Обезщетение и увреждане на предпазител за глава (shirshasana)

Масовата страст към йога, която започна в края на 60-те години на миналия век, достигна своя връх днес. Изглежда, че повече от половин век интересът на човечеството към практиките на йога не трябва да оставя въпроси в тази област.

Въпреки това специалистите в различни области на медицината продължават да спорят с привържениците. Освен това сред професионалистите няма единодушие. Така например, А. Чуплигин - водещият учител на Федерацията по йога в Русия, поставя под въпрос тезата за полезността на Ширшасана. Освен това, известният инструктор смята, че стойката боли, а не ползи.

Мнението на Pattabhi Jois - майсторите на йога е диаметрално противоположно. В своята книга “Йога-Мала”, основателят на духовното учение Ащанга Виняса казва, чеШиршасана е ключът към хармонията на душата и физическото дълголетие .

И така, кой е прав за това дългогодишно противоречие? Възможно е да се направят заключения само въз основа на анализ на достойнствата и недостатъците на предмета на спора.

Ползи от асана

Shirshasana - стойка за глава, в хатха йога принадлежи към групатаобърнати асани . Сложната версия на Sarvangasana, която познаваме под името "Birch". Асана в съвкупността от положителни промени заема водеща позиция.

 • Повишаването на енергийния тон на тялотое първото нещо, което привлича поддръжницихатха йога Уморен човек не е в състояние да реши продуктивно задачите. И от гледна точка на медицината, краткотрайно прилив на кръв към главата може да възстанови жизнеността и умствената яснота.
 • Укрепването на мускулния корсете вторият бонус, който получаваме в резултат на обърната позиция на тялото. Поради еднаквото едновременно напрежение на всички мускулни групи, влакната на тъканите стават много по-силни. Особено благоприятен ефект върху мускулите на гърба. Тялото се стяга, подобрява стойката.
 • Нормализиране на хормоналния фон . Rack - чудесна възможност за решаване на проблема с функционалните повреди в ендокринната система, без помощта на химикали. Разбира се, ние не говорим за сериозни заболявания - само за възстановяване на естествения баланс. Хипоталамусът и хипофизата под влияние на повишения кръвен поток стимулират активността на щитовидната жлеза. Други секрети и жлези не стоят настрана.
 • Укрепване на нервната система . Асана се приписва на ефекта на подмладяване. В действителност, разбира се, говорим за забавяне на процесите на изчезване чрез укрепване на нервната система. Обща фраза - всички болести на нервите - не е толкова далеч от истината. Изчистването на надбъбречните жлези от токсините не само укрепва нервната система, но и дава тласък на образуването на нови клетки. Настроението нараства, вътрешният баланс се възстановява.
 • Подобряване на кръвоносната система . По време на изпълнението на асаната се увеличава скоростта на движение на кръвта в съдовете.В същото време се увеличава количеството кислород, постъпващо в тялото. Кислородната кръв се освобождава по-бързо от токсините. Редовната практика ще ви помогне да се отървете от разширени дилатации, укрепи стените на кръвоносните съдове.
 • Възстановяването на стомашно-чревния трактвъзниква в резултат на активирането на манипура, чакрата, отговорна за състоянието на стомаха, червата и вътрешните секрети. Поради повишаването на телесната температура в органите, притока на кръв и храносмилането се ускоряват. Упражненията облекчават храносмилането и запек. Перфектно се бори с анемията.
 • Подобряването на качеството на косатае едно от най-впечатляващите съотношения на производителността. Стимулирането на космените фоликули с насочена концентрация на енергия е в състояние да забави появата на сива коса. Има случаи на възстановяване на естествения цвят на косата.

Противопоказания и възможна вреда

Списъкът на забележителните свойства на багажника обаче не е призив за незабавно изпълнение. Както е отбелязано по-горе, има редица противопоказания, които никога не могат да бъдат пренебрегнати.

 • Промени в отрицателното налягане . Човек с нестабилно кръвно налягане трябва да бъде изключително внимателен. Напрежението в налягането е опасно за мозъчните съдове. Съществува риск от инсулт.
 • Зрителни увреждания . Вътречерепното и очното налягане могат да променят работата на периферната част както за по-добро, така и за по-лошо. Хориоидеята на окото поради нарушена циркулация на кръвтаможе да реагира неочаквано: от възпаление до катаракта. Съществува и висок риск от отлепване на ретината.
 • Деформацията на междупрешленните дисковее следствие от аматьорския подход на начинаещите към практикуването на йога пози. Нетренираното тяло, нетренираните мускули, неспособността да се поддържа баланс в комбинация с необичайно дишане води до сериозни последствия. Преместването на дисковете провокира образуването на херния. Чести случаи на прищипване на нервни окончания.
 • Отказ на сърдечно-съдовата система . Обърнатите пози не могат да се практикуват за хора със сърдечно-съдови заболявания в състояние на острата фаза.

Правила за прилагане

Техниката за начинаещи се основава на пет основни правила:

 • По време на практиката дръжте гръбначния стълб колкото може по-право.
 • Референтната точка в никакъв случай не трябва да съвпада с областта на короната или короната.
 • На начинаещия не се препоръчва да стои в багажник за повече от 10-15 минути.
 • Асана е невъзможна без спазване на подходящата диета.
 • Не се опитвайте да изпълнявате Ширшасан без инструктор!

Последователността на действията е следната.

 1. Седнете на пода. Хванете пръстите си в ключалката, така че малките пръсти на двете ръце да са успоредни един на друг, а палците ви са плътно прилепени към главата.
 2. Огънете торса и поставете предмишниците на пода с ъгъла на огъване на лакътя35-45 градуса .
 3. Вдигнете задните части, подравнете дъха.
 4. С издишване, вдигнете коленете иизправете краката си.

Оставайки в това положение10–20 секунди , всеки ден увеличавайки наполовина времето за задържане.

Излезте от стойката в обратен ред, запазвайки ритъма на дишане.

Заключение

Shirshasana -една от най-трудните и травматични пози . Опитването да овладеете техниката на багажника от себе си на неподготвен човек без помощта на треньор е височината на безразсъдството. Да, и упражнението изолирано от контекста на духовния компонент - загуба на време. Докато опитен учител ще открие света на магическите промени, които редовната практика дава.