Ползи и възможна вреда от ходене

Ходенето е най-лесният, най-лесният и най-популярен спорт. В допълнение, това е един от най-лесните и в същото време ефективни начини за бързо и безпроблемно привеждане на тялото в ред, “затягане” на проблемните зони, премахване на излишни килограми и увеличаване на издръжливостта на организма.

Звучи невероятно, но само един час обикновена разходка на ден ще донесе огромни ползи за вашето здраве и ще ви помогне да върнете фигурата обратно към нормалното.

Как въздействието на ходенето върху тялото, как точно трябва да ходите, за да получите максимален ефект, в какви случаи може да бъде вреден този товар? Отговори на тези и много други въпроси - по-нататък в статията.

Ходене - основна информация

Не е тайна за никого, че ходенето -е естествено състояние на тялото . За да отидете, няма нужда да полагате никакви усилия; тялото извършва това действие "на машината". По време на разходката ще използваме почти всички мускулни групи. На първо място, бедрата, бедрата и телетата работят, разбира се, но натоварването засяга и гръбначния стълб и коремните мускули.

През деня средностатистическият човек по някакъв начин преминаваот 2 до 5 километра , въпреки че си заслужава да се отбележи, че за да има изразен здравен ефект, изминатото разстояние трябва да бъде увеличено.

Риск от проникваненараняване по време на разходка е изключително ниско (освен ако, разбира се, не ходите в съмнителни или опасни места), и затова практически всеки може да ходи, включително тези, които имат някакви заболявания, при които течащи или други спортове са противопоказани.

За един час темпо при 5 km /h, тялото изразходва около 200 калории, което прави ходенето много ефективно и безболезнено начин да отслабнете. Ако искате да увеличите броя на изгорените калории, опитайте се да се занимавате със спорт или скандинавско ходене; Тези спортове могат да изгорят два пъти повече калории и да ускорят темпото на отслабване.

Ползи за тялото

И така, как точно обикновеното ходене влияе на нашите тела?

 • Първо, часовете за ходене садобро обучение за сърдечно-съдовата система . Без претоварване на сърцето, този вид упражнения обаче увеличават пулса, стимулирайки активното кръвообращение в обекта и ускорявайки насищането на всички клетки и тъкани с хранителни вещества и кислород. Рискът от застой на кръвта и появата на кръвни съсиреци е намален.
 • Освен това, сърдечният мускул се подсилва от редовните упражнения, а общата издръжливост на тялото се увеличава.
 • Ходенето на чист въздух с ускорено темпоима благоприятен ефект върху дихателната система . Подобрява работата на диафрагмата, увеличава обема на белите дробове.
 • Тялотое по-активно наситено с кислород , състоянието на здравето се увеличава, рискът от много болести намалява.
 • Мускулите, участващи директно в тренировката, укрепват, стават по-силни и могат да издържат на по-дълго натоварване. В допълнение, ходенето помага да се отървете от телесните мазнини на определени места. Краката са добре “стегнати”, бедрата се засилват, така наречените ездащи бричове (или “уши” на краката) стават по-слабо изразени.
 • Ходенето с бързи темпове (от 5,5 km /h) помагада се справят ефективно с излишни килограмии да карат мазнините по цялото тяло. Изпражненият корем ще изчезне от редовните упражнения, краката ще станат по-тънки, а тялото като цяло ще намали значително теглото - за един час упражнения можете да изгорите 200 до 400 калории, в зависимост от скоростта.
 • Освен това систематичните разходки с бързи темповеще ускорят метаболитните процесии разграждането на липидните резерви в организма. Мазнините ще изгорят по-бързо.
 • Ходенето същоподобрява храносмилателната система , подобрява чревната подвижност, помага за справяне със застоя на храната в стомаха и запек.
 • Ходенето на чист въздух, подобно на всеки друг спорт, допринася запроизводството на ендорфинии подобрява настроението. Ефективно физическо натоварване при нервен стрес, депресивни състояния, апатия, депресия.
 • Освен това активността в природатаукрепва имунната системаи е чудесен начин да се втвърди тялото и да се увеличи нейната устойчивост към болести. По време на движениетомускулно-скелетната системае подсилена: гръбначния стълб, долната част на гърба. С правилните техники за ходене позата се изправя, което не е лесноподобрява външния ви вид, но също така и изключително полезни за здравето.

Възможна вреда

 • При травми на коленете и ставите интензивното ходене може да бъде противопоказано.
 • Не ходят на разходка и по време на обостряне на хронични заболявания, след операция или минали инфекциозни заболявания.
 • Обувките с лошо качество могат да допринесат за нараняване на краката и стъпалото, появата на плоски стъпала. Отидете на разходка само в добри и удобни спортни обувки.

Препоръки

 1. Ако искате да отслабнете с помощта на ходене, запомнете важните правила: първо, обучението трябва да продължинай-малко 40 минути , второ, скоростта трябва да бъденай-малко 5 км /ч. 63]. Твърде отпуснато ходене няма да доведе до изразен ефект.
 2. За да увеличите консумацията на калории по време на разходка, можете да се изкачите нагоре по хълма или по неравен терен, или да използвате тежести, като раница с товар. Вие не само ще изгорите повече калории, но и ще укрепите мускулите на гърба. Въпреки това, не се зареждайте твърде много тегло - това е изпълнено с наранявания и неприятни усещания в тялото.
 3. Учените препоръчват да се вземат най-малко 10 000 стъпки на ден. Това ще спомогне за запазване на здравето и тонуса на мускулите в норма, служи за превенция на набор от излишни килограми. За 10 хиляди стъпки можете да ходите около 5-6 км (в зависимост от дължината на стъпката).
 4. Специалните треньори за фитнес или приложения с крачкомери ще спомогнат за проследяване на изминатото разстояние. Това не само ще позволипроследява активността, но също така мотивира да се занимава с спорт и да набира ентусиазъм.

Заключение

Всички обичайни ходене могат да бъдат ефективно средство в борбата срещу излишни килограми. Освен това, нормалната разходка значително ще подобри здравето и ще подобри състоянието на тялото, както и ще намали риска от развитие на много заболявания.