Ползите и възможното увреждане на яйцата от пилето за хората

Яйцата са едни от най-често използваните храни. Без да забелязва това, човек яде всеки ден, като ги използва както в чист вид, така и в печене, салати, странични ястия. Ето защо, те не губят значение, дори в съвременния свят, когато има огромен брой различни продукти.

Освен най-често срещаните пилета, пъдпъдъци, патици и гъски също са известни. Въпреки това, въпреки разнообразието от птици, яйцата с пилета остават най-популярните яйца от кокошки. Пилето се предлага в два цвята -бялоичервено . Но цветът не засяга вкуса и състава. В същото време домашните са по-вкусни и по-здравословни от тези в магазините, а тяхната отличителна черта е ярък жълтък.

Какъв е съставът на яйцата

Яйцето се състои от голямо количество полезни витамини и микроелементи, необходими за здравето: холин, селен, фолиева киселина, витамини А, В, D, Е, В12, калий, калций и магнезий. В същото време той е диетичен продукт и се абсорбира почти 100%. За да получите нужното количество протеини и микроелементи, едно яйце е достатъчно за закуска.

Химичният състав на яйцето е около 70% вода, 13% протеин, 12% мазнина, 0,6% въглехидрати и 1% минерална материя. Жълтъкът е по-ценен и полезен, освен минералите, съдържа витамини, лецитин.

Ползи

 • Съдържаминералкомплекс от витамини , необходими за човека. Което включва микроелементи: желязо, цинк, селен; макронутриенти: калций, магнезий, фосфор. Микроелементите в яйцата участват в обновяването на червените кръвни клетки и подобряват качеството на кръвта.
 • Счита се за едно от основните храни за хора с тиреоидна болест. Те съдържатселен , който поддържа ендокринната система.
 • Иматенискокалорични храни , които ви позволяват да не натоварвате, като по този начин спомагате за разнообразяване на диетата, докато губите тегло. Той също така стимулира изгарянето на калории, поддържа силата на спортната тренировка и ви позволява да изграждате мускули. Удовлетворете глада и намалете резките скокове в кръвната захар, които водят до натрупване на мазнини.
 • Витамините от група Взапазват функциите на нервната система, подобряват съня, облекчават стреса и раздразнителността. Витамин В4 или холин е особено важен, той стимулира невроните и подобрява мозъчната функция. Помага за развитието на паметта, фините двигателни умения, логиката, вниманието.
 • Да се ​​облагодетелства детето по време на бременност ида се подобри качеството на млякотопри кърмене.
 • Пречиствайте черния дроб от токсини и токсини, подходящи за възстановяване след отравяне.
 • Витамин Е и калий в състава помагатда подобрят състоянието на кожата .
 • Ускоряване на метаболизма , отстраняване на отпадъчните течности от тялото, насърчаване на кръвообращението и разграждане на мастните плаки.
 • Най-полезен в протеини от яйца, той спомага за намаляване на налягането и съдържа протеини,което помага за изграждането на клетки на цялото тяло. Съдържа витамини А, В, D и Е, каротин и антиоксидант левцин и се абсорбира от тялото почти напълно. Левцинът подпомага структурата на мускулната система на човека.
 • Допринася заповишен имунитет , особено през периода на възстановяване.
 • Полезно за зрението , жълтъците съдържат пигменти, които са антиоксиданти за ретината и намаляват риска от развитие на катаракта. Съставът съдържа бета-каротин, не позволява зрително увреждане поради възрастта.
 • Наличието навитамин Dспомага за укрепването на зъбите, ноктите, косата и костната система на човек.

Но този продукт има своите недостатъци, като се има предвид, че можете да получите необходимите хранителни вещества и той не вреди на организма.

Вреди
  Най-голямата опасност при пиенето есалмонелоза . Те могат да бъдат заразени с ядене на сурови или недостатъчно приготвени яйца. Децата са особено изложени на риск, отколкото имунитетът е по-слаб, отколкото при здрави възрастни. За да избегнете това, трябва да си купите само пресни яйца, измийте черупките и спрете да консумирате сурови яйца.
 • Честото включване на този продукт в храната допринася за увеличаване на холестерола в организма изапушване на кръвоносните съдове . Това увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Хората с висок холестерол трябва да ограничат употребата си до 2-3 пъти седмично.
 • Яйцата трябва да се използват с повишено внимание при хора с диабет.
 • Може да предизвика алергична реакция, особено бременни или кърмещи жени, деца под 7 години и алергии.

Как правилно да се ядат яйцата

Яйцата могат да се консумират в сурово, варено, пържено, печено и включени в огромен брой различни ястия. Има мнение, че в тяхната варена форма остава минимално количество полезни вещества.

Когато се консумират сурови, съществува риск от инфекция със салмонелоза и наличието на антибиотици и химикали, използвани в птицефермата. Затова е по-добре да се използватоплинна обработка . Най-полезни са варени яйца или варено яйце.

Времето за готвене е твърдо сварено 10 минути, меко сварено 3 минути, в торба 5-6 минути. Ако в черупката има пукнатина, водата за готвене трябва да се осоли. След варене на яйцата се препоръчва да се поставят в студена вода, така че черупките да се почистват по-лесно. Не трябва да ядете пържени яйца в масло, добавяйки бекон или наденица. Явно не е полезно ястие и съдържа голямо количество холестерол.

Яйцата се абсорбират най-бързо без допълнителни продукти или в комбинация със зеленчуци и зеленчуци. Месото и млечните продукти, напротив, правят този процес труден.

Яйцата трябва да се съхраняват в хладилник, да не се развалят в продължение на 20-30 дни. Необходимо е да се измие точно преди готвене, а не веднага след покупката. Тъй като повърхността на черупката има защитен филм, който запазва яйцето свежо за дълго време.

Заключение

Разбира сеяйцатаса много по-полезни от вредата . Човек ги използва, като се започне от детството и през целия живот. Те насищат тялото и премахват чувството на глад и няма да навредят, ако не използвате повече от три яйца на ден.

Те са универсален продукт и се използват във всякаква форма и се комбинират практически с всички продукти, което позволява да се променя диетата без допълнителни разходи.