Яйца от пъдпъдъци: полезни свойства и вреда

Яйца от пъдпъдъци - една от храните, които предизвикват раздвижване сред обществеността. Някои от тях го поставят на „пиедестал“, смятайки го за полезно във всички отношения и подходящи за абсолютно всички.

Други - реагират по-спокойно. Те разбират, че макар това да не е панацея за всичко, не би било излишно да обогатявате вашата диета.

Какво всъщност е скрито под черупката на тези малки яйца? Ако има полза, тогава какво? И ако има вреда, първо трябва да сте наясно с това.

Сред прегледите на потребителя може да се посочи една основна идея: яйцето от пъдпъдъци е много по-питателно, за разлика от другите яйца от пернат произход, но може да предизвика алергии.

Какви са пъдпъдъчните яйца?

Производител - птица от пъдпъдъци от семейството на яребицата, по реда на яребицата. Можете да кажете на роднина на пилето само в по-малки размери.

Тегло на яйцата -от 9 до 18 g . Черупката е тънка и крехка, боядисана в кафяви петънца, петна с различни форми.

Температурата на тялото, подобно на тази при другите пилешки животни, е 41–42 ° C, което прави яйцето уязвимо за бактерии.

Колко полезни са те?

Смята се, че топлинната обработка губи някои от полезните свойства на този продукт. Но сурови яйца - склад на полезни хранителни вещества:

 • Антиоксидантна група защитава клетките от соли на тежки метали . Поради това рискът от тумори се намалява до нула.
 • Холестеролът („добър“) в комбинация с лецитинукрепва стените на кръвоносните съдовеи не уврежда сърдечния мускул. Предотвратява се образуването на холестеролни плаки, поради което се подобрява притока на кръв към вътрешните органи. Например, за сексуално, което допринася за бързата сексуална възбуда, повишена мощност при мъжете.
 • Интерферонучаства в възстановяването на тъканите при язвени заболявания на стомашно-чревния тракт.
 • Протеинъте градивен елемент на човешка клетка. Той е източник на енергия за цялото тяло. При пъдпъдъчните яйца 13% е повече от пилешкото (11%).
 • Тиамин (В1)- необходим за регулиране на работата на жизнените системи: нервна, сърдечно-съдова, стомашно-чревна. Елиминира раздразнителност, безсъние, подобрява общото състояние. Неговият компонент е 140%. Защо и препоръчваме на бременни жени.
 • Макро /микроелементите имат важна роля . Например, калий и желязо участват в образуването на кръв, осигурявайки кръвния поток с кислород. Предотвратяване на анемия, премахване на мускулни спазми, спазми. Яйцата от пъдпъдъци съдържат 5 пъти повече от тези яйца.
 • Холинът (В4)в жълтъка на яйцето е незаменим естествен хепапротектор. Основната функция - разделянето на мазнини. Допринася за регулирането на производството на инсулин. Участва в възстановяването на нервните клетки.
 • Аминокиселината -метионине компонент от животински месни протеини. На второ място е бялото яйце. Холинът от жълтъка участва в синтеза на метионина. Той играе важна роля в метаболитните процеси на организма. Тирозинът от жълтъка помага за подобряване на паметта, концентрацията, която е важна за деца и възрастни.
 • Аминооцетна киселина (глицин)- елиминира раздразнителността, която възниква поради натрупването на фенол. Глицинът го свързва и премахва от тялото.

Смята се, че пъдпъдъчните яйца балансират хормоналния баланс. Ето защо те са важен компонент от диетата за превенция на фиброиди, маточни полипи и мастопатия при жените. Витамини А, Е - подобряват състоянието на косата, кожата, ноктите.

Има ли вредни свойства?

Има една поговорка: „Всичко е добре, което е нормално.“ Всяка субстанция, дори най-полезната, ще има индивидуален ефект върху тялото, в зависимост от това доколко тя отива там. В допълнение, трябва да се вземат предвид характеристиките на самия организъм, неговото състояние.

Например:

 • Диабет тип 2 . Някои лекари смятат, че пъдпъдъчните яйца могат да се приемат редовно само с леко повишено ниво на кръвната захар. При хиперхолестеролемия те трябва да бъдат напълно елиминирани от диетата.
 • Атеросклероза . Някои експерти смятат, че холестеролът, присъстващ в този продукт, може да допринесе за вискозитета на кръвта и формирането на плаки при атеросклероза.
 • Дискинезия на жлъчния мехур , причинена от бактериални инфекции. Яйцата на пъдпъдъците, въпреки широко разпространеното мнение за сигурността, все още са податливи на бактериална инфекция с микротрещини в черупката. Следователно, при това заболяване, употребата трябва да бъде ограничена.
 • Нарушаването на метаболизма на протеинитее, когато протеинът е слабо усвоен и храносмилателният тракт се абсорбира слабо, което води до патология. Яйцата от пъдпъдъци са много богати на протеини, така че употребата е нежелана за пациентите от тази категория.
 • Салмонелоза . Пъдпъдъци, като всяка птица, могат да бъдат заразени с този тип бактерии. Той има способността да проникне дори през непокътната черупка. Бактерията се намира в жълтъка и носи заплаха за абсолютно всички хора.
 • Алергия . Въпреки, че рискът е минимален, но има. Ovomukoid - алергизиращ фактор присъства както в протеина, така и в жълтъка. При слаба имунна система при дете и дори при възрастен, това може да предизвика нежелана реакция.

Както всяко друго яйце, преди хранене е необходимо да се обърне внимание на срока на годност и съхранението на температурата.

Препоръки за употреба

Какви мерки за сигурност трябва да се спазват:

 1. Да не се ядат яйца, чийто давностен срок е повече от 15 дни.
 2. Не използвайте в суров вид тези, които имат микро пукнатини в черупката.
 3. Обърнете внимание на доставчика. В стопанствата птиците имат по-подходящи условия и са по-малко податливи на инфекции.салмонелоза.
 4. Преди употреба измийте черупката с течаща вода или я задръжте в разтвор на сода.
 5. Продължителност на топлинната обработка - до 5 минути (твърдо сварени), 1-2 минути (меко сварени).
 6. Дневната доза не трябва да надвишава 5-6 броя.

Яйцата от пъдпъдъци са полезен продукт, ако следвате всички стандарти за безопасност за употреба и препоръките на лекуващия лекар относно ограниченията на заболяванията.