Лецитин - полезни свойства и вреда

За хората, които поставят здравето си на първо място, един от най-важните потребителски продукти е лецитин. Това е доста популярно вещество, тъй като се среща в много хранителни продукти, както и в козметичната индустрия.

Въпреки това, за повечето хора, които не са ориентирани в тази област, лецитин предизвиква негативни асоциации, например, сравнение с генетично модифицирани продукти. И така, какво е това вещество и какъв ефект има тя върху човешкото тяло?

Лецитини. Промишлена употреба

Лецитините самастноподобни вещества , които включват фосфолипиди, триглицериди и някои други елементи. За първи път тази субстанция е отгледана през 1845 г. чрез усилията на френския химик, който е използвал яйчен жълтък за експериментите си. Така се издига името.

Лецитинът се използва широко в различни индустрии, катое естествен емулгатор . Дори ако споменаването на това вещество предизвика загриженост, едва ли можете да избегнете срещата с него. Той е в основата на много хранителни продукти, като масла, майонеза, сладолед, шоколад, печене и др.

Ако използвате козметични продуктинасърчават обновяването на клетките, облекчават възпалението или дразненето на кожата, както и предотвратяват ранното появяване на бръчки, вероятно съставът на този козметичен продукт съдържа група лецитини.

Лецитинът наистина облагодетелства тялото . Въпреки това, предразсъдъците и предразсъдъците срещу това вещество не са били създадени от нулата. По същия начин може да причини вреда. Нека погледнем отблизо как това лекарство влияе на човешкото тяло.

Ползите от употребата на лецитин

\ t

В ранна детска възраст човек получава лецитин от млякото на майка си, което спомага за формирането на централната нервна система. Ето защо, когато кърменето завърши, един от най-ужасните проблеми може да бъде липсата на лецитин. Какво е положителното въздействие?

На първо място, заслужава да се обърне внимание на факта, че някои органи също съдържат този елемент в техния състав. Съответно, в тези области на тялото дефицитът му ще бъде особено остър.

Борец със стрес

Както бе споменато по-горе, нервната система се формира и поддържа здравословното си състояние с помощта на лецитин. Необходимостта от този компонент по някаква причина се появява от ранна възраст. Психолозите смятат, че в детството човек е особено податлив на стресови ситуации, които възникват в детската градина и училището, където започва формирането на човек като човек и неговото взаимодействие с обществото.

Употребата на лецитин спомага за стимулиране на мозъка, \ tпредотвратява умората на тялото. В аптеките можете да намерите лекарства под формата на гел, които децата консумират много по-лесно от таблетките, тъй като имат приятен вкус и често съдържат редица витамини, които са необходими за детското тяло.

Най-добрият приятел на черния дроб и мозъка

Структурата на много органи съдържа лецитин. Например, сърцето се състои от10% , централната нервна система при18% , черния дроб при16% , а мозъкът съдържа толкова, колкото30%от това вещество! Много препарати за черния дроб (стимулиране на работата на тялото, почистване, предотвратяване на интоксикация и отравяне и др.) Се правят на базата на същия компонент. Тоест, тя помага за почистване на тялото, премахване на токсините и вредните вещества от нея, а също така насърчава регенерацията на клетките и функцията на жлъчния мехур.

Що се отнася до мозъка, това вещество е необходимо, за да се стимулира паметта. В допълнение, те помагат за борба с разсейване. Това е невъзможно без такива лекарства за лечение на болестта на Паркинсон.

Основен холестерол антагонист

Лецитин непрекъснато се бори с холестерол . Тъй като холестеролът играе важна роля в структурата на клетките, той заема доста значителна позиция по отношение на организма. Нивото му обаче е тънка граница между „добро” и „катастрофално”.

Дори малкото отклонение от нормата може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, по-специално до сърдечен удар. От ихолестерол, и лецитин са "съставните" части на живите организми, те се срещат заедно в почти всеки продукт. Можем да кажем, че те се допълват и в същото време се изравняват.

Универсален защитник на тялото

Лецитинът също има много положителни качества. Никога не знаете със сигурност от какви болести и разстройства може да се спаси това вещество. Може да е трудно да се повярва, но с негова помощ също така е възможно да се нормализира нивото на кръвната захар, работата на стомашно-чревния тракт.

Освен това, той намалява риска от диабет и ако се окаже, че е изложен на това заболяване, приемът на средства въз основа на това вещество ще намали нуждата от инсулин. В допълнение, тези лекарства помагат за справяне с проблемна кожа, псориазис, дерматит и т.н.

Спасител на нежния пол

Също така се случва лецитинът да се предписва за заболявания на женската репродуктивна система. Необходимо е да се мобилизира имунитетът, да се предотврати рискът от рак и безплодие.

Отрицателни фактори, произтичащи от употребата на лецитин

\ t

Нищо в света, уви, не е съвършено и дори такова прекрасно вещество като лецитин има странични ефекти. Обърнете внимание на следното:

  • Алергии . В днешно време често се появяват алергии към това лекарство. Има случаи, когато човек дори не подозира за нетърпимост към лецитин. Когато използвате лекарства, основани на това, бъдете внимателни към всякакви усещания и промени в организма. акоимаше съмнение за алергична реакция, по-добре е да се откаже от лекарството.
  • Бременност . Въпреки уникалните свойства и необходимостта от здравето на жените и децата, използването им по време на бременност и кърмене е нежелателно.
  • Усложнения хронични заболявания . Редица болести като панкреатит, холецистит изискват специално внимание, когато приемате лекарства. Не пренебрегвайте тялото си, ако не сте сигурни, че не излагате на риск собственото си здраве.
  • Излишък . Соевият лецитин, който често се използва в хранителната промишленост, има депресивен ефект върху ендокринната система, което може да доведе до алергии, гадене, диспепсия и др.
  • Недостиг . Прекомерната консумация на това вещество може да доведе до негативни последици, но липсата на лецитин е изпълнена със здравословни проблеми. В случай на намаляване на количеството на този компонент в организма се увеличава объркването, забравата, чувствителността към стрес, клетките започват да преждевременно остаряват. Сърдечно-съдовата, стомашно-чревната и нервната системи страдат.

Какъв е най-добрият начин за приемане на лецитин?

Един експерт ще отговори най-добре на този въпрос. Някои лекари смятат, че приемането на лецитин е необходимо за всички и за всички, но трябва да се съобразява с мярката. Ако се окажете в ситуация, в която спешно е необходим допълнителен източник на това вещество, той може да бъде намерен в аптека в такива форми на освобождаване като прахове, гелове, таблетки, капсули и разтвори.

Като правило, инструкциите за употреба описват подробно правилата за приемане на лекарството. Но не е необходимо да се изключва факта, че в инструкциите могат да бъдат пропуснати всички фактори, свързани с употребата и дозировката. Затова винаги, преди да започнете да приемате лецитин, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Като обобщаваме, заслужава да се отбележи, че въпреки факта, че лецитинът има много полезни свойства, той същоможе да причини увреждане на тялото . Така или иначе, този елемент влиза в тялото с продукти, които ядете или използвате в ежедневието, например с козметика (това е външното влияние на лецитина върху вас).

Дори в областта на храненето не трябва да се упражнява прекомерна автономия. Ако смятате, че вероятно трябва да повишите нивото на това вещество, внимателно подходите към този въпрос и се опитайте да избегнете излишни рискове.