Мухъл върху хляба: какво е полезно и какво е вредно

Хлябът е щапел на масата, без който почти никаква храна не може да се консумира, особено ако е прясно изпечена. Към днешна дата, малко хора прибягват до самостоятелно изпичане, предпочитайки готови продукти от магазина. При масовото производство може да не се постигне съответствие с всички необходими технологии. Затова, за съжаление, често се случва в рамките на 2 дни след производството да се образува мухлясала плака. Тази статия ще говори за това защо се случва това, какво трябва да се направи за него, каква опасност съществува.

Какво представлява хлябната плесен

Има два вида плесени -вредниибезвредни . Мнозина са чували за известните сирена, на които се отглеждат специално, използвайки определени условия и технологии. Ако мухълът се появи независимо,продуктът не е подходящ за консумация .

Това е гъба, която се е отглеждала на лошо или развалено хляб, т.е. в среда, благоприятна за възпроизводството му. Той причинява голяма вреда на човешкото тяло, особено за деца, жени по време на бременност, възрастни хора.

Обичайният срок на годност на хляба продължаваза около 3 дни . Но се случва, че тя започва да се разваля на следващия ден след покупката, изглеждаще бъде нов продукт. Това се случва по няколко причини:

 1. Санитарните норми на производство не са спазени - стаята, чиниите са мръсни.
 2. Неправилно съхранение - образуването на гъби допринася за среда с висока влажност.
 3. Използването на нискокачествени суровини при производството на хлебни изделия - безскрупулни производители могат да добавят изтекло брашно или други неподходящи продукти.
 4. Неправилно зададена температура на печене, в резултат на което хлябът може да бъде недопечен, което е идеална среда за размножаване на спори.

Различават вида на матрицата, възможно е да се определи възможната опасност от цветовата схема:

 • Зелено- главно на хлебни продукти, възпроизводството се осъществява само в топъл климат.
 • Черно- засяга плодовете, зеленчуците, хляба, умножава се при влажен климат.
 • Pink- не представлява голяма опасност, инфекцията започва на етапа на отглеждане на зърнените култури.
 • Уайт- представлява много голяма опасност за здравето. Обикновено се размножава върху дървени повърхности - хлебни кошчета, дъски за рязане.
 • Грей- е най-токсичният от всички видове гъби. Тя може да се развива във всяка среда и да бъде невидима.

Възможни ползи

Ако някой мисли, че мухълът може да бъде полезен, тогава той греши. Можете да ядете само специално отгледана плесен върху твърдо сирене. Ако не е предоставенатова е невъзможно.

Травма

Всякакъв вид мухъл, различен от този, описан по-горе, представлява опасност за човешкото здраве, което ще бъде причинено дори от нормално вдишване. Микробните спори, които са във въздуха, незабавно проникват вътре.

Много хора, след като са намерили плесенясал участък, го отрязват, оставяйки останалата част от незаразената част да използва. Това е строго забранено, тъй като невидимите микроорганизми покриват цялата кухина на хляба и могат да предизвикат тежка интоксикация.

Опасността не е причинена само от яденето на мухъл, нопри вдишване . Съществува нарастващ риск от респираторни заболявания, които могат да станат хронични. Някои видове патогенни микроби засягат нервната, кръвоносната система, променят хормоналните нива, намаляват защитната функция. Степента на увреждане зависи от вида на гъбичката и продължителността на инхалирането. Могат да възникнат следните симптоми на отравяне:

 • Възпаление на носната лигавица.
 • Кожен обрив.
 • Гадене, повръщане, диария.
 • Замаяност.
 • Сънливост.
 • Нарушаване на общото благосъстояние, слабост, умора.

Интоксикацията настъпва от четири часа до няколко дни след контакт. Най-силно изразени симптоми се наблюдават при деца. Допълнително увеличава риска от развитие на астма, бронхит, гъбична пневмония.

Жертвата може да претърпи алергична реакция - ангиоедем илианафилактичен шок, който представлява по-голяма заплаха за живота. Ето защо, след появата на първите признаци на симптоматика, е необходимо незабавно да се повика линейка.

Преди пристигането на лекарите е необходимо да се извършат редица действия за почистване на организма от токсични вещества:

 1. Почистване на стомаха . Пациентът трябва да пие литър чиста вода едновременно. Това е необходимо, за да се предизвика повръщане, което ще доведе до изхвърляне на остатъците от токсини. След това трябва да вземете сорбента, например активен въглен.
 2. Изобилна напитка . След спиране на повръщането, трябва да пиете колкото се може повече вода или сладък чай.
 3. Лечение с алергия.

Съвети и как да изберем качествен продукт

Преди да закупите хляб за съхранение, трябва внимателно да прочетете информацията за състава . Ако има бои, консерванти, овкусители, бакпулвер, по-добре е да предпочитате друг хляб. Признаци на такива усилватели са високата ронливост на пулпа - хлябът започва да се руши силно, оставайки вътре в нея.

Ако хлябът се продава без опаковка със състава, тогава трябва да изберете според външните характеристики:

 • Качественият продукт винаги е плоска текстура.
 • Когато се натисне, лесно се връща в първоначалното си положение.
 • Ако има бели ивици, това означава, че прясното тесто се смесва със старата.

По-добре е да се купуват в сертифицирани магазини, от официални производители.правилното съхранение е много важно- мястото трябвабъдете хладни и напълно сухи. Хлебници, особено дървени, не най-доброто място за съхранение.

Заключение

Използвайки тези препоръки, можете да избегнете плесенясалите отлагания колкото е възможно повече, като защитите здравето си. Основното е изборът на качествени продукти и правилното съхранение. Но най-хубавото от всичко е да се пекат самият хляб, тогава няма да има съмнение за ползите от продукта.