Кетчуп: ползи и вреда за организма

Кетчупът често е обичайният сос на масата на обикновения човек. Той отдавна влезе в познатата диета, не е изненадващо, че може да се намери във всеки хладилник. Разбира се, както и всеки друг сос, трябва да изберете и да използвате правилно. Има ли обаче плюсове и минуси по отношение на употребата на кетчуп? Разбира се. За тях ще бъдат обсъдени по-нататък.

Какво е това

Какво е кетчуп? Това е такъв сос, в който обикновено можете да намеритедомати, захар и всички видовеподправки. Доматено пюре, или паста, обикновено е в основата на този продукт. Те се обработват, за да се превърнат в смес от сосове - до температураот около 95 градуса , но не по-висока. След като се почистят от зърна, кожи и всички физически отпадъци, цялата течна маса се изпарява. Колкото по-дълго продължава процесът на нагряване, толкова по-дебел ще бъде крайният продукт.

Обикновено качественият кетчуп приблизителнос 40% се състои от масата съгласномидоров. Други съставки ще бъдат пюрето - ябълка, цвекло, а понякога и слива. Картофените пюре се сгъстяват със скорбялни вещества, дъвка или брашно, първата и втората от които обикновено се синтезират химически и не се получават естествено.

Важен компонент на кетчупа евода . Качеството му определено ще определитрудно, и в действителност това силно се отразява на вкуса. Също така има всички видове добавки - лук, чесън, черен пипер, а понякога дори и гъби. Сухата маса на така наречените "подправки" в висококачествен сос не трябва да надвишава тридесет процента.

Ползите от кетчупа

Фактът, че кетчупът е все още в производство, не може да означава, че той няма никакви полезни свойства. Съставките, от които се произвежда продуктът, имат редица положителни свойства.

 • Витамини . При висококачествения кетчуп процентът на доматите е висок, както бе споменато по-горе. Основното предимство се състои в веществата, които се съдържат в доматите и пипера, от които продуктът обикновено се вари. Те са наситени с витамини и минерали и повечето от тях не се изпаряват по време на производството. Има витамини от група В, калциеви соли, желязо, калий, фосфорити и аскорбинова киселина, което е не по-малко от, например, в лимон.
 • Други полезни вещества . Важно е да се каже, че кетчупът съдържа вещество, наречено ликопен. Ликопенът е мощен антидепресант, засяга сърдечно-съдовата система. Освен това е изключително ефективен за предотвратяване появата на тумори и нормализиране на нивата на холестерола.
 • Антидепресант . Отново: благодарение на ликопен, серотонин и тирамин, кетчупът действа като силен антидепресант. Тя ще бъде полезна по време на стрес и сериозни преживявания, ще накара тялото активно да произвежда “хормон на щастието” или да има значителен ефект върхупотискане на алармата
 • Термично съпротивление . Основното предимство на този продукт, може би, е фактът, че неговите полезни свойства не се изпаряват с нагряване - напротив, повишаването на температурата увеличава количеството на ликопен и следователно увеличава положителния ефект.
 • Това е вкусно!Може би най-тривиалното от възможните предимства. Все пак ароматът в соса се оценява най-много.

Щети за кетчупа

Другата страна на монетата също присъства. Както при всеки преработен продукт, консумацията на кетчуп може да бъде малко проблематична.

 • Алерген . Разбира се, основната вреда тук ще бъде индивидуалната непоносимост към някои компоненти на соса. Има банални алергии към подправки, аромати, консерванти или самите домати.
 • Не се препоръчва за бременни жени . Строго не се препоръчва употребата на кетчуп по време на бременност. Това ще влоши здравето на бъдещата майка и ще отслаби тялото на детето. Това не е изненадващо - в крайна сметка продуктът е отчасти химически. И, както бе споменато по-горе, естествените домати тук са само 40% от силата.
 • Пречи на възпроизвеждането . За мъжете кетчупът е не по-малко вреден, отколкото при бременни жени. Френските изследвания са довели до заключението, че именно този продукт засяга репродуктивната система. Ето защо консумацията на голямо количество такъв доматен сос може да бъде причина много семейства да нямат деца.
 • Използванее изпълнен със затлъстяване . Хранителните добавки в кетчупа се отразяват неблагоприятно на човешкото тяло като цяло - както на женски, така и на мъжки. Като майонеза, този сос може да предизвика затлъстяване. Процентът на съдържанието на мазнини тук, разбира се, е много по-малко, но въпреки това не трябва да се облягате на него. В кетчупа много повече захар, следователно, огромно количество бързи въглехидрати влошават ситуацията с наднормено тегло.
 • Вредното влияние . Продуктите с ниско качество могат да съдържат вещества, които могат да причинят всякакви ужасни заболявания. Сред тях има дори онкология. Но много по-често причинява гастрит и язви.

Съвети

Не всеки е в състояние да се откаже от кетчупа веднъж завинаги, едва осъзнал вредното му въздействие върху организма във всяка дадена ситуация. Специално за такива хора има няколко съвета, които ще помогнат за намаляване на риска от използването на този продукт.

 1. Преди закупуването евнимателно да се проучи съставът на кетчупа . Ако има противопоказания за някаква добавка, определено трябва да наблюдавате присъствието му. Също така е важно да се обърне внимание на местоположението на продуктите в списъка на съставките - споменаването на доматено пюре е последното нещо, което може да се каже за ниското качество на продукта.
 2. Възможно е да се избегне рискът от използване на кетчуп, акого замени с подобни продукти от собствено производство . Prostoetskoe пюре от домати, чушки и желани подправки могат да вкусят не малко по-ниско от промишленото им колело. Самото готвене на такива сосовеви позволява да регулирате напълно вкуса, да го настроите според вашите предпочитания и да намалите риска от развитие на всички тези вредни ефекти, които са възможни поради злокачествени добавки.

Заключение

Премахването на кетчупа от храната е много трудно. Тя е част от закуската, бързото хранене, често може да се намери в рецепти. Да, и какво да скрия - да вкусиш милиони доволни потребители.

И не е изненадващо, че има няколко недостатъка на този резултат. Все пак, те са винаги, във всеки въпрос, по отношение на всеки продукт.

Важно е да се разбере въпросът и да се избере да се консумира само висококачествен сос, а след това няма да има опасност.