Скариди - ползите и вредите за тялото

Морското месо е известно със своите полезни свойства и богат минерален състав, затова специалистите по здравословно хранене силно препоръчват да се включат морски храни в ежедневна диета.

Скаридите, малките ракообразни, живеещи в моретата на целия свят, са добре известни на местния потребител. Тези морски животни не само носят огромни ползи за нашето тяло, но и имат невероятен приятен вкус.

По-нататък в статията се обсъждат полезните качества на скаридите, тяхната хранителна стойност и въздействието им върху здравето.

Скариди - основна информация за продукта

\ t

Като начало - малка биологична референция. Скаридите принадлежат къмракообразнии живеят в почти всички морета и океани, а някои видове от тези животни могат да бъдат открити и в сладководните тела. В допълнение, скаридите се отглеждат в изкуствена среда (такива видове се считат за още по-вкусни и по-здравословни).

Морските животни се събират най-активно в Тихия океан, Индийския и Атлантическия океан, а от моретата Средиземноморието и Япония са богати на малки ракообразни. В нашата страна, добивът се извършва в източните морета.

Счита се, че скаридите саделикатесен продукт и елемент на висока кухня . Също така широко се използва от народите на Югоизточна Азия, Океания и Полинезия, обитателите на многоостровни държави. Освен това те знаят как да приготвят морски дарове и европейци, особено французите, италианците и гърците.

Жителите на моретата и океаните иматнеобичаен приятен вкус , те не са подобни на месо или риба. Използва се като закуска, като самостоятелно ястие, и в много диетични рецепти - поради изключително ниското съдържание на калории и липсата на мазнини в състава на морски дарове е безвреден дори и за намаляване на теглото.

Ползи за органа

 • На първо място, заслужава да се каже, че скаридите са известни свисоко съдържание на протеинв състава и могат дори да запълнят половината от дневната норма на този важен елемент. По същата причина се препоръчва да се ядат морски дарове и вегетарианци или тези, които са на строга диета с ниско съдържание на протеини в храната.
 • Морските обитатели са богати на витамин D ,калцийифосфор- елементи, необходими за здравето, силата и нормалното развитие на костите, ставите, зъбите. Продуктът значително намалява риска от наранявания и заболявания на опорно-двигателния апарат и устната кухина.
 • Морепродуктите са известнис високо съдържание на желязо . Желязото участва в синтеза на червени кръвни клетки и хемоглобин (изпълнява хемопоетичната функция, да го кажем просто) и е необходимо за нормалното функциониране на организма и за предотвратяване на анемия, анемия и други заболявания.
 • В големи количества има полезенхолестеролв морския живот, който регулира хормоните, репродуктивната система и участва в много \ tобменни процеси. Той е полезен и за съдовото здраве.
 • Скаридите са богати навитамини от група , които са изключително важни за нашето тяло. Тези елементи играят важна роля в метаболитните процеси, регулират функционирането на нервната система и подобряват умствената дейност и са необходими за нормалното функциониране на кръвоносната система.
 • Жителите на дълбокото море също са полезни за красотата и здравето на нежния пол. Скаридите съдържатселен ,витамин Е , който подобрява състоянието на кожата, ноктите и косата. В допълнение, тези елементи са необходими за нормалното функциониране на женската полова система, нормализиране на менструалния цикъл при жените.
 • Морските храни съдържат минерали катокалийимагнезий . Благодарение на тях се подобрява работата на сърцето, укрепва се сърдечният мускул, нормализира се кръвното налягане. Скариди - добра профилактика на сърдечни заболявания и кръвоносни съдове.
 • Редовната консумация на морска флора и фаунаувеличава продължителността на животаи съществено намалява риска от злокачествени тумори в организма.
 • Месото от скариди има благоприятен ефект върху състоянието и функциите на храносмилателната система, стомаха и червата.

Възможна вреда за скаридите

 • Морските храни се консумират вумерени количества , тъй като превишаването на препоръчания стандарт може да предизвика алергични реакции.
 • Само добрите, висококачествени и пресни скариди ще донесат максимални ползи за здравето. Но разваленамногократно замразен продукт не само не съдържа никакви полезни елементи в състава, но също така има неприятен вкус.
 • Скаридите, уловени в замърсени водни обекти, могат да съдържат в състава вредни вещества и токсини. По този начин употребата на такъв продукт в храната може да повлияе неблагоприятно върху здравето.

Препоръки

 1. Изключително важно е да можеш да избереш правилните морски дарове, за да получиш максимална полза от него и да направиш вкусно ястие. На рафтовете можете да намерите прясно замразени и замразени скариди след готвене. Така че, когато избирате морски деликатес, обърнете внимание на неговия цвят: добър продукт има приятен, нетъкан розов нюанс, без никакви петна.
 2. Опаковката не трябва да съдържа прекалено много лед.
 3. Опитайте се да изберете скариди, уловени в северното полукълбо. Морепродукти, уловени на бреговете на Южна Америка, имат по-изразен вкус и по-твърда черупка. Жителите на северните водоеми са не само по-здравословни, но и много по-вкусни. В допълнение, черупките на тези животни са много по-меки и по-лесни за дъвчене - можете да ядете скариди, без да ги почиствате от черупката.
 4. При готвене на морски дарове е изключително важно да се спазва правилно времето за готвене, в противен случай можете да развалите вкуса на продукта. Скаридите трябва да се приготвят в подсолена вода за около 5-6 минути, докато ракообразните се издигнат на повърхността.
 5. Замразеният продукт не е необходимо да се размразява , но незабавно се хвърля в негокипяща вода.
 6. Скаридите се комбинират добре сароматно растително масло . Можете да поръсите деликатесен лимонов сок, за да разкриете вкуса.

Заключение

Морските храни са истинско хранилище на витамини и здрави минерали. В допълнение, редовната консумация на скариди може да укрепи тялото и значително да намали риска от много заболявания, включително рак.