Спирулина - ползите и вредите за тялото

Биологично активните хранителни добавки са широко включени в ежедневната диета на съвременния човек. Те имат собствено име - суперхрани (суперхрана английски - суперхрана). Те включват популярни семена от чиа, годжи плодове и assai, пшеничен зародиш, боровинки, броколи и спирулина водорасли.

Малки порции от тези продукти съдържат рекордно количество полезни витамини и микроелементи. Някои експерти са скептично настроени към суперхрани, разглеждайки ги само като мащабна рекламна измама, а някой ги поставя на ниво с мултивитаминни комплекси и лекарства.

Спирулина - какво е това?

В биологичната класификация спирулина се наричасиньо-зелени водорасли . Те заемат междинно положение между бактерии и растения, притежавайки свойствата и на двете. Подобно на бактериите, спирулина има проста структура и подобно на растенията -е способна на фотосинтеза . Водораслите живеят в алкални резервоари, главно в Африка, Азия, Европа и Южна Америка. Най-големите индустриални центрове за отглеждане на тези цианобактерии се намират в Тайланд, Гърция, Индия и Китай.

Интересно е, че растежът и възпроизводството на спирулина изискват строги температурни условия - оптималният метаболизъм на водораслите е в рамките на 60-70градуси, и при по-ниски температури, протеини от водорасли и витамини губят своите полезни свойства.

Vorrosl е активно използван като храна от ацтеките до 16-ти век. Основното естествено местообитание на водораслите преди това е мексиканското езеро Тексоко. Многобройни проучвания на флората и фауната на този резервоар обаче показват, че в момента делът на полезните цианобактерии в него е изключително нисък. Учените приписват това на отводняването на езерото и урбанизацията на околността. Единствените едромащабни природни резервоари на спирулина днес са африканското езеро Чад и китайското езеро Цинхай. Местните жители притискат много водорасли и правят полезни питателни плоски кексове от тях. Спирулина е също една от най-популярните съставки при приготвянето на традиционните супи.

В Съединените щати, Руската федерация и европейските страни спирулина се използва главно като хранителна добавка. Предлага се под формата на компресирани таблетки или прахообразен сух прах, който трябва да се разтвори във вода.

Ползи от спирулина

Най-малките синьо-зелени водорасли от дълго време не са стигнали до знанието на учените. Въпреки това, след като съставът и въздействието му върху тялото бяха подробно изучени, Спирулина спечели сърцата на много привърженици на здравословния начин на живот.

 • Референтен източник на незаменими аминокиселини . Спирулина е 60% протеин, който включва почти всички известни аминокиселини. заколичеството на основните аминокиселини (валин, лизин, левцин, фенилаланин) водорасли не отстъпва на яйцата и млечните продукти. Разбира се, месото или птиците съдържат повече протеини в състава му, но спирулина ще помогне за попълване на запасите от аминокиселини за вегетарианци. Протеините участват в изграждането на клетъчни мембрани и транспорта на кислород в кръвта (под формата на хемоглобин) и също са източници на цитокинов синтез на имунния отговор към въвеждането на чужди микроорганизми.
 • Източникът на бета-каротин . Установено е, че само 2 супени лъжици прах спирулина са еквивалентни на 10 kg моркови. Тези продукти съдържат активната форма на провитамин А - бета-каротин. Веществото има имуностимулиращ ефект и реагира на антигени на бактерии. В допълнение, каротеноидите играят важна роля в стимулирането на синтеза на пигментите на ретината, което подобрява функционирането на органа на зрението. Приятно допълнение - провитамин А усилва синтеза на меланин чрез специални клетки на епидермиса. Това помага да се ускори появата на красив златист тен и да се запази за няколко месеца. Ето защо спирулина се препоръчва да се вземе преди пътуване до морето.
 • Витамин В12 . Цианокобаламинът играе решаваща роля в синтеза на кръвни клетки. При дефицит на витамин се среща тежка В12 дефицитна анемия, симптомите на която са загуба на тегло, слабост и бледност на кожата. Особено често това състояние се среща при вегетарианци, тъй като растителните продукти почти не съдържаттези неща. Изключение е спирулина. 10 г водорасли съдържат 3 дневни приема на витамин В12.
 • Фикоцианин - пигментно-протеинов комплекс . Това е нова дума в съвременната наука. Учените са заключили, че това вещество е само в спирулина. И той успя да привлече по-голямо внимание поради факта, че активно се бори срещу метаплазията на туморни клетки, предотвратявайки появата на рак.
 • Инозитолът е алкохолоподобно вещество . Той също така помага да се елиминират канцерогените от организма и също така подпомага нормалното функциониране на черния дроб. Инозитолът нормализира липидния профил на кръвта, намалявайки общия холестерол и триглицеридите.

вреда на спирулина

Суперхрана може да причини смущения в тялото, особено когато се използва нерационално.

 • В пазара на хранителни добавки лесно можете да се сблъскате с продукт с лошо качество. Спирулина, замърсена с токсични вещества от водните тела, не е от полза за организма и може да предизвика алергични реакции и диспептични симптоми на стомашно-чревния тракт.
 • За пациенти с автоимунни заболявания (ревматоиден артрит, лупус, множествена склероза) е по-добре да се избягва приемането на продукта. Той има имуноактивен ефект и може да увеличи симптомите на заболяването.
 • Не са провеждани мащабни проучвания, които да доказват безопасността на водораслите за бременни жени и малки деца. Следователно, тези категории хора не се препоръчват да приемат този продукт.

Как правилно да се използва спирулина

 1. За да сте сигурни в правилното качество на продукта, е по-добре да го купувате в специализирани магазини за здравословни храни.
 2. Правилно направената сгъстена спирулина е гладка таблетка от тъмнозелен цвят, с лек аромат на водорасли.
 3. Препоръчително е да се приема по 1 таблетка 3 пъти дневно, половин час преди хранене.
 4. Курсът за прием е ограничен до три месеца, след което трябва да прекъсвате един месец.

Заключение

Спирулина е уникален продукт, той ще бъде отлично допълнение към обичайната дневна диета. Синьо-зелените водорасли ще спомогнат за възстановяване на протеините и незаменими аминокиселини, както и ще подобрят имунната защита на организма. А за вегетарианците цианобактериите са истинско откритие, което компенсира липсата на жизненоважен витамин В12.