Сушени домати - полезни свойства и вреда

Доматите, изсушени до сушените плодове, са известни в руската страна не толкова отдавна. Поради полезните си свойства те се използват както сурови, така и консервирани, а също така се прибавят към различни ястия по време на процеса на пържене. Това действие се дължи на богатия и неповторим вкус на плодове (според ботаниката), които по време на консумация се разкриват по различни начини.

Доматите се прибавят и към консервираните салати, те се използват за приготвяне на тестени изделия и различни видове сос и се консервират в собствен сок. Поради съдържанието на вещество като ликопен, те могат да се използват в периода на намаляване на теглото, което води до неоспорими ползи за организма.

Какво е това

Сушените плодове от домати се сушат по естествен начин (на слънце) или се пекат в пещ, често със зехтин и различни подправки. Първо се появи в горещи страни: Гърция, Турция, Италия. Получава се последващо масово разпределение, благодарение на лесното нанасяне или готвене. Поради факта, че продуктът, който е приготвен по този начин, не губи полезни свойства. Това означава, че е полезно при липса на витамини в човешкото тяло, особено по време на студените сезони.

Подобно на всяка блестяща идея, сушенето на доматите беше приложено къмзапазването на продукта през зимния сезон . италианцитепочистиха семената вътре в плодовете с остър нож, нарязаха ги на парчета и оставиха да изсъхнат върху плочките, покриващи покривите на къщите им. Внимателно проследяване на времето се избягва дъждовните дни, докато доматите се сушат отвътре и стават подходящи за дългосрочно съхранение. Първоначално жителите на Италия ги използвали без подправки, но с течение на времето започнали да изсъхват, добавяйки подправки и като такъв продуктът започнал триумфалното си шествие по целия свят, получавайки ентусиазирани отзиви от гастрономи, които първо са опитвали новостта.

Приготвени на естествена слънчева светлина, доматите имат по-ярък вкус и аромат, отколкото приготвените във фурната. Този тип може да се приготви у дома и след това да се насладите на готовите продукти през зимния период.

Ползи

Домати - склад на най-полезните вещества, които допринасят за подобряване на лицето от различни заболявания. Сред най-полезните свойства са следните:

 • Защита на сърдечния мускулпоради факта, че плодовете имат ликопен, благоприятен ефект върху сърцето.
 • Ликопенъте ефективен в защитата на организма срещу раковите клетки, т.е. дневната консумация на домати намалява риска от рак.
 • Бета-каротинът , който се превръща под влиянието на сушенето в домати, в витамин А, осигурява цялостна подкрепа за здравето на кожата, ноктите, косата, зъбния емайл и лигавиците при хората.
 • Витамин Епредставлява антиоксидантна подкрепачовешкото тяло.
 • Имунитетът се засилвапоради въздействието на витамин С.
 • Наличието на "калиев" микроелемент помага за предотвратяване на заболявания на сърдечната система и кръвоносните съдове, понижавайки кръвното налягане и инсулт.
 • Освен товакалийътпредпазва организма от загуба на мускулна тъкан, намалява възможността за камъни в бъбреците и също така предпазва скелета от остеопороза.
 • Поради високия процент вода и фибри, доматите помагатна правилното хидратиране на тялото , намалява риска от запек и ефективно отстранява токсичните вещества от тялото.
 • Мъжете са полезни, защото редовната консумация на плодове позволявада намалят риска от импотентност .
 • Сестринските майки се нуждаят от домати, защото имат способносттада увеличат кърменето(производство на мляко в гърдите), както и да повишат съдържанието на ликопен в кръвта, така че тялото да се възстанови по-бързо.
 • Малко хора знаят, но доматите могатда повишат хемоглобина при анемия . Използването на плодове в комбинация с месо позволява за кратко време да се отстранят неприятните симптоми, причинени от болестта.
 • Благодарение на сушенето те се превръщат в концентриран източник на хранителни вещества. В тази връзка, използването в периода на бери-бери ще насити организма с основни витамини.
 • Сушени домати съдържат вещества, които подобряват системата на храносмилателния тракт.
 • Поради високото калорично съдържание ( около 280 килокалории на 100 грама )ограничете броя на сушените домати, но дори и на диета, една или две части могат да се консумират без проблеми.
 • Използването на плодовепредотвратява стареенето на женското тяло . За да направите това, си струва да ги смесите с масло, така че токоферолът в състава да може да се абсорбира от тялото.

Вреди

Увреждането на зърната, изсушени до миниатюрен размер, може да включва следните аспекти:

 • Оксаловата киселина, съдържаща се в доматите, вреди на лице с остеопороза или артрит. Той има способносттада се натрупва в тялото , така че яденето на домати може да бъде опасно.
 • Тъй като доматите иматхолеретичен ефект , голям брой от тях, когато се консумират, причиняват движение на камъни в жлъчката.
 • Наличието на бъбречно заболяване или пикочни пътища, хипертония или млечница предпазва проба от сушени домати, тъй като те са препълнени със сол и подправки, които действат като стимули за патогенни микроорганизми.
 • Опасно е да се ядат домати с небалансирана диета. Един модел умира, докато консумира сурови домати, защото тялото не разполага с достатъчно калории за дневен минимум, за да осигури жизнената активност на тялото. Въпреки факта, че сушените плодове са с високо съдържание на калории, употребата им като заместител на основните хранения поставя организма в ситуация на глад.
 • Да не се консумират сушени домати неконтролируемо . Високото калорично съдържание на продукта с ниско движение на обекта, когато се добавя към основната диета, се увеличавадневен дневен прием на калории при 300-500 kk.

Съвети за приложение

За да се постигне максимален ефект на сушените плодове, си заслужава да се използват правилно.

 1. Идеални домати за супи, гарнитури и салати.
 2. Като закуска при закуска на обществени места.
 3. За приготвяне на сосове на базата на доматения компонент.

Как да се използва правилно

Консумацията на сухи плодове е количество от една или две части на ден. По-добре е да изберете домат, без да добавяте подправки. Въпреки това, в отсъствието на вкусов компонент, можете да избирате с наличието на сол. Също така имайте предвид, че сушени чери домати могат да бъдат заменени с евтина фалшива, така че трябва да се обърне внимание на вида на плодове в опаковката.

Заключения

Сухите домати са полезни за хора, които се придържат към основите на правилното хранене, тъй като позволяват да се получи витаминно-минерален комплекс в прохладния сезон, както и да се спести време в процеса на подготовка на нови ястия.