Ползите и вредите от патешки яйца

Консумацията на човек от такъв полезен продукт като патешки яйца е сведена до минимум. Това се дължи на факта, че отглеждането на патици е много по-скъпо от грижата за пилета. Ето защо не е възможно да се намерят патешки яйца по рафтовете на прости хранителни магазини, те се продават по-често на специализирани стопанства, които отглеждат тези птици.

Състав на продукта

Що се отнася до външния вид и съдържанието, яйцето на патица е около 2 пъти по-голямо от пиле, тежи (90) 90 грама , а цветът на черупката му е бял, понякога със зелени или сини нюанси. Поради факта, че патицата е водолюбива, яйцата имат специфичен мирис. Те съдържат много витамин А, В и Е, както и такива полезни съединения като желязо, натрий, цинк, калций, фосфор и магнезий.

Енергийната стойност на патешкото яйце:

 • Въглехидрати - 1,4 g - 6 килокалории.
 • Мазнини - 14 g - 125 килокалории.
 • Протеини - 13 g - 52 килокалории.
 • Калории - 183 калории.
Както виждате, това не може да се счита за диетичен продукт поради голямото количество мазнини в него.

Ползи от патешки яйца

\ t

Безспорно патените яйца имат голям списък от полезни свойства:

 • Включените в тях витамини ги правят доста полезен продукт, който ще помогнеза подобряване на имунитета .
 • Фолиевата киселинав състава е отличен помощник в развитието на кръвоносната система и подобряването на мозъка.
 • Голямо количество протеинв състава, който се състои от аминокиселини, са необходими за човешкото тяло.
 • Яйчното бялоподобрява метаболизмав организма.
 • Високото съдържание на мазниничесто е причината, поради която лекарят предписва патешки яйца на пациенти с изтощение.
 • Наличиетона селене положителна страна, тъй като селенът влияе върху правилното функциониране на човешките хормони.
 • Козметичните свойствасъщо са присъщи на тях. Съставът на яйцата, от които се правят маски за коса, перфектно помага за справяне с проблема с крехката и повредена коса.
 • От своя страна, протеинът е идеален катомаска за лице , тъй като има ефект на затягане и изсушаване на кожата.

Увреждане на патешки яйца

Въпреки богатия си витаминен състав, около този продукт се създават много спорове относно ползите от него. Въпреки това, ако се използват неправилно, патешкото яйце може действително да бъде вредно за здравето:

 • В никакъв случай не можете да ги ядете сурови , тъй като патицата е водолюбива птица и поради това съществува риск от заразяване със салмонелоза.
 • Деца, които са под 6-годишна възраст, не се препоръчват да използват този продукт поради неговата тежка абсорбция.
 • Въпреки че патените яйца съдържат фолиева киселина, което влияе благоприятно върху развитиетоплод по време на бременност, но има значителен риск от инфекция със салмонелоза по време на бременност и появата на диатеза при бебето по време на кърмене.
 • Употребата на този продукт трябва да се дава и на хора с заболяване като диабет, тъй като и жълтъкът, и протеинът са с високо съдържание на калории.
 • Човек не трябва да се включва твърде често в тяхното използване, тъй като високата степен на прием на калории води до различни чревни нарушения.

Съвети за съхраняване и използване

За хранителни цели

Един от основните фактори на полезност есвежестта на продукта . А в случая на патешко яйце, има тайни на избор и съхранение. Срокът на годност варира в рамките на една седмица и това е още една причина за липсата на стоки на рафтовете. Когато купувате яйца, не забравяйте да проверите тяхната свежест, като използвате метода на потапянето им във вода. Когато е напълно потопен - продуктът е свеж, а когато се потопи във вода наполовина или отсъствието му - средно свежест или напълно развалено, съответно.

След придобиването е необходимо яйцето да се съхранява в хладилника и за предпочитане на рафтовете, където температурата е по-ниска, за да се избегне разпространението на бактерии. Що се отнася до варен продукт, той не трябва да се оставя повече от два дни в хладилника и е желателно да се постави с остър край надолу, за да се запазят неговите полезни свойства.

Преди да използват яйцата си, те трябва да бъдат напълно измити . Важно е да запомните непригодносттаядат ги сурови. Затова трябва да се подхожда внимателно към процесите на готвене и печене. Процесът на готвене продължава около 15 минути. Широко разпространената употреба на този продукт е намерена при приготвянето на различни сладкиши, като бисквити, пайове и бисквити. В допълнение, яйцата се добавят към основните ястия: салати, супи, странични ястия и т.н.
Интересен факт е, че първите, които укротят водолюбиви птици като патица, са китайците. Те изобретили доста необичайна и оригинална рецепта„Стоте яйца“ , чиято същност е да приготвят патешко яйце, като го намажете в смес, състояща се от чай, глина, пепел, дъбова кора и допълнително ги покрие с оризови люспи и ги потопят в земята. След сто дни продуктът се добива, притежава характерните черти: тъмен цвят на бяло и жълтък и мирис на амоняк. Благодарение на тази рецепта яйцето може да се съхранява и да бъде безопасно за консумация в продължение на няколко години.

За козметични цели

Много често патешките яйца се използват и в козметологията:

 • Поради техния състав те санезаменим помощник в борбата срещу увредената коса . Подхранваща маска се приготвя с помощта на два жълтъка, към които се прибавя зехтин, а готовата маса се нанася върху косата и се измива след 20 минути.
 • Маската от жълтъци, кисело мляко и мед ще помогне за проблема с косопада. Готовата маска се нанася върху скалпа.
 • Що се отнася до протеина, той може да се използва за производство на маска с Затягащ ефект , който е идеален за кожа, податлива на мазнини. Протеинът прави порите вече на лицето и елиминира излишния блясък. За да приготвите тази маска, достатъчно е да смесите два протеина и да ги нанесете върху лицето. Ако желаете, можете да добавите глина.

Въпреки че патените яйца не са сравнително често срещан продукт и не се използват в такива количества като яйца от пиле, обаче не трябва да се забравя техния полезен състав и много фактори, които влияят положително както на тялото, така и на здравословното състояние на кожата на лицето, и дори коса.