Сладко от боровинки: ползите и възможните вреди

Боровинките са добри: сладки, ароматни, здрави. Едното е лошо - сезонът на събиране рядко трае повече от половин или два месеца и искате да го ядете през цялата година. И когато възникне въпросът, как най-добре да се запазят добитите плодове, на първо място, мислите за сладко идват на ум.

Сладко от боровинки

Въпреки факта, че в готварските книги и на тематичните сайтове можете да намерите много рецепти, те по един или друг начин принадлежат към един от следните три вида:

 1. Без топлинна обработка- плодовете се смилат със захар без последващо готвене.
 2. При бърза термична обработка , „пет минути” - плодовете се вари в захарен сироп няколко минути два или три пъти с интервал от 10-12 часа между кипенето.
 3. При дългосрочна топлинна обработка- цели плодове или картофено пюре от тях са дълги, понякога на няколко етапа, сгънати до желаната консистенция.

Всеки един от тези методи е добър по свой начин, но повечето от хранителните вещества, които са в боровинките (например витамини от група В и витамин С) са частично разрушени при нагряване, и следователно ползите стават по-малко.

Аргументи със сладки зъби: Защо този деликатес си струва да се яде?

Любителите на сладки, спомняйки си за опасностите от захарта, винаги търсят извинение, преди да изпратят лъжица или две в устата си.конфитюр. Но ако е боровинка, няма нужда от извинения, тъй като тази сладост носи много ползи за тялото.

 • Излишъкът от боровинки съдържаантоцианини- растителни багрила с антиоксидантни свойства. Под въздействието на температурата, те не се унищожават, което означава, че конфитюрът трябва да се използва за предотвратяване на рак.
 • Антоцианините иматпротивовъзпалителни свойства , тъй като сладостта от боровинки е отличен адювант за борба с възпалението на черния дроб, жлъчния мехур и отделителната система (пиелонефрит, цистит).
 • Порадивисокото съдържание на витамин С , боровинките, натрити със захар, са полезни за: настинки, които повишават имунитета. Заболявания на стомашно-чревния тракт с ниска киселинност. тежка авитаминоза (скорбут).
 • Сладко от боровинки и ястия от него ще помогнат прилечението на чревни нарушения . Особено когато става дума за дебели конфитюри или мармалади, в които често се добавя пектин по време на производството.
 • Не се срутва под действието на температурата ивитамин К , от които сто грама плодове съдържат една четвърт от дневната норма. Това е антикоагулант - вещество, което предотвратява съсирването на кръвта. Тези, които консумират големи количества сладко от боровинки, не са изложени на риск от тромбоза и следователно рисковете от инфаркти са намалени.
 • Комплексът от танини и киселини , които също остават след готвене, при редовна употреба укрепва стените на малките кръвоносни съдове.Това е полезно за капилярите на ретината и мозъка, които със сигурност ще бъдат оценени от по-възрастните хора - с подобрено кръвоснабдяване на органите, зрението ще се провали и паметта ще стане по-рязка.
 • Полифенолите , които обилно се съдържат в кожите на горски плодове, включително тези, които са били приготвени, имат способността да понижават нивата на холестерола в кръвта.

Увреждането на сладко от боровинки

С всички ползи, които носи тази вкусна подготовка, си струва да си припомним, че това не е панацея. Както всяко лекарство, то има противопоказания.

Боровинката се втрива със захар, както и „пет минути“, поради високото съдържание на витамин С и киселини (оксалова киселина, никотинова киселина, известна също като витамин РР), които са противопоказани за хора, които страдат от:

 • Оксалатна нефропатия(нарушение в метаболизма на организма на калций и оксалова киселина, при което се образуват неразтворими камъни в бъбреците и пикочния мехур).
 • Панкреатит(възпаление на панкреаса).
 • Проблеми със стомахас повишена киселинност на стомашния сок.

В същото време все още е възможно да се използват конфитюри, които са претърпели дългосрочна топлинна обработка, но не и в периода на обостряне на болестта и в малки количества

.

Други вредни свойства:

 • Алергенните вещества , които се съдържат в плодове, не се разпадат при нагряване, така че конфитюрите не трябва да се използват от лицата, които имат индивидуална непоносимост.
 • Поради риска оталергииТози продукт се препоръчва да не се използва от жени на последния етап от бременността и по време на кърменето. Първото въвеждане на зърната в диетата трябва да бъде направено от кърмещата майка не по-рано от бебето на три месеца.
 • Не можете да се включите в сладост на тези, които приемат разредители на кръвта. Поради високото съдържание на витамин К, който изпълнява същата функция, грубата сила е изпълненас кръвоизливи и продължително кървене .
 • Без значение колко полезна е конфитюрът, най-малко 50% от него е захар. Диабетиците и пълните хора трябва да го ограничават.
 • Собствениците на чувствителни зъби не бива да отиват твърде далеч с деликатес на зрънце. Той може да провокирапристъп на зъбобол , да не говорим за факта, че споменатите по-горе киселини в големи количества имат отрицателен ефект върху тънкия емайл.
 • Ябълката, подобно на самата зрънце, можеда боядисва кожата и лигавиците в тъмнолилав цвят . Няма нищо лошо в това, но след посещението на зъболекаря е по-добре да се въздържате от известно време: заедно с езика и устните, нови пълнежи, фасети и пластмасови скоби могат да променят цвета си.

Три полезни съвета

"По-добро, по-малко вреда!" - и за постигането на това се изисква много малко:

 1. За сладко от високо качество един килограм боровинки е достатъчен, за да вземе 500-600 грама захар . Повече е възможно, но определено не е необходимо.
 2. По-добре е да се отдава предпочитание на домашното смилане на плодове със захар или „пет минути“, а не на промишлени конфитюри със съмнително значениесъстав.
 3. Ако наличните противопоказания са свързани с киселини в боровинките, все още е възможно да се използва сладко от него в малки количества, само под формата на конфитюри и след допълнителна топлинна обработка. Например, добавяне в плънка от пайове или чай.

И не забравяйте да слушате съветите на Вашия лекар. Ползите от захаросани плодове наистина са с порядък по-големи от вредите и ако ги използвате разумно, този деликатес може значително да подобри здравето и да подобри качеството на живот.