Дебел овнешко: ползите и вредите

Отличителна черта на овчеопашата овча порода е голямото мастно находище, което се намира в сакралната част. Това естествено натрупване на мазнини се нарича мазна опашка и може да бъде голямо и малко. За източните народи мастната опашка е източник на маслена маслена опашка, която се използва в готварството, медицината и козметологията. Какви са неговите полезни и вредни свойства?

Какво представлява опашната мазна овца и къде се използва

Овцете са необходими, за да натрупват мазнини овцете, които могат да консумират по време на липса на храна и напитки. Мазната порода овце често се сравнява с камили, в които функцията на резервите от хранителни вещества и мазнини е гърбицата. Размерът и теглото на мастната опашка могат да варират при някои овце, в зависимост от наследствеността, храненето и местните условия.

Теглото на мазната опашка, повдигната при благоприятни условия на овца, може да достигне20-30 kg . Средно е40% от общото телесно тегло .

Дебелата мазнина, която е незаменим продукт за народите от Централна Азия, арабските страни, Кавказ, Иран, е от особено значение. В готвенето на базата на него се приготвят много месни и зеленчукови ястия. Сладкиши и чай се приготвят от овче мазнина. От древни времена, продуктътизползва се за удължаване на срока на годност на нетрайните храни. Тя не разваля месото дори и при топлината.

Лечебните свойства на мастна тъкан са особено ценни от източните народи. Затова в момента традиционната медицина препоръчва да се правят компреси от продукта и да се прилагат към местата на възпалението, както и при патологии на дихателната система. В козметологията сапунът и лечебните мазила са направени от мазнини, които са ефективни при измръзване, кожни проблеми и кръвоносни съдове.

Химичен състав и калорично съдържание

Маслената опашка мазнини е висококалоричен продукт. 100 g съдържа900 kcal . В същото време, поради естествения си произход, има маса от полезни и хранителни вещества:

 • Полиненаситени и мононаситени мазнини.
 • Наситени киселини - палмитинова, стеаринова.
 • Ненаситени киселини - олеинови.
 • Витамини В1, Е, А, D, H.
 • Микроелементи - натрий, магнезий, селен, мед, цинк и др.
 • Ланолин.
 • Стероли.
 • Холестерол.
 • Бета-каротин.

Полезни свойства на агнешки мазнини

Ползите от тази телесна мазнина се дължат на оптималната му комбинация с други компоненти, както и колко често и в какви пропорции ще го използват. Мастната тъкан има положителен ефект в следните ситуации:

 • При обостряне на простудите . Препоръчва се да се използва под формата на затопляне на компреси, както при възрастни, така и при деца с бронхит, продължителна суха кашлица и други заболявания.дихателни пътища. За по-ефективни ефекти трябва да се приемат като лекарство вътре.
 • Възстановяване на хормоналния баланс.По време на менопаузата, безплодието, с нервни разстройства, безсъние, стрес, е полезно употребата на продукта в малки количества. Естественият холестерол в мазнините спомага за възстановяване на хормоналните смущения.
 • Източник на енергия.Калорийната и хранителната стойност на мазнините е добра за спортисти, както и за хора, участващи в тежка физическа работа. Помага за премахване на глада и възстановяване на физическата активност.
 • Естествен антиоксидант.Дори в древни времена, ориенталските народи вярвали, че овче мазнина удължава младостта. Разтопеното средство се прилага върху засегнатата кожа и се втрива като хранително вещество, за да придаде на кожата еластичност и гладкост. Също така е полезен при измръзване или суха кожа.
 • Нормализиране на кръвната захар. Препоръчва се да се използва маслена маслена опашка за хора с диабет, за да се стимулира панкреаса.
 • Укрепване на имунитета. Витамините, включени в състава, както и полезните елементи, участват в обмяната на веществата, подобряват състоянието на кожата, косата, ноктите и стимулират имунната система на организма.
 • С диети.Мастната тъкан се добавя към ястията като диетичен продукт за възстановяване на силата на хора, които са претърпели тежка операция с изтощение.

Замразяването на разтопените агнешки мазнини не засяга полезните му свойства. В такивасъстояние може да се съхранява за около 4 месеца.

Вредните свойства на маточната мазнина

Храненето на мазнини в големи количества може да има вредно въздействие върху организма:

 • Подобно на всяка друга животинска мазнина, овнешката опашка е продукт свисоко калорично съдържание . Не се препоръчва за хора с наднормено тегло, както и при придържане към подходяща или диетична храна.
 • Високиятхолестеролдопринася за образуването на плаки от холестерол и за съдовата блокада. Особено висок риск при хора, склонни към сърдечно-съдови заболявания.
 • Препоръчва се мазнините да се изключат от храната пристомашни заболявания : гастрит, колит, хиперацидност, язвени патологии.
 • Пациентите с атеросклероза с патологии на черния дроб, жлъчния мехур, проблемите с изтичането на жлъчката са в зоната на риск.
 • Когато се използва като козметичен продукт, някои хора могат да получат алергична реакция. Ето защо, преди да се приложи, е необходимо да се консултирате с дерматолог или друг специалист.

Съвети

 1. За готвене или използване на продукт като добавка е по-добре да се използва мазна опашкана млада овца . Има твърда структура с бял или леко жълтеникав цвят, без импрегниране на месо, с ненатрапчива миризма на овнешко месо. След топенето мазнината става прозрачна, без утайка.
 2. За производството на компрес за кашлица, овнешкото мазнина трябва да се стопи и да се навлажни в неяМножество пластове марля или мека кърпа. След това поставете компрес в областта на белите дробове или гърба, покрийте с кърпа за отопление.
 3. Друг вид компрес се прави с победителите, когато други методи не са помогнали. В този случай продуктът под формата на топлина се нанася върху засегнатата област и се покрива с превръзка. Отстранява се след пълно охлаждане.
 4. За да се отървете от сухата кашлица, можете да използвате мазнина мазнина опашка вътре. За да направите това, добавете една супена лъжица от продукта към топло мляко и го оставете да се разтвори. Тази комбинация може да не задоволи всички, но резултатът не е дълъг.

Заключение

Опашката от мастна тъкан е необичаен продукт, широко разпространен сред източните народи. На негова основа се приготвят манти, кнедли, пилаф и други месни ястия. Не на последно място значението му в традиционната медицина. Дебел опашка мазнини, консумирани вътре, като ефективно средство за лечение на кашлица. Също така е ефективен при някои кожни заболявания, но си струва да се консултирате със специалист преди употреба.