофила и хемоглобина са доста сходни. Те се различават само в централния атом: в хлорофила тя е магнезий (Mg), а в кръвния протеин е желязо (Fe). Ако промените магнезия на желязо, структурата на протеините променя цвета си от зелено на червено и получавате истинска молекула хемоглобин. Това означава, че хранителната добавка е полезна за анемия, за възстановяване след операция, тежко освобождаване по време на менструация, ниски нива на хемоглобина и кръвотечение от носа.
 • Спасение от млечница . Редовната добавка не само укрепва имунната система, но и помага в борбатанякои щамове на кандидните гъби.
 • Ефект върху нервната система . Лекарството има успокояващ ефект. С негова помощ се стабилизира работата на цялата нервна система: изчезват раздразнителност и умора, нормализира се съня.
 • Витамин К . Хлорофилът задейства действието на ензими, които насърчават синтеза на витамин К. Този витамин е много важен за поддържане на достатъчно ниво на съсирване на кръвта.
 • Източник на магнезий . Като естествен източник на магнезий хлорофилът по този начин поддържа здравето на всички жизнени системи и органи на човека: сърдечно-съдова и нервна система, бъбреци, мускули, черен дроб.
 • Хормонален баланс . Хранителната добавка помага да се поддържа нормален хормонален баланс при жените и мъжете. Витамин Е, съдържащ се в хлорофила активира производството на естроген при жените и тестостерон при мъжете.

Вреди, странични ефекти

 • Заболявания на стомашно-чревния тракт . Често, яденето на хлорофил е придружено от дразнене на устната лигавица, диария, стомашни колики, газове, повръщане, гадене. При хроничния характер на тези симптоми трябва незабавно да се консултирате със специалист.
 • Обезцветяване на урината . Безвреден, но неочакван ефект е оцветяването на изпражненията или урината в зелен оттенък. Това явление се счита за нормално, не означава никаква вреда или дискомфорт.
 • Промяна на цвета на устата . Временна промянацветовете на езика и зъбите, оцветяването на устната кухина в жълто или зелено веднага след приемането на лекарството е доста чест, но не и опасен ефект.
 • Заболявания на нервната система . Достатъчно рядка употреба на хранителна добавка е появата или засилването на главоболие, замаяност.
 • Алергична реакция . Най-честата причина за алергии към хранителните добавки не е самият хлорофил, а спомагателните компоненти, които съставляват лекарството. За характерни симптоми на алергия, а именно: сърбеж, копривна треска, кашлица, затруднено дишане и възпалено гърло, подуване на лицето или крайниците, трябва незабавно да спрете приема на добавката и да се консултирате с лекар.
 • Повишена чувствителност към слънцето . Интравенозните инжекции, съдържащи препарати от хлорофил, могат да увеличат чувствителността на кожата към слънчева светлина. Реакцията може да се прояви под формата на повишена пигментация и слънчево изгаряне. За да избегнете това, отидете на разходка, е да нанесете слънцезащитен крем върху кожата. Това е особено вярно за хора със светла кожа.

Препоръки за употреба

Превантивната доза за възрастен е1 чаена лъжичка от лекарството на 250-300 ml вода 2-3 пъти дневно . По препоръка на лекаря, дозата може да се увеличи.

Със същия разтвор можете да гаргара със студ или да изплакнете носа си със студ. Не се препоръчва приемането на добавката за бременни жени, кърмачки.

Заключения

Учените не са съгласни с течния хлорофил. Поддръжници на хранителни добавкиТе оперират с данни от множество проучвания и твърдят, че използването на хлорофил почиства организма, укрепва имунната система, увеличава скоростта на регенерация на тъканите.

Противниците на тази добавка смятат, че употребата му е безсмислена поради факта, че човешкото тяло не абсорбира основното вещество. А сходството на молекулите с хлорофил и хемоглобин не е причина за приемането на лекарството, а само рекламна стъпка.

За да се използва добавката или не, пациентът трябва сам да реши. Но е по-добре да вземете такова решение след консултация с лекар.