Кайсия сладко - ползите и вредите

Китай се счита за родно място на кайсия. Плодът с хилядолетна история е получил името си от древната арабска дума, която в превод означава „ранно узряване”. И наистина, още през второто десетилетие на лятото можете да се насладите на ярко оранжеви сладки плодове. Какви сортове не донесе животновъди: мед, Мелитопол, Царски, ананас, Саратов Ruby. Те се различават в зреенето, в маса, на външен вид. Кайсия не губи вкусови качества и при топлинна обработка. Кайсия сладко е лидер сред домашни консерви в продължение на много години.

Когато се приготвят правилно, ароматните плодове запазват своите полезни свойства в сладкия деликатес. Можете да готвите за зимата и сладко, и конфитюри, и картофено пюре. Най-често обаче казват, че всички тези ястия са просто и обичайно „кайсиево сладко”.

Ярко жълтите плодове се оценяват за съдържанието на витамини А, В, С, Е, Р, РР и микроелементи като:

 1. Kalia.
 2. Магнезий.
 3. Фосфор.
 4. Натрий.
 5. Желязо.
 6. Йода.

Полезните свойства на кайсиевото конфитюр

 • Чревната перисталтика се подобрява , т.е. проблемите като газове и запек изчезват.
 • Стимулира се работата на сърдечно-съдовата система.
 • Процесите на детоксикация на тялото се ускоряват. Това е специална заслуга на пектина,насърчава отделянето на холестерол и метаболитни продукти.
 • Повишава имунитета и повишава хемоглобина , благодарение на аскорбиновата киселина и витамин Е.
 • Намалява температурата и помага да се отървете от кашлица.
 • Облекчава астмата.
 • Служи катопрофилактика за анемия и атеросклероза . Това се дължи на влакното на плода, което не се разрушава по време на готвене.
 • Овлажнява ретината за окото, като по този начин подобрява зрението.

Кайсиевото сладко можеда компенсира липсата на калий . Това е особено важно, когато се използват диуретици.

По време на Студената война се смяташе, че конфитюрите с ядрени плодове са създали устойчивост на радиоактивно излъчване. Действително, топлинният ефект върху ядрената клетка допринася за отделянето на редица полезни вещества. Въпреки това, съвременните изследвания не са доказали ползата от ядки от кайсия за устойчивост на радиация. Също така учените са стигнали до заключението: сладникавият вкус на ядките може да се използва в умерени количества. Но костите с горчив вкус са опасни за здравето. Те съдържат специални отрови, които се разпадат в червата, имат токсични свойства.

Интересен факт:цианидът се съдържа в семената на кайсия .

Вредно ли е кайсиевото сладко?

Както при всеки друг продукт, приготвянето на кайсии има редица противопоказания. Във всеки случайе необходима консултация с лекар . Не разчитайте на традиционна медицина и лечениепсориазис или бронхит с помощта на този десерт!

Злоупотребата с конфитюр може да има отрицателно въздействие върху фигурата, тъй като е източник на бързи въглехидрати. Калоричната стойност на продукта е238 Kcal на 100 грама . В същото време, съдържанието на калории, например, черешово сладко е 256 ккал, малиново сладко - 273 ккал.

Ако приготвяте конфитюр без захар, тогава калорийното му съдържание ще бъде много по-ниско. Но сладостта ще остане, защото плодовете са сладки.

Както всички други бонбони, продуктът неблагоприятно засяга състоянието на зъбите - между тях се появява невидим филм, който служи като отлична среда за образуване на бактерии. За да се неутрализира това негативно въздействие, достатъчно е да се изплакне устната кухина с топла вода след хранене.

Употребата на сладкиши от кайсии следва да бъде ограничена до:

 • При алергия към кайсии . Те се класират като силни алергени. Тежестта на реакцията на организма към алергена е индивидуална. Заболяването може да не се прояви през годините и след това внезапно да стане известно. Характерни са симптомите на алергията от кайсии: сърбеж, обрив, подуване на лигавиците, гадене, хрема, повишено разкъсване. Ако се появи дори един от тези признаци, от диетата трябва да се изключи не само сладко от кайсии, но и козметика, съдържаща екстракт от този плод. Най-често алергията към кайсиите изчезва след две или три години. Потвърдете или опровергайте този факт, което ще помогне за повторната алергия.
 • При наличието на някои заболявания на стомашно-чревния тракт, например, уринарният тракт и черният дроб се увеличаватстомашна киселинност, бъбречна недостатъчност, гастрит, язва.
 • Затлъстелите хора , тъй като съдържанието на захар е доста високо.
 • Хора с хипотония , тъй като кайсията има способността да понижава налягането.

Оригинални рецепти

Има много рецепти за сладко от кайсии. Консервите от кайсия са особено оригинални:

 • С орехи.
 • С червено френско грозде.
 • С ягоди /ягоди.
 • С череша.
 • С киви.
 • С коняк /ром.
 • С портокали.
 • С фъстъци.
 • С чайни розови листенца.
 • С лимонова кора.
 • С моркови.
 • С бадеми.

За да остане плодът непокътнат при изваждането на семената, се препоръчва да се използва дървена пръчка (например суши устройство), за да се избута семето.

За да направите десерта възможно най-сочен, трябва да стоите със захар5-6 часа , преди сокът да се появи преди готвене.

Вареното сладко се опакова в стъклени буркани или глинени съдове с необходимия обем. Най-често -0,5 литра . Банките се запечатват само след охлаждане. В този случай срокът на годност на продукта е около четири месеца. Ако хвърлите кутията с кутията, тогава срокът на годност ще се увеличи до 1 година.

Заключение

Потреблението на деликатеси от кайсии не трябва да надвишава 8-10% от дневния хранителен режим.Не забравяйте диабета ! Ако тялото е здравословно, благодарение на витамините В, употребата на конфитюр ще има благоприятен ефектсъстояние на тялото.

Човек трябва да знае мярката във всичко! Умереното използване на лакомства е полезно за бременни жени и възрастни хора. Съединения на йод, които не се разрушават по време на готвене, имат положителен ефект върху работата на мозъка. Това се улеснява от освобождаването на серотонин, който се проявява по време на смилането на продукта. И тъй като, така че серотонинът е хормон на радост, тогава настроението след няколко лъжици кайсиеви готвене задължително се издигат!