Млечен шоколад - ползите и вредите

Десерт, както възрастни, така и деца като шоколад. Плочка от този сладък може да съдържа всички видове добавки под формата на ядки, стафиди или конфитюр, а на рафтовете можете да намерите бял, горчив, тъмен и млечен шоколад. Това е последният вид сладкарски изделия, които остават най-популярни.

Те го обичат за деликатен млечен вкус и безпрецедентна сладост, и няма смисъл да се говори за перфектната комбинация от шоколад и топли напитки. Дали парчетата шоколад причиняват вреда на тялото и как да го използвате правилно?

Млечен шоколад - какво е това?

Шоколадът е един от най-популярните сладкарски продукти, който се произвежда на базата накакаово масло . Маслото е продукт на преработката на фасул от шоколад, най-известен като какаови зърна. От тази суровина се произвеждат и какао на прах и много други продукти на основата на шоколад, като паста, глазура, мус или мляко.

Южна и Централна Америка с право се счита за родното място на продукта. Древните племена маите и ацтеките се претопяват и пекат плодовете на шоколадовото дърво, смесват получения прах с вода и го подправят с черен пипер.

Получената напитка е горчива и пенлива, и ободряващата смес се охлажда. Така че миналото шоколад и днешния сладък десертдни имаха много малко общо. Най-вероятно напитката на маите и ацтеките може да се сравни с кафето. Съвременните лингвисти са съгласни, че думата "шоколад" идва от древната дума "chocolatl", която буквално се превежда като "горчиво питие".

Едва в средата на 19-ти век продуктът придоби сладък вкус и формата на плочката, която е била позната на света. През 1875 г. един от швейцарските сладкари успява да добави суха мляко към оригиналната сладкарска рецепта. Шоколадът придоби деликатен млечен вкус, за който той се влюбва дори и при най-придирчивите гурмета.

Технологията на производство на млечния десерт бе съвършена от сладкаркатаХайнрих Нестле , чието име несъмнено се свързва с известна компания за производство на сладкиши.

Водещите страни в отглеждането и преработката на какаовите зърна днес са Тайланд, Гана, Камерун и Тринидад. Световните сладкарски гиганти измислят все повече нови рецепти и рискуват да добавят червен пипер, липа или морска сол към десерта. И все пак именно деликатният млечен шоколад продължава да заема водеща позиция на пазара на сладкарски изделия.

Ползите от млечния шоколад

 • Доказано е, че дори няколко парчета шоколад могатзначително да подобрят настроението и да се справят с копнежа . Този факт има научно обяснение - млечният продукт увеличава производството на серотонин и допамин в централната нервна система. Тези вещества са важни медиатори, които са отговорни за гладкото функциониранекортикални и субкортикални структури на мозъка. Например, химически синтезирани лекарства, които засягат метаболизма на серотонина, се използват успешно при лечението на депресия. Това означава, че шоколадова лента може също да показва слаб антидепресивен ефект.
 • Източник на триптофан е незаменима аминокиселина . Той участва в метаболизма на протеините и допринася за синтеза на основните градивни елементи на целия организъм. В допълнение, учените интензивно изучават въпроса за анестетичния ефект на триптофан.
 • Източник на бързи въглехидрати . По време на интензивно физическо или психическо натоварване тялото се нуждае от допълнителна енергия. Няколко парчета плочки могат значително да увеличат ефективността и умствената дейност. Затова не бива да лишавате детето-ученик от допълнителен шоколад.
 • Теоброминъте вещество, намерено в шоколадовия фасул. Той има ободряващ ефект и действа по същия начин като кофеина. Разбира се, продуктът не може да зарежда тялото с енергия и да му позволява да забрави за съня, но заедно с черен чай или кафе дава малко енергия.
 • Млечният шоколад съдържа в състава си малко количество полезни минерали и микроелементи. На първо място -калций . Поддържа състоянието на скелетната система и предотвратява появата на фрактури. Колкото по-голямо е съдържанието на млякото на прах или сметаната в състава на продукта, толкова по-силно е изразен ефектът.
 • Магнезий и калий , съдържащи се в малки количества в. \ Tшоколад, поддържа нормалната работа на сърдечно-съдовата система, предотвратявайки появата на сърдечни аритмии.
 • Важен микроелемент на продукта ежелязо . Участва в синтеза на хемоглобина и предотвратява развитието на анемия. Усвояването на желязо се намалява значително, ако шоколадът се консумира заедно с черен чай, който съдържа танини.

Увреждане на млечния шоколад

 • Не е тайна, че продуктът съдържаголямо количество захар . Това може да допринесе за бързо натрупване на тегло, особено ако използвате сладост в големи количества.
 • Въглехидратите започват да се разпадат в устната кухина, като ги излагатна ензима амилаза . Това води до разрушаване на структурата на зъбния емайл и появата на кариес.
 • Наличието на прахообразно мляко в състава може да доведе доалергични реакцииипроблеми с храносмилането . Това е особено вярно за хора с недостиг на лактоза.
 • Високото калорично съдържаниена продукта може да се превърне в пречка за красива фигура. При употребата на млечен шоколад трябва да е наясно с мярката и да се използва не повече от 40-50 грама бонбони на ден.

Как правилно да се използва млечен шоколад

 1. Когато избирате плочки, обърнете внимание на състава. За предпочитане е избраният продукт да съдържа голямо количество какаово масло (в този случай той е в първите позиции на състава), което показва високото качество на продукта.
 2. Плочката трябва да бъде гладка ибрилянтен. Бялата плака казва за нарушения на съхранението на продукта.
 3. Не консумирайте повече от половината плочки на ден.
 4. Млечният шоколад се отнася до тези видове продукти, които се толерират добре от термичните ефекти. Можете да правите глазура, мус или пудинг от продукта.

Заключение

Млечният шоколад е продукт с дълга история, обвит в много митове. Понякога вредата от нейното използване е силно преувеличена. Но ползите от доброто настроение са очевидни за всички. Не трябва да се отказвате от няколко парчета десерт на закуска или след лек обяд.