Пушена риба - ползите и вредите

Преди това пушенето е било използвано от хората като начин за удължаване на срока на годност на храната. Днес хората пушат месо, за да му придадатспециален вкус . Много често е възможно да се види как една риба е подложена на този процес - след такава обработка индивидът става златен и ароматен.

Преди да започне пушенето на продукт, е необходимо да се проучат особеностите на този процес. Особено внимание трябва да се обърне на ползите и вредите, които носят пушенето.

Как се случва пушенето?

Пушенето се състои в преработка на продукта с дим, след което се придобива специален аромат и вкус. Той се предлага в две форми:

 1. Студено.
 2. Горещо.

Студено пушене се извършвабез използването на висока температура . Такова ястие ще бъде по-полезно, но също така ще бъде приготвено десет пъти по-дълго (от няколко дни до седмица), отколкото, например, пушени пушени индивиди (от един до няколко часа).

Абсолютно всеки индивид ще бъде подходящ за този метод на приготвяне. Най-важното е да го държиш свеж. Препоръчва се лицата с еднакъв размер да се поставят в мрежата. В този случай всички те ще бъдат осолени и пушени равномерно. Готвачите казват, че е най-добре да пушат мазни риби. Такива видове са: скумрия, сом, костур, треска и др.

Основнотоинструментът, който ще бъде необходим за пушене, епушек . Това е голяма метална кутия, вътре в която е решетка. За да може рибата да пуши добре, се препоръчва да се използва пушек с височинане повече от 50 s.

Ползи от пиенето

Говорейки за ползите от пушена риба, на първо място следва да се отбележи, че поради факта, че продуктът е подложен на минимална обработка, той запазва повечето ( приблизително 80 %) полезни елементи. Варени в растително масло, ще загубят много повече хранителни вещества, отколкото пушената риба.

Здравословното хранене би било диета или наднормено тегло. Това се дължи на факта, че нискокалоричните и среднокалоричните сортове съдържат доста мазнини (от 0 до 8%). Тези сортове включват:

 • Pollock.
 • Розова сьомга.
 • Уайтинг.
 • Риба тон.
 • Пъстърва.
 • Kambala et al.

Опушеното ястие също ще служи като отличен източник на мазниниОмега-3 , които са полезни за зрението и функционирането на сърдечната система. В допълнение, пушенето ви позволява да запазите протеин, който е най-важното вещество в образуването на мускулна тъкан. Не включва добавянето на растително масло или мазнина (като например при пържене). Поради това съдържанието на мазнини в готовия съд не надвишава нормата.

Така приготвено ястие запазваголям брой от следните вещества:

 • Фосфор.
 • Калций.
 • Магнезий.
 • Йод.
 • Витамини А, В, С, D.

Морските индивиди, които притежават горепосочените вещества в големи количества, се считат за особено полезни. Те значително подобряват функционирането на целия организъм и допринасят за подобряване на храносмилателната система, сърдечно-съдовата и нервната система, състоянието на мускулната, костната и хрущялната тъкан.

Полезността на пушено ястие зависи и отметода на пушене . Студено-пушените (не-огън) индивиди се считат за по-полезни от тези, които са били горещо приготвени. Всичко се дължи на факта, че редица полезни елементи по време на топлинна обработка (горещо пушено) все още напуска.

Вреди от пушена риба

\ t

Канцерогенитеса най-опасните за човешкото здраве . Канцерогените са вещества, които се съдържат в дим. Най-опасният канцероген ебензопирен . По време на пушенето бензопиренът влиза в тялото на индивида заедно с дима, а след това вече в човешкото тяло. Високото съдържание на канцерогени в човешкото тяло може да предизвика развитие на ракови тумори, както и рак.

Количеството на канцерогените в индивида зависи от метода на пушене, както и от вида на рибата. Най-безопасната риба ще бъде с дебели люспи, приготвени от студено пушене (пъстърва, платика). По-малко полезни ще бъдат тънкомащабните видове, които бяха приготвени при високи температури (мойва, херинга).

Огромно увреждане на тялотоможе да донесе блюдо, което „пуши“ с помощта на специални разтвори (например„дим на течност“ ). Като правило този метод се прибягва до собствениците на рибни магазини, където срокът на годност на продукта е изтекъл. “Течен дим” също ви позволява да маскирате неприятната миризма и да дадете на рибата опушен вкус. Консумирането на такива пушени меса може да доведе до тежки отравяния или инфекции с паразити.

Риба, която е пушена неправилно, също може да се превърне в опасност за здравето. По правило това се дължи на лошото осоляване. При липса на сол, паразитите могат да останат в тялото на рибата, която, когато се пусне в човешкото тяло, може да причини редица заболявания. Възможно е също да се отрови с индивид, който е бил приготвен снеспазване на температурния режим(в случай на горещо пушене). Ако продуктът е недоекспониран в пушек, той ще съдържа вредни вещества и паразити. Ако прекалите, тя ще стане суха, безвкусна и "безполезна" за тялото.

Кой не трябва да се консумира?

Преди рибата да бъде сготвена, тясе третира със сол . В тази връзка, този продукт не се препоръчва за хора със сърдечни или бъбречни заболявания. По същата причина пушените храни не трябва да се консумират от кърмачки и бременни жени.

На хората с наднормено тегло не се препоръчва да ядат маслено пушена риба. Това се дължи на факта, че в процеса на пушене индивидите на практика не губят калорийното си съдържание, което средно е 200 kcal на 100 грама тегло.физически лица. В допълнение, твърде честото използване на пушени ястия може да предизвика развитието на ракови клетки.

Заключение

В заключение можем да кажем, че пушена риба може и трябва да се консумира. Въпреки това трябва да се обърне специално внимание на качеството на продукта. Когато купувате пушено лице, трябва да се уверите, че е наистина пушено и не се третира с “Течен дим”. Най-добрият вариант е хората да пушат - само тогава можете да сте сигурни в полезността на продукта.