Гъски яйца: ползите и вредите за тялото

Гъските яйца се появяват в човешката диета преди няколко десетки хиляди години, но досега много малко хора ги ядат. Те се различават от пилето не само по размер и хранителна стойност, но и по полезни свойства. За да разберете защо яйцата на гъските са толкова полезни и защо е толкова важно да ги включите в диетата си, можете да разберете повече.

Гъши яйца

Гъските яйца са 3-4 пъти повече пилета и тежат180-200 грама . Черупката им е плътна, бяла.

Едно яйце съдържа приблизително 14 грама протеини, 13 грама мазнини и 1,5 грама въглехидрати. Продуктът съдържа също така полезни вещества като витамини (A, B, E, D, K), холин, лутеин, минерали (калий, калций, фосфор, мед, желязо, сяра и др.)

Гъските яйца са пържени, варени, печени, добавени към печени изделия. Те също могат да се консумират сурови, но в този случай рискът от инфекция от патогенни микроорганизми се увеличава значително.

Продуктът почти никога не се намира в магазините и супермаркетите, може да бъде закупен само в селото или в специализирани магазини за екологични продукти.

Ползи

Както яйцата от пилешко месо, гъските са много полезни и имат положителен ефект върху организма, поради съдържанието на ценни вещества. Ако редовно ги ядете, тогава:

 • Кръвоносните съдове ще бъдат почистени . Вреден холестерол се утаява по стените на кръвоносните съдове и ги кара да се стеснявати блокиране. Тестисите съдържат добър холестерол, който помага за премахване на вредните и чисти кръвоносни съдове.
 • Визията ще бъде засилена. Продуктът е богат на витамини А и Е, както и на лутеин, които са важни за поддържане на добро зрение. Тези вещества също така предотвратяват развитието на очни заболявания в напреднала възраст.
 • Мозъчната активност ще се подобри и нервната система ще се засили. Гъските яйца са особено ценни, защото съдържат почти всички витамини, необходими за нормалното функциониране на нервната система. Витамините влияят върху подобряването на паметта и концентрацията, помагат за активиране на мозъчните процеси. По време на бременност, яденето на гъши яйца допринася за нормалното развитие на мозъка и нервната система на плода.
 • Локомоторната система ще бъде засилена. Яйцето и самите яйца съдържат големи количества калций и фосфор, липсата на които причинява остеопороза и прави костите по-крехки. В допълнение, продуктът съдържа ценен витамин D, който помага на организма да усвоява правилно минералите.
 • Процесът на стареене се забавя.Всички видове яйца, независимо дали са пиле или гъска, имат антиоксиданти в състава си, които удължават младежта на тялото и спомагат за предотвратяване на болестта на Алцхаймер или сенилна деменция.
 • Хормоните се нормализират.Научно е доказано, че продуктът съдържа вещества, които стабилизират хормоните и подобряват синтеза на половите хормони.
 • Състоянието се подобрявакожа, коса и нокти.Ако редовно използвате гъши яйца, тялото няма да се нуждае от витамини и минерали, а кожата и косата ще бъдат наситени с хранителни вещества отвътре. Продуктът може да се използва не само за хранителни цели - може да се добавя към различни маски за лице и коса. Яйчният жълтък има добър хидратиращ ефект, прави косата по-жива и здрава.

Вреди

 • Продуктът е противопоказан за тези, които са алергични към яйца или белтък . Най-често хората са непоносими към пилешки протеини, но с гъска, вие също трябва да бъдете внимателни.
 • Тестисите могат да бъдат заразени със салмонела и други патогенни бактерии, които лесно попадат в организма от продукта и причиняват сериозни нарушения в храносмилането и други патологии.
 • Калоричното съдържание на едно гъше яйце еоколо 200 калории , което е 3-4 пъти по-високо от това на пилешкото месо. Ето защо, не можете да ядете прекалено много гъши яйца, а тези, които са с наднормено тегло или искате да отслабнете, е по-добре напълно да се откажат от употребата им.
Счита се, че яйцата повишават нивата на холестерола в кръвта. Това становище е погрешно, тъй като те съдържат добър холестерол, който не се отлага върху стените на кръвоносните съдове. Ето защо, тези, които имат повишено ниво на холестерол не се препоръчва да отказват да използват тестиси, тъй като, напротив, те намаляват вредния холестерол.

Как да съхранявате и варете

Тестисите се съхраняват при температура от3-10 градуса по Целзий и при относителновлажност на въздуха85-90% .

Поради големия си размер гъските яйца трябва да се приготвят по-дълго от пилето. Излива се със студена вода и се вари 15 минути след варене до „меко кипене” и 20-25 минути за кипене. При готвене тиганът трябва да бъде затворен с капак.

Продуктът може също да бъде пържен, но трябва да се помни, че при пържене той става по-малко полезен, тъй като здравият холестерол се превръща от действието на маслото в вредно. Също така при пържене значително се увеличава калоричното съдържание на съда.

Съвети за пиене

За да не нанесе вреда на организма, се препоръчва да се вземат предвид някои особености. Трябва да се има предвид следното:

 1. Гъските не са много чисти птици и яйцата им често са замърсени и покрити. Преди употреба продуктът трябва да се измие старателно със сапун.
 2. Яйцата на гъскитеимат специфичен мирис , който не всеки харесва. Но ако миризмата е изразена и много неприятна, то най-вероятно яйцето е с лошо качество или развалено. Също така за повредите или щетите са различни вдлъбнатини в черупката.
 3. Гъсните яйца трябва да се въвеждат постепенно в диетата, особено в храната на малки деца, тъй като децата често са алергични.
 4. Препоръчително е продуктът да бъде закупен в специализирани магазини или на панаири на фермери. Продавачът трябва да поиска сертификат, че тестисите не са заразени със салмонела и са произведени от здрава птица. Ако няма такъв сертификат, тогава не можете да откажете да купувате яйца, но у дома те трябва да бъдат подложенивнимателна топлинна обработка за унищожаване на патогени.

Гъските яйца са полезни за всички, тъй като съдържат ценна група хранителни вещества. При тях обаче трябва да се внимава да не се сключват опасни заболявания и да не се предизвикват алергии. Една седмица се препоръчва да се използват не повече от 2-3 яйца.