Рязане на мулч: какво е полезно и какво е вредно

Всеки градинар се стреми да защити земята си от вредители и елементарни сили, да оплоди мястото и да прибягва до всякакви трикове. Мулчирането е една от тайните на успешните летни обитатели, което ви позволява да съберете богата реколта и да спестите растения в суша и студ. Какво е полезно органичен мулч от косена трева и дали може да навреди на насажденията - кажете ви след това.

Какво е мулч и защо се използва

Такъв необичаен и не всички познат термин се наричаспециално покритие за почвата , което го предпазва от тежки климатични условия, насекоми и гризачи, както и от всички видове инфекции.

За някои чувствителни култури, например домати, ягоди, бяло зеле, мулч се прави от неорганичен филм. Предварително оплоди на почвата - и покриване на подови настилки. Той предпазва почвата и културата от всички възможни негативни фактори и увеличава плододаването с една трета!

За много други култури, които се отглеждат в открита почва, се използва органична мулч - от дървени стърготини, сено, игли, кора, косена трева. Правилната подготовка и полагане на такъв защитен слой не само предпазва почвата от външни фактори, но и осигурява естествен тор и дишане на почвата.

Такава проста циркулация на органична материя на обекта позволява големи спестявания върху грижите за леглата и ефективно организиране на работата на обекта.

Какво е полезно мулч от косена трева

Всичко в природата е много мъдро: дърветата и храстите изхвърлят мъртвите си листа, покривайки почвата в подножието, те изсъхват и се побират под слой сняг, защитавайки собствените си корени от замръзване на студа.

Градинарите отдавна са забелязали този метод на защита и са започнали да се прилагат на техните участъци. Най-важното еда се направи с ума . Тогава органичното мулчиране ще има полза и ще увеличи добива.

Ползите от затопляне на суха трева са по няколко начина:

 • Основното свойство на почвената покривка езащита от ерозия . Покритата земя не е уплътнена, не е изветрена, така че насажденията се чувстват много по-добре и растат по-бързо.
 • Друго важно качество -запазване на влагата в почвата . Благодарение на покритието, водата се изпарява много по-бавно и това ви позволява да отивате по-рядко до вилата за напояване.
 • Под органичния мулч почвата не се прегрява в топлината, а при студено време, напротив, не замръзва до дълбочина. Това помага да се запази прясно лятото и да се предпазят луковиците и корените на растенията през зимата.
 • Материалът ечист органичен торза растения, които няма да развалят качеството на културата.
 • Поради хлабавата текстура на тревния слой, естествената вентилация на почвата се запазва, но в същото време не се заковава или отлага, ноТова означава, че леглата не трябва да бъдат често плевели.
 • Също така в суха трева обикновено са заразени земните червеи и други полезни микроорганизми. Хранейки такава естествена храна, те разхлабват почвата и го обработват в хумус, а товаувеличава плодородието на почватаи помага на културите.
 • Правилно поставеният мулчпредотвратява пробиването на плевелите , ограничавайки ги в слънчева светлина.
 • Наред с другите неща, този тор е най-достъпният и не изисква инвестиции. Тревата расте във всеки участък, а когато почиствате леглата и тревата, получавате смес за защита на вашите насаждения.
 • Лесно е да се приготвят и засадят билкови мулч - дори собствениците, които нямат такъв опит, ще се справят с това, а ползите и отличните резултати обикновено стават очевидни през първите месеци на употреба.

Може ли мулчът от косената трева да повреди градината?

Всеки, дори най-полезният инструмент, има своите ограничения. Не винаги билковият мулч може да се използва в помещенията. Например, не можете да положите тревата на леглата в глинести почви. Такива почви са много плътни и вискозни, тревата по тях понякога започва да гние, което от своя страна може да повлияе неблагоприятно на добива. При оранжерийни условия, мулчирането на филм работи много по-ефективно и тревата може да не е полезна.

Но органичният мулч причинява най-много вреди, ако се използва неправилно. Ето някои важни препоръки и предупреждения:

 • Преди полагане на мулч от косена трева,уверете се, чеизсъхнете , така че материалът да не е опреля. В противен случай може да започне вредна гъба, която ще бъде много трудна за борба.
 • Опасно е да се използва листата и плодовете им като мулч при овощни дървета, тъй като плодовите дървета често са замърсени с всякакви инфекции. Потенциално опасните листа и плодове трябва да се изгорят.
 • Полагането на мулч с много гъст слой може да доведе до обратен ефект -земята няма да диша , а излишната влага ще се натрупва в корените на насажденията. Няма нужда да се опитвате да използвате цялата косена трева, остатъците ще паднат на пътя в компоста, за да ферментират в отличен тор.
 • Понякога собствениците, чиито вили са разположени в близост до горски пояс, отказват от мулч. Факт е, че червеите, които се хранят с мулч като хранапривличат птици и гризачи , и това може да навреди на целостта на културата.
 • За мулчиране използвайте само прясна, прясно нарязана трева. Семената и корените на зрелите треви могат да дойдат, което ще доведе до запушване на леглата и ще вземе хранителни вещества и култивирани растения.
 • Периодично трябва да се актуализира мулч. Това се прави сезонно. Тя може да нарани рано през пролетта, поставена мулч, защото тя няма да даде на почвата как да се затопли.

Кога и как да се прави правилно накисване на трева

Органичното мулчиране се извършва два пъти годишно:

 • Късна есен, след пълна реколта за защита на храста, зимните култури и почвата от дълбочинатазамразяване.
 • През пролетта с пристигането на топлина след прибирането на градината и подготовката на леглата за новия сезон на прибиране на реколтата.
През есента листата от мулч идват от миналогодишните култури, а младата трева е полезна през пролетта. Изкривен материал покрива разликата между леглата, а понякога и самите храсти, както се прави с картофи или малини.

На сухи и обеднели почви понякога се налага да чакат резултатите от мулчиранетов продължение на 2-3 години , но по един или друг начин непременно носи своя положителен резултат:

 1. Намаляване на честотата на напояване и разрохкване на почвата.
 2. Увеличаване на растежа на растенията.
 3. Увеличение на доходността до 30%.

Претеглете всички плюсове и минуси - и опитайте този икономически доказан начин за защита на леглата. Може би един приятен резултат ще надхвърли вашите очаквания.