Черен орех - полезни свойства и вреда

Черният орех е необичаен продукт в Русия и Европа. Той е брат на орех и има много положителни свойства за човешкото тяло. Неговото приложение в медицината има широк диапазон. Несигурността на този плод в Русия се дължи на факта, че в условията на нашия климат, тя практически никога не расте. Основното местообитание на черните орехови дървета е топлата северноамериканска държава.

Състав и произход

\ t

Черното орехово дърво достига височина40–45 метра . Кората на дървото е почти черна. Естествената и местна ареола на това дърво е Северна Америка. От тук черната орех има второто име - американец. Тя е въведена в Европа и Русия през 18-ти век и расте само в топъл климат. В Русия, тези дървета могат да бъдат намерени в Краснодарска територия.

Черният орех е много подобен на ореха, както с външен вид, така и с полезни свойства, но черен орех е един от най-полезните в света. Тя включва масата на хранителните вещества:

 • Витамини от групи А, В, С, Е, F, Р, РР.
 • Микроелементи - калий, магнезий, желязо, силиций, манган, селен, фосфор, кобалт
 • \ t
 • Киселини - миристична, лауринова, палмитинова, олеинова, линолова, стеаринова, арахнична.
 • А също - йод, захар, юголн, каротин, флавоноиди, фотонциди, танин,гликозиди.
 • Обогатен с мазнини, протеини и въглехидрати.

Енергийна стойност -620 kcal на 100 грама .

Маслата се произвеждат от плодове за употреба в производството на фармацевтични продукти, козметология и за готвене. Обикновено маслото се прилага вътрешно и е подходящо за лечение на заболявания като:

 1. Хемороиди.
 2. Конюнктивит, херпес, уретрит.
 3. Вирусни и инфекциозни заболявания.
 4. Различни заболявания на кожата.
 5. Болести на репродуктивните органи.

Ползи за органа

Да разгледаме по-подробно какви ползи от редовната употреба на черен орех могат да доведат до тялото:

 • Възпаление на кожата и лигавиците. Танините, които се съдържат в плодовете, имат много положителен ефект върху човешката лигавица и кожа, успокояват раздразненията и възпалението. Допринасят за ускоряване на регенеративните функции, ускорявайки зарастването на рани и различни увреждания на кожата и лигавиците.
 • Стомашно-чревни.Едно от основните вещества на плода е juglon. Това вещество има антибактериални и противогъбични свойства. Храненето допринася за унищожаването на различни паразити в черния дроб и стомашно-чревния тракт, както и в човешката кръв. Предотвратява развитието на вредни бактерии и микроорганизми, образуването на тумори в храносмилателния тракт.
 • Обогатен с витамини.Черният орех е обогатен с витамини повече от всеки витаминен курс, закупен в аптеката. Трябва да се отбележи, чеНезрелите (зелени) плодове са обогатени с витамин С няколко пъти повече от цитрусовите плодове. Използването на ядки в периодите на огнища на ARVI и ARD ще помогне за предотвратяване на вирусни заболявания.
 • Почиства кръвта.​​Плодовете на гайката помагат за очистване на кръвта от вредни бактерии и микроорганизми, както и за почистване на лимфата. Те допринасят за разширяване на кръвоносните съдове и подобряват кръвообращението.
 • Прочистващи червеи.Екстрактът от кората или самото ядро ​​от черен орех помага много добре при почистването на тялото на червеите. Продължителността на лечението е само 2-3 седмици. Струва си да се знае, че екстрактът може да се прилага само за възрастни. Децата са противопоказани.

Противопоказания

Има някои противопоказания или отрицателни прояви на този екзотичен продукт:

 • Стомашно-чревни.Антибактериалните свойства на ядка могат също да бъдат лоша шега, ако използвате развалена или остаряла продукция. Това може да доведе до тежки отравяния и последващи сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт. Консумацията на мухлясали плодове може да доведе до развитие на ракови заболявания.
 • Термична обработка.При печене плодовете губят почти всичките си полезни свойства. Преработените ядки няма да донесат никаква полза за тялото, но напротив, те ще бъдат прекалено напрегнати върху черния дроб, усложняващи работата му.
 • Преяждане.С най-добри пожелания, поглъщайки твърде много ядкиможе да навреди на тялото. Препоръчително е да се яде не повече от шепа ядки на ден. Яденето повече ще доведе до спазми в съдовете на главата и възпаление на сливиците. Струва си да си припомним и високото калорично съдържание на плодовете, хората, които страдат от затлъстяване, трябва да се въздържат от ядене.
 • Алергични реакции.Трябва да се внимава за хора с алергии. Консумирайте ядки само след консултация с лекар. Черният орех може да предизвика тежки алергични реакции с последващ белодробен оток, кожен обрив, кихане, подуване на лицето, което може да доведе до много тъжни последствия.

Съвети и трикове

Плодовете от черен орех имат много положителни свойства:

 1. Подобряване на метаболизма.
 2. Тонизира човешкото тяло.
 3. Има аналгетични свойства.
 4. Да имат подмладяващ ефект.
 5. Да се ​​носи седативно и релаксиращо действие.
 6. Модулира имунната система.
 7. Помощ за борба и предотвратяване на появата на рак.
 8. Дървесина от плодоносно дърво често се използва за изработване на мебели.
 9. Ореховите плодове могат да се добавят към различни десерти - сладолед, сладкиши.
 10. Може да се приготви конфитюр от ядки от черен орех.

Сокът от черен орех е способен да спре тежкото кървене и да осигури бързо зарастване на раните. Алкохолната тинктура от орех се използва за намаляване на мускулните болки и болки в ставите и костите.

Необходимо е да се въздържат от консумация на бременни и кърмещихранене.

Заключение

Черният орех е далеч от най-популярните продукти в Русия и Европа, но си струва да се припомни, че той е лидер в полезните свойства сред всички ядки. При покупката и използването е изключително важно да се обърне внимание на свежестта на плода, както и да се намали топлинния ефект до нула.