Кафе от жълъди: полезни свойства и вреда

Много хора не могат да живеят един ден без чаша вкусно, вкусно кафе, а някои пият повече от две чаши на ден. Има много разновидности на тази напитка: лате, американско, еспресо, капучино и др. Но не всеки може да го пие поради здравословни проблеми. Въпреки забраните, можете да направите такава напитка за кафе, която ще зарадва любовниците си без вреда за здравето. Става въпрос за кафе от жълъди.

Плодовете от дъб се считат за много калоричен продукт , тъй като съдържат протеини, мазнини и въглехидрати. Чаша кафе от жълъди може да замени пълна закуска. Това е предимство за тези, които са свикнали да закусват на пистата поради липса на време. Въпреки че плодовете са въглехидрати, пиенето може да се използва от хора, страдащи от затлъстяване.

Веществата, съдържащи се в ядките, ускоряват метаболизма. Затова хората с наднормено тегло, които редовно консумират напитка с жълъди, забелязват подобрения в здравословното си състояние.

Ползите от кафето от жълъди

\ t
 • Кафето от жълъди често се препоръчва на хора с диабетда пият . Плодовете на жълъда съдържат вещества, които нормализират нивата на кръвната захар.
 • След редовна употреба на такава напитка има забележимиподобрения в сърдечно-съдовата система : \ tкомпресия в гръдния кош намалява, пулсът се стабилизира. Друго предимство на тази напитка е стабилизирането на кръвното налягане. Така хората с хипертония могат да пият кафе.
 • Плодовете от дъб иматантибактериални свойства , поради което се унищожават микроорганизми, които провокират различни инфекции. Такава напитка ще помогне на организма да се справи с болести в особено опасни периоди.
 • Напитката от кафе от жълъдисъщо е полезна за храносмилателната система , особено при остър и хроничен колит, и при стомашни разстройства.
 • Напитката също помагада се справи със заболявания на пикочно-половата система , както при жените, така и при мъжете.
 • Съставът на продукта е богат на вещества катокверцетин , който от своя страна действа на тялото като антиоксидант, а също така помага да се отърве от оток, различни възпаления и спазми. В допълнение към кверцетин, напитката съдържа калций и магнезий. Какво допринася за укрепване на имунитета, осигурява здраве на много системи на тялото, а също така помага за борбата с различни заболявания.
 • Освен това, за лечение на астма и хроничен бронхит се препоръчва да се пие кафе от плодовете на дъба, тъй като спомага за облекчаване на пристъпите на кашлица .

Увреждане на кафе от жълъди

Както се оказа, тази напитка има редица полезни свойства, но не забравяйте, че има няколко препоръки за неговото използване.

 • Не пийте прекалено много кафе . Ако не пиетеповече от пет чаши на ден, ползите ще продължат.
 • Използвайте само плодове, събрани навреме, в началото на есента.
 • Хората със забавено храносмилане не трябва да пият кафе, тъй като напитката поради калоричното си съдържание се абсорбира от тялото за дълго време.
 • Преди готвене е необходимо да се измие, изсуши и изпържи плода, в противен случай може да причини сериозно увреждане на здравето, особено на пикочния мехур.
 • Въпреки ползите от този продукт, тя не трябва да се консумира от деца под тригодишна възраст. Също така, с изключително внимание трябва да се обърнете към употребата на течност към бъдещите майки и кърмещите жени. Този въпрос трябва да се обсъди с Вашия лекар.
 • Алергиятарядко се проявява с използването на течност, но ако тя все пак е лошо поносима от организма, по-добре е да се намали консумацията или напълно да се откаже от продукта.

Как да се събират жълъди за кафе

За да се приготви кафе от жълъди, е необходимода се събират плодове в началото на есента . Предпоставка за прибиране на реколтата е зрял, гладък, кафяв плод без увреждане.

Необходимо е да се събират само онези жълъди, които лежат на земята, или такива, които без никаква трудност се скъсат от клоните. В противен случай плодовете не са узрели, което може да повлияе неблагоприятно върху здравето. Също така си струва да се обърне внимание на жълтия капак, в негово отсъствие плодът може да липсва или да бъде гнило.

Как се прави напитка за кафе

Преди да започнете да правите кафенапитката трябва да предприеме някакво действие. Първоначално е необходимода се измият добре жълъдитес вода при стайна температура. За да се получи кафе само от висококачествени плодове, е необходимо да се премахнат жълъдите, които се появяват на повърхността, а останалите оставят за половин час във водата. След тази процедура, трябва напълно да изсъхне жълъдите, в противен случай ползите от кафето ще се превърнат в вреда. За да направите това, поставете ги на тава за печене и изпратете във фурната. Обикновено тази процедура трае около петнадесет минути. След като жълъдите придобият красив кафяв оттенък и лесно се обелват от черупката.

Следващата стъпка при приготвянето на кафе епревръщането на плодовете в прах . За целта използвайте месомелачка или кафемелачка. Не забравяйте, че полученият прах трябва да е сух. В противен случай трябва да се изсуши в сушилня или отново във фурната. Кафето трябва да се съхранява встъклени буркани , така че полезните свойства ще останат дълго време.

Хората, които приготвят такова питие, редовно съветват да се запържва свареното кафе в тенджерата преди да се свари. Това действие се отразява на вкуса на напитката. Технологията за приготвяне на кафе от жълъди не се различава от тази, използвана за приготвяне на кафе от кафе на зърна. За да подобрите вкуса на класическата рецепта за кафе от жълъди, можете да добавите:

 • Nutmegs.
 • Канела.
 • Джинджифил.
 • Кардамон.

Следователно кафето от жълъди еизключително полезно за организма , тъй като съдържащите се в него вещества подобряватработата на различни системи на тялото: храносмилателната, сърдечно-съдовата и пикочната, както и нормализирането на нивата на захарта, ускоряване на метаболизма. За да не навредите на всички тези свойства, непременно следвайте инструкциите за приготвяне на кафе. Правилно приготвеният продукт ще бъде незаменим за подобряване на имунитета.