Ползи за здравето и вреда на подсладителя

Любителите на здравословния начин на живот и правилното хранене отдавна са наясно с факта, че захарта е почти основният враг не само на изсечена фигура, но и на перфектно здраве. Поради тази причина хората, които са загрижени за собствените си тела, са склонни да минимизират количеството сладък деликатес в диетата си. За тази цел се използват различни подсладители, които са вкусни като обикновената захар, но са много по-полезни.

Какво представляват заместителите на захарта и дали те са по-безопасни за телата ни? Отговорите на тези въпроси са по-нататък в статията.

Подсладители - Какво трябва да знаете за продукта

Да започнем с това, да разгледаме дали опасенията на последователите на здравословния начин на живот относно ефекта на гранулираната захар върху здравето са оправдани. Как захарната рафинерия, позната на всички от детството, засяга човешкото тяло и си струва да ограничи употребата му?

Учените от всички страни са единодушни в своето мнение -да, струва си . Излишната захар в човешката диета може да доведе до развитието на много сериозни заболявания, включително диабет, сърдечно-съдови заболявания (и повишен риск от инфаркт и инсулт, както и тромбоза), кариес, кожни проблеми, но може би основният страничен ефект злоупотреба с рафинерии - затлъстяване, което, припомня,е не само естетичен, но и проблем, който пряко засяга здравето и благосъстоянието.

За онези, които не могат напълно да премахнат подсладителите от диетите си, заместителите на захарта биха били отлично решение - добро, техният съвременен пазар предлага повече от достатъчно.

Замените саестественииизкуствени . Към естествените могат да се припишат фруктоза, стевия, еритритол, сорбитол, синтетични - захарин, аспартам, сукралоза и някои други. Както може би се досещате, основната разлика между заместителите на двете групи е начинът, по който те се произвеждат - в първия случай продуктът се получава от плодове или зеленчуци, във втория - от химически средства.

Полезни качества

 • Може би основното предимство на заместителите на захарта спрямо редовните рафинерии еизключително ниско калорично съдържаниеи същевременно запазване на характерния сладък вкус. Заместителите с естествен произход се считат за най-полезни - при умерена консумация, те са напълно безвредни за организма, а в някои случаи дори могат да бъдат разрешени за хора с диабет.
 • Заместителите на захартане причиняват внезапно освобождаване на инсулини следователно са по-малко вредни за хората от обикновената гранулирана захар.
 • Фруктозата се абсорбира в кръвта много по-бавно от захарта и затова подхранва и задоволява глада за много по-дълго време.
 • Стевия , друг естествен заместител на захарта,понижава кръвната захар , както и според някоиданни, подобрява имунната система и стимулира нежно почистване на червата от токсини и токсини. Друго предимство на стевията е почти пълната липса на противопоказания (с повишено внимание е необходимо да се използва продуктът за хора с диабет).
 • Природните заместители на захарта по правилоне увреждат зъбния емайл .
 • Исъщо помага за нормализиране на работата на храносмилателната системаи помага за очистването на стомашно-чревния тракт.
 • Най-важното предимство на изкуствените подсладители на захар е много по-интензивен сладък вкуси изключително ниска хранителна стойност - по този начин продуктът може да се консумира в много по-големи количества от обикновената захар, без да се страхуват от странични ефекти.
 • Заместващите вещества могат да се използват и от хора на строга диета - продуктът е безопасен за отслабване, но не трябва да го злоупотребявате.

Възможна вреда

  За съжаление, заместителите не са напълно безопасен продукт и могат да причинятвлошаване на благосъстоянието , ако многократно превишавате препоръчителния дневен прием или редовно се злоупотребявате.
 • Синтетичните заместители на захарта понякога могат да доведат дохормонални нарушенияи функциониране на ендокринната система, както и до провокиране на развитието на злокачествени тумори.
 • Аспартамът се счита за най-вреден за здравето - тази добавка може да причини стомашни проблеми, проява на алергии. Когато е изложен на висока температураТемпературите на аспартама стават напълно опасни за здравето, защото секретират канцерогенни и токсични вещества.
 • Естествените заместители на захарта все още съдържат калории, така че злоупотребата с този продукт може да не е най-добрият начин да повлияе на теглото и да допринесеза набор от излишни килограми .

Препоръки

 1. Тъй като има много алтернативи на обичайната захар, няма да е излишно да се разбере малко особеностите на основните видове заместители на захарта.
 2. Така че, ако основният показател за избора на продукт за Вас е калоричното съдържание - и искате той да бъде възможно най-нисък - давате предимство наизкуствени подсладители(захарин, цикламат, аспартам, сукралоза). Те не съдържат калории, имат изразен вкус, но с малтретиране могат сериозно да увредят здравето!
 3. Естествените заместители са много по-полезни за нашето тяло , тъй като те съдържат повече витамини и минерални вещества, отколкото синтетични. Въпреки това, те са доста високо съдържание на калории, и следователно може да не са подходящи за тези, които желаят да отслабнат.
 4. Фруктоза и стевия могат да се използват за диабет (разбира се, след консултация с лекар).
 5. Стевията е най-естествената и най-полезната от всички съществуващи алтернативи на захарта. Вярно е, че има специфичен горчив вкус, който не всеки може да хареса.

Заключение

Заместителите на захарта са истинско спасение за онези, които по някаква причинапринудени да изоставят обичайната захар. Не бива обаче да се мисли, че заместителите са полезен продукт за тялото. Те все още не трябва да бъдат злоупотребявани, за да се избегнат много неприятни ефекти и влошаване на здравето.