Зелени домати: ползите и вредите

Имате много зелени домати и не знаете какво да правите с тях? Искате ли да ги изхвърлите? Отделете малко време, можете да ги използвате като други зеленчуци. Но е важно да се знае какви свойства притежават, каква е тяхната полза и вреда за здравето.

Интересни факти за домати

„Класическият“ домат,Solanum lycopersicum , не произхожда от Персия, както изглежда, поради името му, а от Централна и Южна Америка. Той дойде в Европа през 16-ти век, където за пръв път се отглежда като декоративно растение, а след това като храна.

От ботаническа гледна точка, това е плод на многогодишна култура (макар че се отглежда главно като годишна), поради което доматът се счита за по-вероятно плод. В резолюцията на Европейския парламент от 2011 г. тя също е включена в броя на плодовете. По време на процеса, разглеждан през 1893 г. във Върховния съд на САЩ (случай в Knicks vs. Hedden - е доматен зеленчук или плод), става въпрос за значителна сума пари.

По това време плодовете не са облагани с вносни мита, а зеленчуците - да, следователно, съдът постановява, че доматът е зеленчук. Той стана държавен зеленчук в Ню Джърси, а в Арканзас - държавните плодове и зеленчуци. В този спор не е приключило. Друг инцидент се случи отново в Съединените щати през 2005 г. и оттогава в щатите Тенеси и Охайо доматът се счита за плод.

Обезщетениеза здраве

Въпреки факта, че спорът относно това към коя категория (зеленчуци или плодове) принадлежи един домат, поддръжници на двете теории са единодушни - доматите, вкл. зелени, донесе много ползи за здравето.

Здраве на костите

2 зеленчуци съдържат почти 18% от препоръчителната дневна доза витамин К, която насърчава здравословните кости. Витамин К е разтворим в мазнини, необходими за процеса на минерализация на костите.

Противодействие на образуването на кръвни съсиреци

В организма витамин К се съхранява само в малки количества, неговите резерви, без редовен дневен прием, бързо се изчерпват. Недостигът на витамин К обикновено се проявява с появата на синина по тялото, кървене от носа и венците, наличието на кръв в урината и изпражненията.

Намаляване на кръвното налягане

Зелените зеленчуци са добър източник на калий, което допринася за намаляване на кръвното налягане, поддържайки нормалното функциониране на нервната и мускулната система, което играе решаваща роля за правилното функциониране на сърцето.

Липсата на калий се проявява чрез главоболие, сънливост, мускулни спазми, неправилен сърдечен ритъм. 2 домата съдържатдо 11.4%от препоръчителния дневен прием на калий, затова включването на зелени домати в диетата е лесен начин за борба с хипертонията без необходимост от лекарства.

Намаляване на холестерола

Растителният пигмент ликопен, който осигурява растителен червен цвят, принадлежи към групата на каротеноидите, известни със своите антиоксидантни свойства. Тези веществамакар и в по-малки количества, присъстват в незрели домати. Според експерти, ликопенът помага за намаляване на LDL холестерола и обратно, увеличава нивата на HDL, въпреки че учените все още не знаят точния механизъм на това явление.

Голямото предимство на доматите е възможността да се запазят някои важни вещества дори след топлинна обработка. От тази гледна точка преработените домати са дори по-хранителни от пресните, тъй като след топлинна обработка се отделя повече топлина. Сосове и кетчупи от зелени зеленчуци, които не съдържат консерванти, са добра добавка към здравословното хранене.

Подпомагане на здравето на очите

Зелените домати са богати на витамини и минерали, които насърчават здравето на очите. Ако искате да поддържате здраво око, намалете риска от очни заболявания като катаракта и дегенерация на макулата, включете ги в диетата си.

Освен витамините А, Е и С, незрелите зеленчуци съдържат също антиоксиданти зеаксантин, лутеин и ликопен, които предпазват очите от леки увреждания. Експертите смятат, че лутеинът и зеаксантинът играят роля в защитата срещу оксидативно увреждане на очите от свободните радикали. Съществува и връзка между консумацията на лутеин и намаления риск от развитие на катаракта. Човешкият организъм сам по себе си не може да произвежда тези вещества, така че трябва редовно да ги снабдяваме с тялото с храна.

Вреди

В допълнение към ползите за здравето, зелените домати могат да причинят сериозни вреди. Това се дължи на токсични веществасъдържащи се в неузрели плодове - соланин и томатин.

Какво е соланин?

Solanine се намира главно в зелени и покълнали картофи, които са били съхранявани в твърде светли или топли помещения. Соланин не се разрушава от топлина. Присъства в зелени домати.

25 mg соланин (приблизително 3 зелени домати) могат да причинят дискомфорт. При половин зрялост съдържанието на това вещество пада до 2 mg, което е безвредно количество. Големи количества соланин могат да причинят отравяне, проявено от гадене, повръщане, стомашни спазми. Когато се консумират 400 mg или повече, последствията могат да бъдат фатални.

Какво представлява Tomatoin?

Доматите крият токсичен доматен алкалоид, домат, който притежава свойства, подобни на соланина. За щастие, токсичността му е по-ниска. В зрелите зеленчуци, съдържанието на томатин е само 0.03-0.08 мг /100 гр. При неузрели плодове това количество е много по-високо и е 0,9-55 мг /100 гр. Това количество може да бъде животозастрашаващо.

Зелените домати и продуктите от тях не трябва да се използват от бременни жени!

Доматите произвеждат тази отрова, за да блокират размножаването на вредни бактерии и гъбички.

Томатинът може да причини отравяне. Интоксикацията е възможна при консумация от 30 mg. Смъртоносна опасност е налице, когато се консумира доза от над 400 mg. Симптомите на отравяне са: парене и болки в гърлото, диария, сънливост, тревожност, гърчове. Може да се появи изпотяване, недостиг на въздух, загуба на съзнание.

Как да се консумира?

Колко рисковано е да се ядат зелени домати? соланиннеутрализиран в кисела среда. Ето защо, след консумация на мариновани зеленчукови смеси, където зелените домати ще съставляват ¼ от общото количество съставки, подправени с оцет, няма да усетите никакви негативни симптоми в кората. Но не ги предлагайте на деца!

Няколко супени лъжици захар могат да намалят съдържанието на соланин до здравословно количество. Ферментацията намалява количеството на това вещество поради ефектите на млечната киселина. Не се препоръчва обаче да се използваповече от 100 g от тези продукти .

Най-рискови са сладко-кисели мариновани и печени зелени домати. За тези рецепти можете да използвате рядко отглеждания вид домати, нареченGreen-Zebra-Tomate . Тези зеленчуци имат зелена кожа, дори когато са зрели, но не съдържат соланин.

Заключение на Съвета

Като събирате зелени зеленчуци и ги поставяте в голям буркан, ще осигурите тяхното постепенно узряване дори извън завода. Те няма да бъдат толкова вкусни, колкото прясно набрани, но определено ще изглеждат по-добри от тези, предлагани от супермаркетите в средата на зимата.