Тиквички - ползите и възможните вреди за здравето

Тиквичките са зеленчукови култури, които са въведени в Европа през 16-ти век от испанските завоеватели от Мексико, заедно с картофи и тютюн.

Първоначално тя е била използвана като декоративно растение и едва през XIX век започва да се яде. Оттогава той се превърна в един от фаворитите в нашата диета. Голямо разнообразие от ястия от тиквички ги прави подходящи както в дневното меню, така и на празничната маса.

Ползите от тиквичките за човешкото тяло

\ t

Жълти, оранжеви, зелени, раирани тиквички или други зеленчукови тикви са универсални продукти, които, наред с други неща, имат голям брой полезни свойства:

 • Съдържакалий , а именно 10% от дневната стойност на 100 грама продукт. Този елемент предотвратява появата на излишната течност в тялото, премахва излишния холестерол, подхранва сърдечния мускул.
 • Влакно , което е богато на тиквички, предотвратява образуването на камъни в жлъчката и е средство за предотвратяване на запек.
 • енискокалоричен продукт(100 грама - 24 kcal), което позволява да не се тревожи за добавянето на нежелани килограми след като е изяден.
 • Съдържавитамин С , който участва в производството на колаген и придава на кожата еластичност.
 • Бета-каротин , \ tкойто е богат на тиквички, има добър ефект върху зрението и състоянието на косата, спомага за възстановяването на кожните клетки, предотвратява избледняването му.
 • 90% се състои от вода , която позволява подхранване на клетките на човешкото тяло с влага и потушаване на жаждата
 • .
 • Диетични фибри от зеленчуци, които абсорбират токсични вещества, иматотличен почистващ ефект . Поради тези свойства се препоръчва използването на тиквички за хранително отравяне.
 • Фолиевата киселина , която се съдържа в този продукт, благоприятно влияе върху репродуктивната система на тялото, е полезна за бременни жени за формиране на нервната система на плода.
 • На практика няма натрупване на нитрати . За сравнение: цвекло може да бъде наситен с нитрати 6 пъти повече от тиквички.
 • Те не губят полезни качества при продължително съхранение и топлинна обработка.
 • Редовната консумация на тиквички имадиуретичен ефект , който спомага за намаляване на кръвното налягане при пациенти с хипертония и намалява натоварването на черния дроб и бъбреците.
 • Съдържа желязо . Този микроелемент повишава издръжливостта и подобрява кислородния баланс на организма.
 • Помага за борба с натрупването на вредни вещества и соли в ставите.
 • Богати на микроелементи като цинк, молибден, литий, които намаляват риска от развитие на диабет и сърдечни заболявания.

При такова разнообразие от положителни качества на този зеленчук не забравяйте, че има противопоказания, които трябва да се вземат предвид.

Противопоказания ивреда

 • Голямото количество калий , съдържащо се в този зеленчук, може значително да навреди на здравето на лице, което има заболявания на бъбреците, пикочния мехур или отделителната система.
 • Суровите и пържените тиквички не трябва да се консумират по време на гастрит и пептична язва, тъй като голямо количество влакна дразни стомашната лигавица. В този случай се препоръчва лека топлинна обработка.
 • В случай на проблеми със стомашно-чревния тракт е по-добре да се отървете от твърдата кора на зеленчука, тъй като е по-скоро „трудно” да се смила.
 • Индивидуална непоносимост . Въпреки, че тиквичките са хипоалергенни, с индивидуална непоносимост към този зеленчук, могат да се появят следните симптоми: гадене, повръщане, възпаление на лигавиците, подуване на устата, кашлица, възпалено гърло, зачервяване на кожата и сърбеж.

Ако настъпи някой от горните симптоми, е необходимо да се откаже да се яде този продукт и да се консултира с лекар.

В каква форма е по-добре да се яде

 1. Сурови . Ястия от тиквички, приготвени в тази форма, са най-полезни, тъй като всички витамини остават на склад. В допълнение, без преработка, растителни влакна е много по-добре отделя, и зеленчуков сок има благоприятен ефект върху отстраняването на токсини и мазнини. За използване в суров вид е най-подходящ младите зеленчуци, с тънка кора.
 2. Fried . Мазнината, която се използва по време на готвенето, е вредна захора с наднормено тегло, както и болести като диабет, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми. Трябва да се отбележи, че като всяка пържена храна, тиквичките стават собственици на канцерогенни свойства.
 3. Задушени . Те са най-лесни за стомашно-чревния тракт. Тази топлинна обработка запазва всички хранителни вещества и микроелементи, само витамин С е унищожен.
 4. Хайвер . В скуош хайвер съдържа около 12% мазнини. В индустриалната версия тази цифра често е много повече, което поставя под съмнение ползите от продукта. Ето защо, ако ядете хайвер, най-доброто е домашното.
 5. Пюре и пудинги . Чудесна възможност за хора, които трябва да спазват специална диета поради проблеми със стомашно-чревния тракт.

Най-добри класове

Днес има много сортове тиквички, но сред този сорт специално внимание трябва да се обърне на следното:

 • „Чаклан“ . Има леко сладко и сочно меко кремообразно месо. Чудесно за готвене на хайвер и консервиране.
 • „Златен“ . Златожълтата растителна месо има сладък вкус, подходящ за задушаване, пържене и консервиране. В същото време цветът му не се променя. Този тип тиквички е чудесно за бебешка храна.
 • „Quand“ . Месото от този сорт има кремав цвят, сочна текстура и добър вкус, който продължава и след топлинна обработка.
 • "Грибовски" . Тиквичките от този клас не са по-лоши от горния вкус. Добре е за готвене на хайвер и странични ястия.

В заключение

Тиквичките са наличен зеленчук, но имат голям брой полезни свойства, независимо от сорта или цвета - техният състав е практически същият.

Благодарение на дългия си срок на годност, възможността да го отглеждате самостоятелно, прости техники за готвене, както и разнообразие от рецепти, тиквичките се превърнаха в отлична възможност за ценители на гурме храна и диети.