Щети и влияние на Coca-Cola върху човешкото тяло

Световноизвестната сода на Coca-Cola е една от най-популярните напитки след чай и кафе. Пие се в различни количества в почти всички страни на света и няма такъв жител на нашата планета, който да не чува за тази напитка.

И дори преди двайсет години „Кола“ беше очарована всяка секунда, но сега все повече хора започнаха да мислят за това, което консумират. Многобройни независими изследвания показват, чегазираните напитки причиняват огромни щети на нашето здравеи са особено вредни за децата (в края на краищата бебетата са основните почитатели на содата).

Как точно известната “Кока-кола” унищожава тялото ни и може ли тя да донесе дори една капка добро?

Coca-Cola - основна информация

Както вероятно знаете, „Кола“ дойде при нас от Америка. Рецептата за известната напитка се появява в края на 19-ти век и се състои от три основни съставки: листа от кока, с тонизиращо действие, ядки от кола и вода. Интересен факт: първоначално „Кола“ изобщо не беше сладка напитка, а лекарство, което се бори с нервни сривове.

Първоначално напитката не се продаваше много весело, но с помощта на опитни търговци и дизайнери продажбите и популярността на Coca-Cola започнаха да растат и до средата на 20-ти век тази сода се превърна в една отизвестни продукти и все още запазва водеща позиция на върха на известните газирани напитки.

Говори се, че съставът на Coca-Cola се съхранява в най-строга тайна, но надеждно се знае, че следните съставки са основната сода:

 • Захар.
 • Вода.
 • Кофеин.
 • Бои, ароматизатори, консерванти и регулатори на киселинността.
Напитката няма абсолютно никакви протеини и мазнини, но въглехидратите присъстват10 g на 100 ml . Химичният състав на Coca-Cola съдържа малка доза минерали: натрий, магнезий, калий и фосфор, но ефектът им върху организма в такъв размер е незначителен.

Отрицателно въздействие на напитка

\ t

И така, как точно известната сода унищожава нашето здраве?

 • Една кутия кола съдържа доза захар, която е много по-висока от дневната норма. Когато пием тази напитка,нивото на кръвната захар рязко се покачваи започва увеличено производство на инсулин. Това води до смущения в черния дроб, а при системно използване на "Кола" може да се развие такова сериозно заболяване, като диабет.
 • „Coca-Cola“ се състои от бързи, всъщностбезполезни въглехидрати и захар , той е изключително бързо обработен и по този начин не задоволява напълно апетита, а напротив, причинява глад. В допълнение, цялата захар, съдържаща се в напитката, се депозира директно в мастните депа. Феновете на "Cola" често са затлъстели, тъй като напитката повишава желанието да се яде и провокира преяждане.
 • Отрицателното въздействие на Coca-Cola върху храносмилателната система. Вероятно сте чували, чесодата може буквално да изяде стомахаотвътре и да допринесе за образуването на язва и появата на гастрит. И това е вярно. Напитката съдържа „твърди“ киселини, които дразнят стомаха и хранопровода. С злоупотребата с "Кокс" е напълно възможно да се получи болестта на стомашно-чревния тракт.
 • Coca-Colaводи до пристрастяванепоради ефекта върху нервната система и кофеина в състава.
 • Освен това Colaзначително увеличава киселата среда в стомаха , като влошава усвояването на храната. Поради тази причина е строго забранено да се пие сода на хора с гастроинтестинални заболявания.
 • Содата съдържакофеинв състава, който е стимулант и повишава параметрите на кръвното налягане и пулса. Редовната употреба на Coca-Cola причинява проблеми със сърдечно-съдовата система.
 • Известно е, че Coca-Colaповишава чупливостта на костите , тъй като отмива калция от организма. Злоупотребата с напитки може да причини заболявания на опорно-двигателния апарат (например остеопороза). Честа консумация на тази напитка влияе неблагоприятно на състоянието на зъбния емайл иможе да доведе до кариес .
 • Диетата „Кока-кола“ с предполагаемо минимално количество захар в състава действително се оказва още по-вредна от обичайната, тъй като съставът й съдържа още по-малко полезнизаместители на захарта .
 • Проучванията показват, че редовната консумация на напитка причиняварастежа на злокачествени тумори и рак. Това се дължи на съдържанието в канцерогенните вещества "Коул".
 • Содата можеда засегне нашата нервна система и психика . Злоупотребата с известната напитка често води до поява на депресивни и тревожни разстройства, упадък на настроението, апатия. Режимът на заспиване също е нарушен, появява се безсъние.
 • В допълнение към сериозните заболявания, Coca-Cola може да предизвика временни неприятни явления: метеоризъм, отравяне, подуване на корема, диария.

Има ли Коля нещо полезно?

Ще се изненадате, но да. В някои случаи "Coca-Cola" може да има и ползи:

 • Китайците са измислили следния оригинален начин на употреба на сода: те го затоплят и го пият, за да излекуват настинка и хрема.
 • Чаша черна сода може да се развесели, когато е необходимо да се събуди спешно, но няма време за приготвяне на кафе.
 • Най-полезната „Кока-кола“ за домашни цели, например, може да се измие от петна от ръжда, измет, цъфтеж или например от мръсотия от печката с напитка, да се отстранят старите и мазни петна от дрехите. Ще помогне на "кола" и ще подреди плочките в банята, почистете ВиК и чиниите.

Съвети

Най-добрият съвет, който може да бъде даден по отношение на Coca-Cola:да се намали употребата на тази напитка до минимум , но е по-добре да не се пие изобщо и да се използва сода само като детергент.

Заключение

Да, Coca-Cola прави тялото много повече вреда, отколкото полза.Тази напитка може да бъде вкусна и освежаваща, но тук можете да платите за сърдечни и минутни приятни усещания със сериозни заболявания на сърцето и стомаха. Ето защо, по-добре е да се замени "Coke" сок или чай.