Ползите и вредите от слънчогледовото масло за тялото

Растителните масла играят важна роля в човешката диета, тъй като съдържат много витамини, минерали и също са основен източник на есенциални мастни киселини, необходими за нормалното функциониране на нашето тяло и за предотвратяването на много сериозни заболявания.

Слънчогледовото олио е най-разпространеното у нас - всяка втора, ако не и първата, домакинята редовно я използва.

Какви вещества съдържа този продукт? Как точно маслото влияе на нашето здраве и може ли да ни навреди?

Слънчогледово масло - основна информация

Слънчогледовото масло е сред десетте най-популярни и търсени потребителски продукти. Освен това страната ни е известна като най-големият производител на този петрол в света. Изтласкването на слънчоглед също е започнало в Руската империя още през деветнадесети век.

Както може би се досещате, продуктът е направен от семената на добре познатите слънчогледови растения с ярко жълти листа, които растат в почти всички области на страната ни. Поради тази причина маслото от слънчогледово семе има сравнително ниска цена - разходите за производство и транспорт не са високи.

Продуктът имамного богат витаминно-минерален състав ; съдържа същоголеми количества мастни киселини, необходими за нашето тяло, дефицитът на които е изпълнен със сериозни здравословни проблеми.

Слънчогледовото масло се използва широко в готвенето, в производството на разнообразни ястия - както обикновени зеленчукови салати, така и сложни закуски.

Използването на продукта обаче не се ограничава само до готвене. Маслото също се използва широко в козметологията и традиционната медицина.

Ползи за здравето

 • Продуктът е 100% мазнина, без която правилното функциониране на нашето тяло е невъзможно. Мазнините участват във важни метаболитни процеси, засягат репродуктивната система на човека; освен това те служаткато основен източник на енергия за нашето тяло .
 • Мастни киселини, открити в (Омега-6 и Омега-3). Тези вещества участват в растежа и развитието на организма,регулират функционирането на храносмилателната системаи са изключително полезни за сърцето и кръвоносните съдове, нервната система и психиката.
 • Слънчогледовото масло е известно със своето високо съдържание на токоферол иливитамин Е . Токоферолът е естествен антиоксидант, който забавя процесите на стареене и износване на вътрешните органи, както и предотвратява появата на ракови клетки.
 • Витамин Е също е изключително важен за нормалното функциониране на женската репродуктивна система, поддържайки красотата и здравето на кожата и косата. Недостигът на този витамин в диетата може да бъде причина за повишена загуба, крехкост и сухота на косата, нередовна и болезнена менструация.
 • Маслотоима благотворен ефект върху състоянието на нервната система , спомага за борбата със стреса и намаляването на настроението и нормализира съня. Стимулира умствената дейност и скоростта на мислене.
 • Продуктът е богат иретинол , известен също като витамин А. Това вещество има общо укрепващ ефект, подобрява имунната система и състоянието на опорно-двигателния апарат. Витамин А е от съществено значение за здравето и растежа на костите, за поддържане на очите и за предотвратяване на очни заболявания.
 • Слънчогледовото масло е особено полезно за растежа на тялото, тъй като то съдържа витамин D, който участва в образуването на костна тъкан и намалява чупливостта на костите, както и значително подобрява имунната система.
 • Продуктът е полезен за храносмилателната система и почиства стомашно-чревния тракт от токсини и шлаки.
 • Слънчогледовото маслоподобрява ендокринната система , нормализира хормоналните нива.
 • Той се използва активно в козметологията като съставка на маслени маски за коса и кожа.
 • Желязо, мед, както и витамини от група В и К, които присъстват в състава, имат благоприятен ефект върху кръвоносната система, пряко участват в хемопоетичната функция.
 • Умерената консумация на масло ще помогнеда подобрят функционирането на сърдечно-съдовата система , за укрепване на сърдечния мускул (това се подкрепя от съдържащия се в продукта калий и магнезий, които са изключително полезни за сърцето).

Увреждания и противопоказания

 • Продуктът има изключително висока хранителна стойност ( повече от 700)калории на 100 g ) и следователно може да предизвика затлъстяване.
 • Злоупотребата със слънчогледово масло причинява проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, повишава холестерола.
 • Противопоказания за употребата са съществуващи проблеми с бъбреците и болестта на жлъчния мехур.
 • Излишната храна в храната може да причинисмущения в стомаха , хранително отравяне или диария.

Препоръки

 1. Слънчогледовото масло се използва за приготвяне на разнообразни ястия и, разбира се, за продукти за пържене. Тя може да служи като добра превръзка за зеленчукови салати, съставка за домашно приготвен сос (например майонеза). Зеленчуците, пържени в масло (картофи, зелен фасул, зеле) са много вкусни и питателни, но не злоупотребяват с такива ястия, защото са с високо съдържание на калории.
 2. Изберете нерафинирано слънчогледово масло - съдържа повече хранителни вещества и вредата за здравето на този продукт е минимална.
 3. Маслените маски ще спомогнат за подобряване на състоянието на сухата и крехка коса, ще намалят загубата им и ще направят по-слабо видимите части. В допълнение, маслото в състава на маските може да помогне да се справи със сухотата на кожата на ръцете и лицето.
 4. Парадоксално е, че продуктът дори ще помогне за справяне с черни петна и възпаления на лицето. Трябва да енергично масажирате проблемната област с леко загрято масло, докато разтворите мазнината и замърсяванията, заседнали в порите. Азиатските жени отдавна използват подобен метод за борба с кожните проблеми.

Заключение

Известното слънчогледово масло с умерена консумация носи големи ползи за организма, укрепва имунната система и допринася за отстраняването на шлаки и токсини. Въпреки това, злоупотребата с продукта може да причини редица сериозни здравословни проблеми, включително затлъстяване.