Бял шоколад - ползите и вредите

Без значение какво казва някой и колкото и да предупреждават диетолозите, шоколадът все още е един от най-популярните сладкиши по света. Тази сладост е еднакво обогатена както от възрастни, така и от деца, както жени, така и мъже. Богатият вкус на какаови зърна, упорити аромат на кафе и сладък послевкус - това е причината да обичаме толкова шоколадови десерти.

Днес нека поговорим за такъв популярен деликатес като бял шоколад. От какво е направено? И наистина ли е толкова лошо за нашето здраве, както казват в медиите?

Бял шоколад - основна информация за продукта

Като начало - малко история. Както знаете, рецептата за шоколад беше измислена преди много време - сладък продукт от какаови зърна беше любимо деликатес на местните народи от Централна и Южна Америка, маите и ацтеките. И това не е изненадващо, тъй като определените региони са родното място на какаовото дърво, чиито плодове се използват като основна съставка в производството на шоколад.

В началото на 19 век европейците започнали активно да консумират сладко. Смята се, че холандският учен е изобретил рецепта за твърд шоколад, продаван под формата на плочки.

Най-често срещаниятгорчив и млечен шоколад- те се различаватсъдържание на какаови зърна в състава. Така че, в горчив деликатес има по-малко от тях, и следователно той има по-изразен, горчив вкус, съдържа по-малко захар и следователно се счита за по-благоприятен за здравето.

От какво е направен белият шоколад и защо има такъв интересен цвят? Наистина ли в състава му няма какаови зърна и полезни елементи? Не, това не е напълно вярно. При производството на бял шоколад всичкисъщите съставки се използват както в традиционната рецепта : какаово масло, захар, мляко на прах и ванилин, но какаов прах, който придава на плочката характерен „шоколадов“ оттенък, липсва - В резултат деликатесът става светъл на цвят.

Белият шоколад не е толкова здрав, колкото горчив, но все още е един от любимите сладкиши поради невероятния си вкус и аромат.

Полезни качества

Уви, основното предимство на белия деликатес е неговият вкус, но сладостта не може да се похвали с високото си съдържание на полезни микроелементи и минерали. Въпреки това, в малки количества те все още присъстват.

 • Така че, бял шоколад еголям антидепресант . Едната плочка се яде (обаче, достатъчно малка част) допринася за развитието на серотонин в тялото. Серотонинът е хормон на радостта, който подобрява настроението и предизвиква чувство на щастие. Така се препоръчва употребата на шоколад в периода на есенния блус или депресията, по време на нервни сривове или загуба на сила. Яж двойкапарчета вкусен шоколад - и настроението ви определено ще се подобри!
 • Счита се, чехолинът присъства в лечението- вещество, което има положителен ефект върху здравето на черния дроб.
 • Шоколадът допринася засъживяването и подобряването на умствената дейност , паметта и вниманието и следователно може да бъде полезен по време на интензивна умствена работа - например по време на изпити.
 • Какаовото масло, което е основната съставка в белия шоколад, съдържапо-малко холестерол , което прави шоколадовия деликатес на леки нюанси по-полезен от млечния шоколад.
 • Друго неочевидно предимство на бялата плочка е съдържанието навитамин Кв него, който е отговорен за производството на червени кръвни клетки и кръвоносната система. Също така, витамин К е полезен за подобряване на имунитета и защитните функции на организма.

Увреждания и противопоказания

Сега да поговорим за това, което може да бъде изпълнено с неограничени количества бял шоколад. За съжаление, сладостта има много противопоказания и странични ефекти, а именно:

 • Калоричното съдържание на бяла плочка е значително по-високо от това на горчивия и млечния шоколад. Така, 100 г деликатес съдържаоколо 550 калории(докато хранителната стойност на една горчива плочка не може да надвишава 460 калории, а млечните продукти - 500). Така, злоупотребата с шоколади неизбежно ще доведе до бърз набор от излишни килограми и влошаване на външния вид.
 • Честото приемане на сладкиши влияе неблагоприятно върху здравето и външния вид на кожата, може да предизвика обриви, акне, възпаление, стимулира увеличеното производство на себум и да доведе до редица естетични проблеми.
 • Също така, любителите на шоколадови бонбони са много по-склонни да заболеят съсзахарен диабет , заболявания на храносмилателната система и стомашно-чревния тракт.
 • Не забравяйте, че голямото количество сладкиши в диетата е пряк път къмкариеси проблеми със зъбите.
 • Сега да поговорим за противопоказания. Основното нещо, разбира се, е наличието на диабет. Не забравяйте да изключите от диетата на шоколада за тези, които страдат от алергии, диатеза, заболявания на зъбите или черния дроб.

Препоръки

 1. Да поговорим за това как да изберем правилния бял шоколад. Първо,плочката не трябва да се руши в ръцете ви . Добър знак ще бъде кризата при счупване. Освен това, качествен шоколад в никакъв случай не трябва да се топи в ръцете, да не е твърде лепкава, да не се придържа към зъбите.
 2. Независимо колко вкусен е шоколадът , по-добре е да се ограничи потреблението му . Поглезете се с шоколади не повече от веднъж или два пъти седмично. И се опитайте да ядете този продукт през първата половина на деня - така че рискът, че лечението ще бъде депозиран като допълнителна гънка на стомаха, е значително по-нисък, защото за деня все още ще консумирате калориите, консумирани с шоколад.

Заключение

Белият шоколад е невероятно нежно, сладко лечение с невероятнолек аромат, но е важно да се помни, че прекомерната му консумация ще има разрушителен ефект върху здравето на тялото ви. Ето защо се отдайте на шоколадови бонбони не повече от няколко пъти седмично.