Сушени банани - ползите и вредите

Сухите банани бързо завладяха европейския пазар. Вкусно, сладко, солено, можете да ядете винаги и навсякъде, като семена. По този начин те привличат купувача. Но там, където тези прекрасни плодове растат, никой не може да ги изненада със сухия си вид.

Те са били приготвени и консумирани в тези страни за дълго време. Следователно ползите и вредите от употребата на този продукт вече са известни на науката. Ако се чудите за вредите и ползите от сушените банани, прочетете тази статия и разберете необходимата информация.

Какво е сух банан

Сушенето на банани е просто нещо, което може да бъде направено по няколко начина: използване на сушилня, сушене на слънце, фурна или в специална сушилня.

Във фурната резените от узрели плодове се поглъщат на дървени въглища, влагата се изпарява и те се намаляват по размер. Появата на тъмнокафяви петна показва готовност.

Бананите за слънчеви бани се покриват с марля и се нарязват на парчета. Марлата служи като защита срещу насекоми. Мястото за сушене трябва да има добра вентилация. От време на време плодовете трябва да бъдат отстранени за кратко в сянката. Бялата кора показва успешното сушене.

В пещта се приготвя банан като чипс. След като е поставен на пергамент с дупки за циркулация на въздуха, той изсъхва за повече от 8 часа при ниска температура.

Когато използвате специални устройства, времето за готвене се съкращава няколко пъти. В сушилнятаМинималната температура е определена на 35-40 градуса и оставена за 5-6 часа.

Ползи

Сухите и сушени банани засягат тялото както положително, така и отрицателно. Да поговорим за ползите:

 • Големи дози калий . Дори и в един парче съдържа огромно количество калий. Това вещество има положителен ефект върху сърцето. Хората, страдащи от сърдечни заболявания или пушачи, трябва да включват този сушен плод в диетата си. Доказано е, че благодарение на банана в тази форма, вредата от никотина, катрана и отровите, съдържащи се в цигарата, е намалена. Липсата на калий може да доведе до неизправност на сърцето и здрав човек.
 • Съдържанието на дневната доза на витамин В . От него зависи правилната и продуктивна работа на мозъка и нервната система. При метаболитни нарушения този витамин помага за нормализиране на този процес. Той също има положителен ефект върху красотата и здравето на ноктите и косата. Само няколко парчета от такъв банан всеки ден ще решат всички проблеми по този въпрос.
 • Съдържание на значително количество витамин С . Въпреки че изсушеният банан изобщо не е кисел, той съдържа около 10 мг витамин С на 100 г. Ежедневното му присъствие във вашата диета значително ще повиши имунитета и шансовете да не се разболее.
 • Плодовете с захаросани банани спомагат за увеличаване на теглото . Наистина, те са с много калории и ако ги комбинирате с мляко, тогава лесно можетеспечелете необходимото тегло. Но не правете това без консултация с лекар или специалист. Това той трябва да изчисли точната сума за вас тази добавка. В противен случай значително увеличавате шансовете за натрупване на затлъстяване в най-кратки срокове.
 • Помощ при запек . Ежедневната употреба на захаросани плодове от банан ще ви помогне да се отървете от проблема без дразнене.
 • Калории и хипоалергенни . Проучванията показват, че сухият банан може безопасно да се дава на децата. Това трябва да се прави с голяма грижа, защото те са лесно удовлетворени, а добре храненото дете не иска да яде нищо друго. Но за хора, които имат по-голяма физическа активност през деня, просто е катастрофално да разнообразят храната си, като добавят няколко парчета от този сушен плод, защото той ще ви зарежда с голямо количество енергия почти веднага и за дълго време.
 • Наличието на витамин Е . Искате красива, мека и гладка кожа? След това яжте сушен банан, защото това ще ви помогне да се отървете от акне, бръчки, гънки и да направите лицето ви по-младо от няколко години.
 • Богат на витамини и минерали . Огромно количество фосфор, желязо, магнезий, калций, флуор, цинк, манган, натрий, наситени и органични киселини, както и витамини А, РР и К. Всичко това има положителен ефект върху тялото като цяло.

Вреди

Въпреки многото предимства на сушените плодове, той все още има отрицателни свойства и ефекти:

 • Висококалорични . Както бе отбелязано по-рано,Това може да се припише на полезни свойства, но само ако подходите към това с ума. Поради факта, че почти всички сушени банани се състоят от въглехидрати, количеството калории в него просто се преобръща. Използвайте този продукт с голямо внимание е необходимо за хора, страдащи от наднормено тегло и диабет, както и пациенти с диспепсия и газове.
 • Повишен вискозитет на кръвта . Бананите могат да причинят голяма вреда на хора, претърпели инсулт или инфаркт, както и страдащи от тромбоза и атеросклероза, чрез увеличаване на съсирването на кръвта. Те са забранени и за тези, които имат генетична предразположеност към тези заболявания.
 • Бананови чипове . Много хора купуват сушени банани в магазин и ги бъркат с бананови чипове. Последните са пържени в масло, което означава, че те могат да съдържат различни канцерогени, които не са полезни за тялото.
 • Повишава нивото на ендорфин в кръвта . Хората, страдащи от стрес и депресия, са строго забранени за консумация на захаросани плодове. Същото съдържание на калории и огромно количество захар са виновни. Вие просто не можете да спрете.
 • Възможността за алергични реакции при детето по време на хранене . Въвеждане на този продукт в диетата на майките, които хранят детето, трябва да бъде много внимателно и в малки дози.

Правилна употреба

Бананите се съхраняват при стайна температура в пластмасови, стъклени или метални контейнери. Щом плътно затворите капака, ще увеличите срока на годност на продукта, както и ще го запазитевредители. Дори целофан и хартиени торбички ще направят.

Можете да използвате този продукт в различни десерти, да добавите към овесена каша, салати, рибни и месни ястия, да приготвяте компот, да правите ликьор и тинктури, които могат да се използват като народен лек за някои заболявания.

Заключение

Бананите са добри и свежи, но тези, които са преминали процеса на сушене, ще донесат повече ползи. Те са от голяма полза за тялото, ако ги използвате разумно. Във всичко трябва да има мярка. Бъдете здрави.