Сушени ябълки: ползи за здравето и вреда

Ябълката е един от най-хранителните и здравословни плодове днес. Натуралният деликатес е достъпен за употреба през цялата година. Въпреки това, след няколко месеца (т.е. в края на сезонната реколта) продуктът започва да губи своите полезни свойства. За да запазят оригиналните качества на плодовете, някои домакини предпочитат да изсушат ябълките.

Как се наричат ​​сушени ябълки?

Сушените ябълки се считат за сушени на фурна или на слънце. Имате смален вид. Пулпа от сушени плодове е светлокафяв. Пресният продукт има еластична структура. След известно време лобулите стават сухи и крехки. Ако видът на плода постепенно се променя, миризмата остава същата. Вкусът на сушени плодове зависи изцяло от разнообразието на използваните ябълки. 100 грама третира съдържатповече от 243 kcal . Такива продукти са търсени сред купувачите в различни страни по света.

Сушените плодове могат да наситят тялото за една година. Без да изпитва сезонен дефицит на витамини. Известно е, че дефицитите на хранителни вещества имат неблагоприятно въздействие върху човешкото здраве.

Ползи от сушени плодове

\ t

Химичният състав на една ябълка свидетелства за ползите от него. В пулпа от сушени плодове се откриват такива полезни вещества:

 • Фитонциди . Потискат възпроизвежданетопатогенна среда.
 • Захароза и фруктоза . Захарта помага за възстановяване на силата и бързо насища тялото.
 • Минерали . Желязото и магнезият, съдържащи се в пулпа, подобряват функционирането на кръвоносната система и сърдечния мускул. Благоприятен ефект върху качеството на кръвта.
 • Танини . Те предотвратяват развитието на възпалителни процеси в човешкото тяло. Защитете срещу бактерии и вируси.
 • Органични киселини . Съхранявайте и ако е необходимо, нормализирайте киселинно-алкалния баланс. В пулпа на сушени плодове намерени лимонена, chlorogenic, винена и ябълчна киселина. Органичната материя се противопоставя на атака от вируси.
 • Полизахариди . Заедно с пектините нормализира нивата на холестерола, както и подобрява метаболитния процес.
 • Флавоноиди . Възстановете повредените клетки. Премахнати от човешкото тяло свободни радикали. Такова вещество обаче не се намира в пулпата на продукта. Той присъства изключително върху кората на плода.

Сушените плодове са богати на витамини и различни микроелементи. Изсушеният продукт съдържа витамин А, Е, В1, В2 и С. Наблюдават се калий, магнезий, йод, желязо, натрий и фибри. Всеки един от тези елементи има положителен ефект върху здравето. Например, йодът стабилизира хормоналния фон на човек. Богат химически и витаминен състав потвърждава колко полезен е този сушен плод. Ето още някои положителни свойства на сушени ябълки:

 • Използва се като профилактично средство за патологии.опорно-двигателния апарат.
 • Той има положителен ефект върху няколко системи в организма: храносмилателната, кръвоносната и нервната системи.
 • Възстановяване на мускулите и меките тъкани.
 • Препоръчва се плодове да се използват за възпаление на дебелото черво. Сухите активно се борят със запека.
 • Положително повлияват пикочната система.
 • Те подхранват чернодробната тъкан с полезни витамини и микроелементи.
 • Подобряване на обмяната на веществата и насищане на тялото с необходимата енергия.
 • Нормализира сърдечносъдовата система.

Такива сушени плодове се използват активно закозметични цели . От сушени ябълки създават ефективни средства за грижа за кожата. Apple лекарства борбата с акне и пигментация нарушения на кожата. Подмладяване и подсилване на кожата ще помогне специална инфузия на сушени плодове.

Рецептата за приготвяне на тинктурата е следната: 2 супени лъжици сушени ябълки се наливат със студена вода (0,5 литра). Когато сместа е добре изтеглена (този процес отнема поне един час), тя се подпалва и заври. След това загрятата смес трябва да се влее отново в рамките на 60 минути. След определеното време, добавете малко канела към тинктурата. Сега тинктурата на ябълката е готова за употреба.

Щети от сушени ябълки

И все пак въпросният продукт може да причини някаква вреда на човешкото здраве. В повечето случаи вредният ефект на сушените плодове се дължи на наличието на хронични заболявания или патологии. Не се препоръчваядат сушени плодове в такива ситуации:

 • Наднормено тегло . Продуктът има високо калорично съдържание. Следователно хората с наднормено тегло трябва да използват този сушен плод с повишено внимание.
 • Високият процент захарне позволява на хората с диабет да използват продукта.
 • Плодова захарвлияе неблагоприятно върху състоянието на зъбите . Вкусният деликатес допринася за появата на кариес. Парчета от ябълки могат да се придържат към зъбите, като по този начин унищожават емайла им. Ето защо, след като яде такова лечение, е желателно да си миете зъбите добре.
 • Сухите плодове не трябва да се отнасят ссериозни заболявания на стомашно-чревния тракт . Ябълките нарушават функцията на панкреаса. Fiber причинява запек, диария и газове. С обостряне на пептична язва, сухи ябълки са напълно изключени от диетата.
 • Понякога закупените сушени плодове причиняват замайване, гадене и дори кашлица.

Как да си направим суха маса?

Преди сушенето ябълките трябва да бъдат приведени в подходяща форма. Плодовете трябва да се измиват добре, отстраняват се ядрото и накрая се нарязват на филийки или на малки парчета. Месото може да потъмнее с времето. За да се предотврати това, плодовете се напръскват с лимонов сок. Сушенето на ябълки се извършва по два начина: във фурната или на открито.

В пещта парчетата ябълки се поставят върху тава за печене. Сушенето на ябълки във фурната отнемаот 1,5 до 2,5 часа . Всичко зависи от размера и сочността на плода.

Вклпродукти на открито могат да бъдат сушени върху метални листове или на хартия. Периодично ябълките трябва да се обърнат. Сушенето на плодове по подобен начин продължава до 7 дни.

Сушените ябълки са наистина хранителни и ценни продукти. Плодовете се използват като отделен десерт, те се прибавят към различни продукти от брашно и правят компоти от тях.