Ечемична каша: ползите и вредите

Ячката има уникални вкусови и лечебни качества. Включва голям брой микроелементи, които имат положителен ефект върху човешкото здраве. Подготовка на каша с вода, мляко, захар или масло.

Състав и калорично съдържание

Ечемикът е основата на ечемичната каша . Когато се обработва, се оказва средно голямо зърно с приятен аромат и деликатен вкус. По време на преработката зърнените култури запазват всички полезни свойства.

Включено в продукта:

 • Бавни въглехидрати.
 • Оптични влакна.
 • Протеин.
 • Витамини А, Е, РР, D, V.
 • Калций.
 • Калий.
 • Магнезий.
 • Силикон.
 • Кобалт.
 • Хром.

Въпреки ниското съдържание на мазнини, съдържанието на калории в продукта е доста високо. На 100 г зърнени култури има322 kcal . Въпреки това се препоръчва за диета. Ако готвите каша на вода, без добавяне на масло и захар, тя ще допринесе за бързото насищане на тялото и подобряване на храносмилането.

Полезни свойства

Благодарение на богатия си състав, овесената каша облагодетелства състоянието на човешкото тяло. Диетолозите препоръчват включване на продукт за затлъстяване и нарушения в храносмилателната система.

Високо съдържание на витамини и. \ Tмикроелементите позволяватда подобрят функционирането на вътрешните органи , стимулира мозъчната активност. Ценният продукт помага за възстановяване на енергията и стимулира защитните функции на организма.

Препоръчва се да се използва след сериозно заболяване, с изтощение на тялото, възрастни хора, както и с жени на работа и деца.

Ползите от овесена каша за тялото са следните:

 • Предотвратяване на преждевременното стареене на клетките.
 • Възстановяване на увредена кожа и лигавици.
 • Стимулиране на собственото производство на колаген.
 • Възстановяване на естествената красота и младостта.
 • Подобряване на храносмилателната система.
 • Подобряване на щитовидната жлеза.
 • Отстраняване на излишната течност, шлака, токсини.
 • Премахване на коремни спазми.
 • Подобряване на състоянието при заболявания на опорно-двигателния апарат.
 • Възстановяване от депресия.
Голямо количество протеин помага за изграждането на мускули. Овесената каша е полезна за спортисти и хора, занимаващи се с тежък умствен и физически труд. Препоръчителен продукт при заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, проблеми с бъбреците.

Ползи за отслабване

Ако готвите зърното във водата, то ще бъде полезно за загуба на тегло. Овесената каша стимулира червата, почиства я и премахва излишната течност, която често става причина за наднорменото тегло.

Бавните въглехидрати осигуряват чувство на насищане за дълго време, така че ако ядете каша за закуска, тялото ви дългоняма нужда от презареждане. Добре подходящ за зърнена диета.

Приготвянето на диетична каша е съвсем просто:

 1. Сварете 800 мл вода, добавете малко сол.
 2. Добавете зърнените култури и разбъркайте добре.
 3. Гответе 25 минути.
 4. Водата се източва.

Можете да ядете заедно със зеленчуци, месо или като отделно ястие.

Ползи по време на бременност и кърмене

Уникалните свойства на продукта определят ползите за жените по време на бременност и кърмене.

Повишената фолиева киселинанормализира хода на бременността, намалява риска от вродени аномалии в плода. Овесена каша помага за нормализиране на храносмилането и предотвратява запек, който често придружава бременността.

По време на кърменето, малките риби помагат на млякото да стане по-питателно, помага на тялото на майката да се възстановява по-бързо и подобрява наддаването на тегло на бебето.

По време на бременността овесената каша трябва да бъдесамо в ограничени количества . Това се дължи на силни диуретични и спазмолитични свойства. Преяждането може да причини подуване на корема, което има отрицателен ефект върху тонуса на матката. Преди употреба е по-добре да се консултирате с лекар.

Ползи за децата

До три години продуктът не се въвежда в хранителния режим на децата . Това е така, защото овесена каша може да предизвика алергична реакция или да е достатъчно груба за незряла храносмилателна система.

След 3 години продуктът трябва да бъде въвеждан постепенно. В тийнейджъркатавъзраст, трябва да даде yachku дете най-малко 2-3 пъти седмично. Ако детето не страда от наднормено тегло, тогава трябва да добавите масло и захар към овесената каша.

Полезните свойства ще имат благоприятен ефект върху мозъчната дейност на ученика, ще подобрят физическото здраве и имунитета. Те ще помогнат за предотвратяване на изтощението, подобряване на общия тон на тялото.

Вреди и противопоказания

Въпреки голямата полза от продукта, той може да бъде вреден за организма, ако се използва неправилно. Има и противопоказания, така че хората с алергии трябва да бъдат внимателно въведени в диетата.

Строго е забранено да се дава продуктът на деца и възрастни, които не понасят глутен. Това може да предизвикаостра интоксикация . Ако употребата на продукта се появи подуване на корема, киселини в стомаха, обрив, общо влошаване, тогава овесената каша трябва незабавно да спре да яде и да отиде на лекар.

Когато се приготвя каша в мляко с масло и захар, трябва да се има предвид, че калоричното му съдържание се увеличава няколко пъти, което може да бъде вредно за фигурата. При добавяне на някоя съставка е важно да се вземе предвид неговото калорично съдържание, за да се изчисли хранителната стойност на цялото ястие.

Каша е противопоказана при наличие на възпалителни процеси в лигавицата на храносмилателната система, тъй като грубите фибри могат да причинят влошаване на състоянието и отваряне на вътрешно кървене.

Не следва да се отхвърля индивидуалната непоносимост към зърнените култури. Ако няма противопоказания, това означава, че овесената каша не се нуждае от повече от100-150 gв даден моментине повече от 3 пъти седмично , за да не се навреди на здравето.

Ечемичната каша е много полезна за организма с ограничена консумация. Тази уникална зърнена култура с богат химически състав помага да се поддържа здравето по време на загуба на тегло и спомага за изгарянето на мазнини. За да не навредите на тялото, важно е да се консултирате с диетолог преди употреба. Калория каша може да бъде по-висока поради добавянето на мляко, захар и масло по време на готвене.