Ползите и вредите от дафинов лист за тялото

Листът от залив се използва най-често по време на приготвянето на различни ястия. Laurel придава приятен вкус и аромат. Но не всеки знае, че тази подправка има положителен ефект върху целия организъм. Ползите и вредите на растението се дължат на химическия му състав.

Обща информация

Листата имат продълговата и заострена форма, растението има горчив вкус, но има приятен аромат. Височината на храста може да бъде7-14 m . Короната е много широка и плътна. Листата се събират през зимата, а плодовете узряват през ноември.

В древната митология лавърът има връзка с Аполон - идеала за мъжката красота. Римляните освежиха домовете си с листата на това растение. Имаше и убеждението, че лавровите клони под възглавницата са за пророчески сънища. Дори през Средновековието, специалното култово значение е предадено на лавровия лист, растението защитава хората от различни зли и мълнии.

Веднъж в Европа, лавровият е използван само за лечение и по-късно започва да се използва за готвене. Освен това се използват както пресни, така и сухи листа. Заводът е задължен от призващата собственост да запази вкусовите си качества дълго време.

Ползи

Лоръл има много положителни свойства:

 • Бъбреци и CNS . Растението възстановява биологичния ритъм, стимулира отделянето на камъни от бъбреците.
 • Чревна и сърдечно-съдова система .Токсични вещества излизат естествено поради селен, който е в състава на листата. Също така, растението укрепва сърцето и капилярите, нормализира съня.
 • Отит . За отит се препоръчва да се използва интравенозна инфузия.
 • Коса и имунна система . Имунолозите препоръчват използването на отвара в извън сезона, когато има голям риск да се улови различни вируси. Срещу пърхот можете да изплакнете главата си с бульон.
 • Алкохолизъм . Поради химическия състав на продукта инхибира жаждата за алкохол.
 • Заболявания на дихателните пътища . Лавровото масло често се използва в инхалатори. Растението има дезинфекционни и противовъзпалителни свойства.
 • Патологии в устната кухина . За лечение на стоматит и възпаление на венците можете да използвате дъвки. Най-добре е терапията да се направи с прясно растение.
 • Заболявания на ставите . Маслото от лаврови листа се използва за болки в ставите. Просто трябва да го втриете в засегнатата област. Също така, екстрактът е ефективен срещу артрит.
 • Диабет . По време на консумация се възстановява въглехидратният метаболизъм.
 • За загуба на тегло . Растението нормализира обмяната на веществата.
 • При детски болести . Децата могат да лекуват стафилококи.
 • Хипертония . Препоръчително е да се вземе екстракт от тази растителна хипертония за нормализиране на налягането.
 • Туберкулоза и оток . Поради състава си, дафиновият лист подтиска различни форми на туберкулоза. Също така, с помощта на отвара, излишната течност исол от тялото, която облекчава подуването.
 • Кашлица . Ако страдате от суха кашлица, можете да помогнете за извличане на дафинов лист. За да направите това, е необходимо да се търка ежедневно в гърдите.
 • С натрупването на бактерии . С помощта на отвара, направена по традиционна технология, можете да дезинфектирате стаята. Бульонът се изсипва в плосък съд и се поставя в стаята за един ден. Така можете да получите приятен аромат и наситен въздух с полезни микроелементи. Патогенни бактерии умират в тези условия.
 • Чрез увиснала кожа . Лавровият има противовъзпалителни свойства, поради което кожата придобива еластичност и младост.

Вреди и противопоказания

Основната рискова група включва хора, на които е забранено да приемат лавър - това са бременни жени и алергии. Растението не се препоръчва за медицински цели за хора с хранителни алергии, тъй като лавровият е силният му патоген.

Бременни жени и по време на кърмене е необходимо да се ограничи употребата на подправки. Laurel стимулира матката, в резултат на активното мускулно съкращение може да се случи спонтанен аборт.

Голямо количество танини в състава на лавра може да влоши здравето на патологиите на сърдечно-съдовата система, бъбречната и чернодробна недостатъчност.

Тинктура от дафинов лист също не се препоръчва по време на диария. Салицилатите допринасят за разреждането на кръвта, той може да предизвика кървене при бременни и склонни хора.

Също така не се препоръчва да се приемат дафинов лист, ако са налице следните заболявания:

 • Исхемична болест на сърцето.
 • Обостряне на бъбречно или чернодробно заболяване.
 • Нарушаване на метаболизма на протеините.
 • Възпалителни процеси във вътрешните органи.
 • Холецистит в острата фаза.
 • Дуоденална язва.
 • Панкреатит.
 • Жлъчнокаменна болест.

Съвети

Хлебарките се уплашиха от миризмата на лавр, етеричните масла, които не понасят тези вредители, придават на растението специална миризма. Ефективността на използваните средства ще зависи пряко от начина, по който тя се прилага. Ако правите всичко според инструкциите, можете да постигнете положителен ефект, ако не, трябва да правите всичко наново.

За да може листа на листа да действа точно, трябва да бъдат изпълнени определени условия:

 1. Лавровият лист трябва да бъдесвеж . Срокът на годност не трябва да надвишава 1 година. Колкото по-свежи са листата, толкова по-богати са миризмите и колкото по-ефективни отблъскват насекомите.
 2. Листата трябва да бъдатнепокътнати . Желателно е, че те са били на клона, а не смлени и опаковани в хартиена торба.
 3. Редовно заменяйте разложените листа . На открито етеричните масла бързо се изпаряват близо до лавра.

Екстрактът често се използва вместо листа. Използва се както следва: ъглите и областите на натрупване на насекоми се третират с екстракт или със силна лаврова инфузия.

Листът от залив не причинява смърт на насекомите. Той само плаши хлебарки. Ето защо, вредителите неразвиват се защитни свойства, както при употребата на токсични лекарства. Това въздействие има своите предимства и недостатъци. Предимствата включват факта, че този метод може да се използва дълго време. Минус - след известно време ефектът на листата отслабва и ако не се променят, насекомите ще се върнат отново.

Заключение

Лавровият лист има голям брой положителни свойства, но има и определен списък от противопоказания. Следователно, тя трябва да се консумира в храни, използвани за медицински или битови цели в умерени количества.