Ползите от йога за човешкото тяло

В съвременния свят много фактори (бърз ритъм на живот, лошо хранене, стрес, екологична ситуация) оказват пагубен ефект върху човешките организми. Здравословният начин на живот за много хора не е само думите от указателя. За някои това вече е познат начин на живот, а някой просто е на път да стане. Отхвърлянето на лошите навици и преходът към правилно хранене обаче е само на половината път до върха на здравето и дълголетието.

Основната стъпка е движението към цялостното възстановяване на физическото и духовното. Желаният баланс може да се постигне чрез йога.

Вероятно в света няма нито един човек, който да не знае за йога. Тя дойде при нас от Индия. В рамките на едно хилядолетие той се развива и подобрява. Авторът на класическата йога емъдрецът Патанджали . Смята се, че той е първият, който е създал систематично ръководство, което е дошло при нас. Първо, страните от Азия научиха за древните учения. Впоследствие тя се разпространи по целия свят.

В много страни йога е придобила широко признание чрез поклонници и търсещи духовно просветление. По-късно учителите на древната традиция (гуру) започнаха да въвеждат своите учения и практики. Уроците по йога включват разработването на нови нива (движение по стъпките).

Основенстъпки:

 • Асани- физически пози.
 • Пранаяма- дихателни техники.
 • Пратяхара- пълен контрол над сетивата, пречистване на ума.
 • Дхарана- концентрация.
 • Дхяна- дълбока релаксация.
 • Самадхи- просветление.

Основни насоки

През пет хилядолетната история на развитие се появиха много стилове и видове. Изборът на посока ще зависи от желаните резултати и физически способности.

 1. Хатха Йога . Насочена към физическо здраве и хармония.
 2. Ащанга Йога . Твърда динамична практика. Тя формира силна личност духовно и физически.
 3. Iyengar Yoga . Най-меката статична техника. Основният акцент е върху правилното изпълнение на асаните.
 4. Йога нидра. Дълбока релаксация на ума и тялото.
 5. Йога терапия. Подходящ за хора с проблеми с гърба. Втой се закрепва, коригира стойката си, облекчава напрежението в мускулите.
 6. Кундалини йога . Комбинира всички нива на класическото разбиране: дихателни техники, медитация и мантра, статични и динамични упражнения.

Ползите от йога за човешкото тяло

Първоначално йога е родена като средство за отпускане и постигане на дълбока и дълбока медитация. Въпреки това, научните изследвания показват, че практиката не само подобрява психологичното състояние, но и има благоприятен ефект върху тялото като цяло.

Започнете по-добре сопитен учител. Правилното изпълнение на асаните, едно от най-важните условия за реализация. Неспазването на това правило може да причини непоправими вреди, наранявания, натъртвания при разтягане. За да почувствате за себе си полезните ефекти от тренировките, това не отнема много време. След месец на системна практика усетете трансформацията.

Научно доказано е, че йога:

 • Увеличава гъвкавостта и подобрява позата . Мнозина държат погрешното мнение, че поза е само външен недостатък. Но последствията могат да бъдат много по-лоши: затруднено дишане, нарушаване на вътрешните органи и кръвообращение, заболявания на гръбначния стълб. Уроците по йога са най-добрият начин за коригиране или предотвратяване на такива проблеми, като всяка поза помага да се върне тялото в правилната позиция.
 • Превенция на сърдечносъдови заболявания . Аеробните упражнения са добра тренировка за сърцето и кръвоносните съдове. Такива товари осигуряват допълнително снабдяване с кислород на вътрешните органи, стабилизират сърдечната дейност и подобряват издръжливостта.
 • Намалява холестерола и кръвната захар . Редовните упражнения могат да стабилизират нивата на кръвната захар при хора с диабет. Те също така намаляват нивата на холестерола, като по този начин предотвратяват образуването на холестеролни плаки, които са опасни за живота и здравето.
 • Повишава имунитета . С свиването и разтягането на мускулите се подобрява движението на лимфата в тялото. Започва лимфната системасе справят по-добре с инфекциите, предотвратява образуването на ракови клетки и премахва токсичните отпадъци от тялото.
 • Ускорява метаболизма . Йога е спасителна линия за хора с наднормено тегло. Достатъчно е да извършите няколко асани два или три пъти седмично, за да подобрите значително метаболизма. За загуба на тегло ще отнеме повече време.
 • Съкращава периода след раждането . Упражненията ще помогнат за бързото укрепване на мускулите на тазовото дъно и корема. Намаляване на болките в шията и гърба, възникващи в процеса на грижа за новородено.
 • Подобрява циркулацията на кръвта .
 • Ускоряване на функцията на червата . Комплексът упражнения Крия, различни видове обрати ще направят червата да работят в необходимия за здравето режим
 • .

Влияние върху психо-емоционалното състояние на човека

В допълнение към подобряване на тялото като цяло, йога помага да се намери спокойствие . Използва се като едновременно лечение на пациенти, страдащи от нервни разстройства и депресия.

Дихателните практики и медитации помагат за отпускане, като по този начин подобряват съня и намаляват експозицията на стрес. Също така е в състояние да облекчи чувствата, които влияят негативно на живота ни (тревожност, страх, гняв, раздразнение).

Редовната практика можезначително да подобри качеството на живот . Йога е напълно способнапромяна на лице. Тя ще ви помогне да се чувствате по-енергични и да намерите състояние на вътрешно спокойствие. Също така йога помага за предотвратяване на много болести и за улесняване на протичането на съществуващите.